Skocz do zawartości

kwaśne nie skwaszone


Romanos_P

Rekomendowane odpowiedzi

Moje dwie pierwsze warki górnej fermentacji BPA i Stout w smaku troszeczkę są kwaśne. Tego typu piwo chyba nie powinno takie być. Dodam, że im dłużej leży tym ten kwaśny posmak mniej czuć. A jeszcze się dobrze nie wyklarowalo. Stout dopiero trzy tygodnie od butelkowania.

 

Czy tak powinno być? Wydaje mnie się że z pilsem też tak miałem, a potem był dobry. Może tak się układa piwo?

 

Jeżeli nie to jak ważyć żeby nie było czuć tego kwasku?

 

Podkreślam, że to nie jest infekcja kwasowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro coraz mniej czuć to tylko się cieszyć ;) Wydaje mi się, że czasem nieułożona goryczka może sprawiać wrażenie niby kwaskowatego posmaku. Z tego co pamiętam też kiedyś mi się tak zdarzyło. Po cichej miałem wrażenie, że lekko kwaśne jest po jakimś czasie leżakowania to ustąpiło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy tak powinno być? Wydaje mnie się że z pilsem też tak miałem, a potem był dobry. Może tak się układa piwo?

 

Jeżeli nie to jak ważyć żeby nie było czuć tego kwasku?

 

Może pochodzić od palonych. W moich stoutach po leżakowaniu ta kwaskowość (zresztą mi nie przeszkadza) słabnie.

Mierzyłeś pH zacieru? Kiedy dodawałeś palone? Może następnym razem spróbuj dodawać na innych etapach, trochę informacji od doświadczonych Kolegów tu:

http://www.piwo.org/topic/990-kiedy-dodajemy-jeczmien-palony/page__st__20?do=findComment&comment=179513

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.