Jump to content

Jak domowym sposobem odmierzyć 4g cukru?


0xFF
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Pytanie jak w temacie.

Przepraszam za trywialność pytania, ale właśnie chcę rozlać piwo do butelek nie wiem jak odmierzyć cukier ;-)

To będzie pół łyżki stołowej? Dobrze kombinuję ?

 

pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź ;-)

Link to comment
Share on other sites

1 łyżka deserowa = 40 kropli

1 łyżka deserowa = 5ml = 5cm3

1 łyżka deserowa substancji lekkich [kakao, kawa] = 3-4g

1 łyżka deserowa substancji ciężkich [cukier] = 4-5g

1/4 łyżka deserowa = ok. 1g

1 szczypta = ok. 1/4g

1 ł. deserowa = 10ml = 10cm3 = 2 ł. do herbaty

1 ł. stołowa = 1/66l = 15ml = 15cm3 = 3 ł. do herbaty

1 ł. stołowa substancji lekkich = 10g

1 ł. stołowa substancji ciężkich = 15g

2 ł. stołowe = 1/8 szklanki = 30ml

4 ł. stołowe = 1/4 szklanki = 60ml

5 ł. stołowe = 1/3 szklanki = 80ml

8 łyżek stołowych = 1/2 szklanki = 120ml

12 łyżek stołowych = 3/4 szklanki = 180ml

16 łyżek stołowych = 1 szklanka = 240ml

Edited by GaGacek
Link to comment
Share on other sites

mozna pojsc do apteki - ladnie usmiechnac sie do pieknej pani farmaceutki i poprosic o odmierzenie 4 gramowej dzialki cukru :) , nastepnie przyjsc do domu - wsypac ta zawartosc na jakas lyzeczke. dokladnie widac wtedy ile to 4 g - oczywiscie potem uzywac nalezy tej samej lyzeczki.

Link to comment
Share on other sites

Potrzeba plastikowe jajko po kinderniesodziance, trochę sznurek i jakieś sztywne cienkie pręty, szczykawkę z zakresem do 5 ml, robimy z tego wszystkiego (oprócz szczykawki) prowizoryczna wagę szalkową, za pomocom szczykawki odmierzamy 4 ml wody, a jak wiadomo, 4 ml wody to 4 gramy, a w drugiej wsypujemy cukru, tak, żeby wyrównał się poziom :)

Link to comment
Share on other sites

Juz raz pisalem o tym, ale w miare ciekawy sposob to znajomosc wagi monet ;)

Jeśli ktoś miałby kiedyś potrzebe sprawdzenia wagi jest jeden bardzo prosty sposób. Monety mają swoją określoną masę całkiem dokładną. Zatem znając masę monet można zobaczyć czy nasza waga mocno oszukuje.

 

1 gr - 1,64g

2 gr - 2,13g

5 gr - 2,59g

10 gr - 2,51g

20 gr - 3,22g

50 gr - 3,94g

1zł - 5g

2zł - 5,21g

5zł - 6,54g

Link to comment
Share on other sites

Właśnie w tym tygodniu rozlewałem swoją pierwszą warkę i sypałem suchy ekstrakt do butelek korzystając z miarki z biowinu. Przed użyciem sprawdziłem ile tak naprawdę sypie się surowca z tych naparstków. Do ważenia używałem elektronicznej wagi złotniczej.

Cukier:

miarka 0,33 - 2,5 g

miarka 0,5 - 4,1 g

miarka 0,75 - 5,6 g

cukier sypałem do miarki, równo z krawędzią, bez ubijania i utrząsania.

 

Suchy ekstrakt jasny Mountons

miarka 0,33 - 2,1 g

miarka 0,5 - 3 g

miarka 0,75 - 4,8 g

ekstrakt nabierałem miarkami, następnie utrząsałem i dobierałem do pełnej miarki, aż po krawędź. Ekstrakt tracił ok 1/5 może 1/6 objętości po ubiciu. Czasami robiły się powietrzne pęcherze.

Choć to nieco męczące, to mimo wszystko sypanie ekstraktu do butelek to naprawdę świetna zabawa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

no mnie sie nawet bardziej niz podoba :D jedyne co mi sie nie podoba to 110 zł ktore bym za to musial zaplacic a pozytku zbyt wielkiego z tego moim zdaniem w piwowarstwie domowym nie ma. Lepiej zainwestowac w jakas b.dobra wage kuchenna ( np. elektroniczna ) ktora mozna ladnie odmierzyc powiedzmy 10 czy tam 15 g jakiegos slodu specjalnego czy tez dodatkow roznego rodzajum, a takze w dokladniejszy sposob odmierzyc wieksze ilosci slodow czy dodatkow. chociaz ta lyzka ma widze pojemnosc 300g tak moim zdaniem nie oplacalne byloby jej kupno.

Link to comment
Share on other sites

no mnie sie nawet bardziej niz podoba :D jedyne co mi sie nie podoba to 110 zł ktore bym za to musial zaplacic a pozytku zbyt wielkiego z tego moim zdaniem w piwowarstwie domowym nie ma. Lepiej zainwestowac w jakas b.dobra wage kuchenna ( np. elektroniczna ) ktora mozna ladnie odmierzyc powiedzmy 10 czy tam 15 g jakiegos slodu specjalnego czy tez dodatkow roznego rodzajum, a takze w dokladniejszy sposob odmierzyc wieksze ilosci slodow czy dodatkow. chociaz ta lyzka ma widze pojemnosc 300g tak moim zdaniem nie oplacalne byloby jej kupno.

Cena jest słona, ale do przełknięcia. Łyżka jest bardzo dokładna w dolnych stanach. Odmierzenie 2-3g na wadze kuchennej, o dokładności 2g jest cokolwiek trudne. No i przede wszystkim wygoda. Nabierasz łyżkę gęstwy i wiesz ile gram zadajesz. Suche drożdże, curacao, przyprawy itd.

Link to comment
Share on other sites

no jesli chodzi o gestwe to sie z toba w zupelnosci zgodze :D mysle ze jednak da sie kupic wage kuchenna o wiekszej dokladnosci, a cena nie bylaby o wiele wyzsza. tutaj mamy jedna bardzo wazna zalete - mianowicie jest nia koncowka w postaci lyzki - to czyni ze ten gadżecik jest wart uwagi.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

jeśli nikt tego jeszcze nie zrobił, rozsypałem 1kg- paczkę cukru białego diamand po kuflach,

- wypełnił 1,11 L

Może komuś się przyda. Niestety analogicznego eksperymentu nie mogę zrobić z glukozą ani miodem bo nie mam odpowiednio dużych, nietkniętych opakowań... :rolleyes:

 

pozd

Link to comment
Share on other sites

Zostaję przy mojej wadze labolatoryjnej. Takiej zwykłej szalkowej.

Ale do rozlewu warki nie potrzeba takiej dokładności. Jak się sypie 100-160 gramów glukozy czy cukru i rozpuszcza to w wodzie i cłość zadaje do baniaka, z którego się rozlewa do butelek to w czym problem.

Dokładność wagi 2 czy nawet 5 gramów to nie jest istotna różnica.

Link to comment
Share on other sites

Zostaję przy mojej wadze labolatoryjnej. Takiej zwykłej szalkowej.

Ale do rozlewu warki nie potrzeba takiej dokładności. Jak się sypie 100-160 gramów glukozy czy cukru i rozpuszcza to w wodzie i cłość zadaje do baniaka, z którego się rozlewa do butelek to w czym problem.

Dokładność wagi 2 czy nawet 5 gramów to nie jest istotna różnica.

ja ważę na kuchennej z podziałką co 10g ( nie bawię się w żadne dozowanie strzykawkami :D - Browar to nie apteka !!

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

jeśli nikt tego jeszcze nie zrobił' date=' rozsypałem 1kg- paczkę cukru białego diamand po kuflach,

- wypełnił 1,11 L[/quote']

i co z tego wynika ?

a to, że jak ktoś jest bardzo ostrożny ale zdezorientowany (jak początkujący) a chce sypać do butelek (jak ja), to może sobie policzyć ile ml cukru powinien sypać (ja mam np. łyżke od syropu z podziałką ml).

Dziś to samo zrobie dla 100 ml glukozy (w lecrerku - po 1,50 zł)...

 

edit:

100 g glukozy zajęło swobodnie 174 ml

Edited by darkc
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.