Jump to content
Guest franc

Przechowywanie chmielu

Recommended Posts

Guest franc

Przeczytałem w wiki że chmiel można przechowywać w zamrażalniku.

A jak długo można trzymać szyski w suchym pojemniku - kiedy traca swoje wartości od momentu otwarcia woreczka zakupionego w sklepie?

Bo nie umię się takiej wiadomości doszukać na opakowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jak zamrażacie granulat, to w jakichś pakietach powiedzmy po 10 gram czy w jednej paczce tyle ile macie? Interesuje mnie czy zamrożony, taki nie podzielony, chmiel daje się łatwo odłamywać i odważać i czy oblodzenie chmielu nie zakłamuję wagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale to jest granulat z suchych szyszek chmielowych więc nie ma tam żadnego lodu który utrudniałby cokolwiek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale to jest granulat z suchych szyszek chmielowych więc nie ma tam żadnego lodu który utrudniałby cokolwiek.

Domyślam się, że tak jest, ale czekam na konkretne odpowiedzi od osób które mrożą granulat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można smiało mroźić w dowolnie objętości (10g, 50g, 300g itp). Problemy o których piszesz nie występują.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mogę dodać od siebie tyle że nie powinno sie przechowywać chmielu w nieszczelnym pojemniku w zamrażarce bo przechodzi zapachami innych produktów, dostaje takich mięsnych aromatów, przynajmniej tak u mnie było

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel (granulat szyszki - wszystko jedno) wystarczy obwinąć czystą foliową torebką i do zamrażalnika. Przechowywałem tak nawet półkilogramowe opakowania, które wielokrotnie zamykałem/otwierałem i nic złego się nie działo. Trzeba je tylko zamykać w miarę możliwości szczelnie, bo inaczej faktycznie przechodzą dziwnymi aromatami i tracą swój.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy przed chmieleniem czekacie aż chmiel się rozmrozi? W przypadku gotowania wydaje się to nie mieć sensu, a co w przypadku chmielenia na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam sypię prosto z zamrażalnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja granulat zamrażam w małych słoiczkach np. po ketchupie czy majonezie ;) Słoiczki dokładnie wyczyścić aby straciły jakikolwiek zapach, sypać chmiel i szczelnie zakręcić - gwarantuję brak dodatkowych aromatów :P. Granulat po zamrożeniu nie zbija się w lodowe klocki - jest sypki tak samo jak przed zamrożeniem.

Jak to jest natomiast z szyszkami całymi to nie mam pojęcia - nie stosowałem. Choć w gruncie rzeczy większy słój i upchane łyżką też się dobrze zamrożą pewnie i pozwolą rozdzielić bez problemu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ważę po 20g, zgrzewam próżniowo i mrożę, mrożony dodaję do gotującej brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jeśli chmiel jest pakowany próżniowo to też zaleca się go przechowywać w zamrażarce/lodówce, czy bez stresu mogę go przechowywać w temp. pokojowej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

podlaczam sie do pytania Usia. a moze taki granulat zapakowany prozniowo wystarczy wrzucic do lodowki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im niższa temperatura tym przemiany wszelkie przebiegają wolniej. Lodówka powinna być ok, ale zamrażalnik jeszcze lepszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W pokojowej przechowasz tylko do daty ważności, jesli wiesz ze zużyjesz wczesniej to zamrażalnik tez jest zbędny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygodnie jest pakować w torebki ,,dilerki'' mają szczelne zamknięcia

Edited by sejler

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja szyszki trzymam w woreczkach strunowych, zaś granulat mam w takich pojemniczkach z zatrzaskiwanym wieczkiem (w nich przyszło, to w nich mam).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mnie naszło odnośnie przechowywania chmielu (i przeglądnięciu pozostałych wątków na ten temat): pakowanie próżniowe. Przy obniżonym ciśnieniu spada temperatura wrzenia, zatem czy pakując próżniowo nie "odsysa" się olejków aromatycznych?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 8.10.2014 o 10:04, tibek napisał:

Tak mnie naszło odnośnie przechowywania chmielu (i przeglądnięciu pozostałych wątków na ten temat): pakowanie próżniowe. Przy obniżonym ciśnieniu spada temperatura wrzenia, zatem czy pakując próżniowo nie "odsysa" się olejków aromatycznych?

 

Wiem, że temat praktycznie przeterminowany, ale jakby się ktoś zastanawiał, to tylko dodam, że pakowanie próżniowe wręcz zachowa aromaty jakiegokolwiek produktu i je skumuluje. Zaryzykowalbym nawet tezę, że chmiel może być bardziej aromatyczny jeśli poleży zapakowany prozniowo jakiś czas. Nie eksperymentowalem z chmielem, ale eksperymentowalem z oregano, bazylią, bananami, pomarańczą.

 

Dodatkowo może warto wspomnieć o moich obserwacjach. Zauważyłem, że próżnia daje 5x dłużej świeżość. Np. mieso niepakowane próżniowo jeśli po 3 dniach zacznie nieprzyjemnie pachnieć, łapać kolory, to gdyby było zapakowane to te procesy zachodziłyby dopiero po okolo 15 dniach. I tutaj nie gdybam, to moje obserwacje. Próżnia plus lodówka dla świeżego chmielu, który od razu został zapakowany po użyciu w prożnię jest wystarczające. Kilka miesięcy myślę bez problemu. Ale to już jest moje gdybanie i żeby to sprawdzić w sb zacznę robić eksperyment. Dowiemy się za kilka miesięcy.

 

Co do olejków nie ma bata żeby próżnia je wysysała. Ona ściąga powietrze ale to jest proces kilku sekund, także tam nie ma strat żadnych. Próżnia jest po to żeby wydobyć w niej aromaty np przy gotowaniu sous vide.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.