Jump to content
Sign in to follow this  
noc123

Belgijski biały cukier kandyzowany

Recommended Posts

Witam. Dzisiaj popełniłem swoją pierwszą warkę. Na pierwszy ogień postanowiłem zrobić Belgian Dubbel z tego sklepu: http://www.homebrewing.pl/product_info.php?products_id=820{5}8

 

Mam jednak pytanie. Po zakończeniu całego procesu warzenia znalazłem w pudle 500g belgijskiego białego cukru kandyzowanego. W instrukcji oraz na stronie sklepu nie było o nim mowy i teraz nie bardzo wiem co z nim zrobić.Czy mam go użyć zamiast glukozy podczas refermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier do podbicia ekstraktu, najlepiej dodać na koniec gotowania brzeczki ale równie dobrze możesz wrzucić do fermentatora.

Jesli zmierzłeś wcześniej ekstrakt to niestety się zmieni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
josefik, czyli teoretycznie mogę jeszcze teraz wrzucić? Ja jużskończyłem warzyć i zamknąłem wieko. Mogę otworzyć i sypnąć te "cukierki"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gawon, ile tej wody mam użyć? Tak z pół litra? Rozumiem, że muszę ją zagotować? Nic się nie stanie mojemu piwku jak doleję gorący cukier? Czy może przestudzić przed wlaniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gawon, na stronie faktycznie jest, nie zwróciłem uwagi, ale w instrukcji, którą dostałem w zestawie nie ma żadnej wzmianki o tym cukrze, dlatego byłem zaskoczony, że coś zostało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na cukrze,a co morze siedzieć w pustym fermentatorze ? a jednak go odkażasz

nie wiem nie znam się nigdy nie robiłem ,tak ylko myślę ,a po trzech komesach trudno mi :)

Ocknij się i przemyśl sprawę ;). W Belgii niektóre browary dodają cukru właśnie podczas fermentacji w formie sypkiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

skoro josefik napisał że tak robi to też tak zrób,na pewno wie lepiej i broń boże nie piszę tego po złości ,ja osobiście w krótkiej kadencji miałem dwa kwasy co prawda zdatne do pici i nie mam pojęcia od czego,więc jjak to mawiają chuchał bym na zimne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli co? Otweiram wieko i sypię cukierki bezpośrednio do piwka i wystarczy?

Tak wystarczy. Chyba że chcesz jeszcze zmierzyć na nowo blg wtedy możesz zrobić roztwór, jeśli zadałeś drożdże to na tyle musisz schłodzić żeby temperatury za bardzo nie podwyższyć.

Możesz też użyć jakiegoś kalkulatora który wyliczy Ci o ile wzrosło blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, sypnięte. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki wam za pomoc.

 

Kolego i jak ci to wyszło? Był kwas przez "cukierki"?

Ja wczoraj warzyłem belgijskie i zapomniałęm o kandyzowanym brązowym, i jestem w kropce!

Sypać czy nie sypać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sypać czy nie sypać?

Ja bym dodał ten cukier w postaci syropu, tzn rozpuścił w gorącej wodzie i następnie dodał do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.