Jump to content
Sherab

Prośba o polską terminologię

Recommended Posts

Witajcie.

 

Od kilku lat mieszkam za granicą i właśnie tutaj uczyłem się domowego warzenia piwa.

 

W anglojęzycznej literaturze wyróżniają kilka głównych metody warzenia piwa

 

 

1. All extract - czyli wszystko z ekstraktu

A) wersja brewkit - czyli wszystko robimy z zakupionego brewkitu

B) DIY - sami sobie dobieramy jakie chcemy ekstrakty i jak, kiedy i czym chcemy je chmielić

 

2. Extract plus steeping - czyli najpierw w wodzie o temp ok 70C przez jakieś pół godziny moczymy ześrutowane specjalne ziarna, które mają nam dodac dodatkowy aromat, smak itp ale nie koniecznie jako dodatkowe źródło cukru do fermentacji.

 

Jak już wyekstrahujemy z ziaren to co chcemy to dalej robimy jak w pkt 1B

 

3. Partial mash - czyli częściowe zacieranie - używamy ziaren do enzymatycznej konwersji skrobi w cukry ale też dodajemy ekstrakt.

 

4. Full grain - czyli zacieranie z ziaren bez użycia ekstraktu.

 

 

Przeglądające forum spotkałem się tu raczej z rozgraniczeniem tylko na brewkit / zacieranie

 

Jak prawidłowo po polsku nazwać metody z pkt 2 i 3?

 

Pozdrawiam

 

S.

 

I

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak spojrzysz na wiki, to tam również są nazwy angielskie i raczej takie są w powszechnym użyciu:

http://www.wiki.piwo...aktów_słodowych

Jeżeli chodzi o punkt 3, to używa się czasami nazwy "częściowe zacieranie". Ale ogólnie, metoda druga i trzecia, są u nas mało popularne.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak spojrzysz na wiki, to tam również są nazwy angielskie i raczej takie są w powszechnym użyciu:

http://www.wiki.piwo...aktów_słodowych

Jeżeli chodzi o punkt 3, to używa się czasami nazwy "częściowe zacieranie". Ale ogólnie, metoda druga i trzecia, są u nas mało popularne.

 

Dzięki za info!

 

To się ździwiłem, że metody 2 i 3 są mało popularne - przecież można w łatwy sposób z ekstraktu plus powiedzmy Cara Pils / jęczmień palony/ czekoladowe / aromatyczne itp itd pięknie wpływac na docelowy smak i kolor piwa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakty są ogólnie drogie, więc większość piwowarów robi 1-2 warki z puszki, a potem zaczyna zacierać. Sam robiłem raz częściowe zacieranie (tylko dlatego, że miałem już kupiony ekstrakt) i prawdę mówiąc roboty z tym niewiele mniej, niż z zacieraniem całości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytataj tutaj. Wydaje mi się że steeped grain w Polsce wychodzi im za drogo.

 

Dzięki Scooby za linka. Ciekawa sprawa. Jak widzę parę lat temu miałeś podobne spostrzeżenia jak ja teraz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytataj tutaj. Wydaje mi się że steeped grain w Polsce wychodzi im za drogo.

 

Nie tylko w Polsce, w UK jest podonie. Albo brew kity, albo zacieranie w worku czy pełne zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie tylko w Polsce, w UK jest podonie. Albo brew kity, albo zacieranie w worku czy pełne zacieranie.

 

To jeszcze bardziej się zdziwiłem! Ja kupuje ekstrakty płynne i suche w miejscowym sklepie tu w Stanach - i wszystkie są brytyjskiej firmy Muntons.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie tylko w Polsce, w UK jest podonie. Albo brew kity, albo zacieranie w worku czy pełne zacieranie.

 

To jeszcze bardziej się zdziwiłem! Ja kupuje ekstrakty płynne i suche w miejscowym sklepie tu w Stanach - i wszystkie są brytyjskiej firmy Muntons.

 

Kupić można, Muntos produkuje sporo ekstraktów i brwe kitów, zapewne rownież ekstrakty dla przemysłu spożywczego. Ale partial mash jako sposób na piwo nie jest zbyt popularna. Za to brew in a bag ma wielu zwolenników.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.