Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Fermentory ze stali węglowej pokryte żywicą epoksydową.

Recommended Posts

Właśnie czytam, ze kiedyś używano w przemyśle fermentory stożkowe ze stali czarnej, które były pokryte żywicą epoksydową.

Jeśli to byłoby bezpieczne to by bardzo ułatwiło ewentualne konstrukcje w domu. Stal węglową bardzo łatwo można spawać, obróbka jest banalnie prosta, do tego materiały są tanie. A pokrycie epoksydowe mogłoby być Epidian? 6011 z utwardzaczem IDA. W takim zestawieniu miałoby to atest kontaktu z żywnością. Ale jest jedno ale... trzeba sprawdzać powłoke, czyli jak w wypadku naszych garnków emaliowanych, poki nie ma odprysków wszystko powinno wspaniale współpracować (z tym, że ewentualne odpryski można reperować).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś myslalem nawet o takim patencie (chyba w komplecie był z utwardzaczem o symbolu ET). Kilogram Epidianu kosztował coś poniżej 30zł. Jeśli mowa pod katem fermentacji, mi się jednak cały czas marzą takie Fermentory jak na zdjęciach. Lekkie, praktyczne i stosunkowo nie drogie ceny od 140$. Makaron a u Ciebie nie ma czasem dostępnych ?

Edited by thobeta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.