Skocz do zawartości

Fermentory ze stali węglowej pokryte żywicą epoksydową.


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie czytam, ze kiedyś używano w przemyśle fermentory stożkowe ze stali czarnej, które były pokryte żywicą epoksydową.

Jeśli to byłoby bezpieczne to by bardzo ułatwiło ewentualne konstrukcje w domu. Stal węglową bardzo łatwo można spawać, obróbka jest banalnie prosta, do tego materiały są tanie. A pokrycie epoksydowe mogłoby być Epidian? 6011 z utwardzaczem IDA. W takim zestawieniu miałoby to atest kontaktu z żywnością. Ale jest jedno ale... trzeba sprawdzać powłoke, czyli jak w wypadku naszych garnków emaliowanych, poki nie ma odprysków wszystko powinno wspaniale współpracować (z tym, że ewentualne odpryski można reperować).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś myslalem nawet o takim patencie (chyba w komplecie był z utwardzaczem o symbolu ET). Kilogram Epidianu kosztował coś poniżej 30zł. Jeśli mowa pod katem fermentacji, mi się jednak cały czas marzą takie Fermentory jak na zdjęciach. Lekkie, praktyczne i stosunkowo nie drogie ceny od 140$. Makaron a u Ciebie nie ma czasem dostępnych ?

Edytowane przez thobeta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.