Jump to content
henzzik

Piwo dziwny smak.

Recommended Posts

Witam,

 

Pytanie dotyczy dziwnego smaku piwa, ale po kolei. Jest to moje pierwsze piwo. Zrobione z brewkita. Teraz jest juz prawie 3 tydzień po zabutelkowaniu. Po 7 dniach od zabutelkowania otworzyłem 1 butelkę w celu sprawdzenia nagazowania, słabo było nagazowane. Po następnych 5 dniach sprawdziłem czy pojawiła się piana i gaz, była ładna gęsta piana i długo się trzymała. Gazu było już dużo. Dziś otworzyłem 3 butelkę. Ładna piana długo się trzymała, dobrze było nagazowane, ale po chwili w ustach pojawiał się kwaśny posmak, nie był wyraźny ale jednak odczuwalny. Czy powinienem już się martwić? :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam nigdy nie robiłem, ale wielokrotnie czytałem (chyba właśnie o tym "lagerze"), że ten posmak to norma. Podobno z czasem zanika, ale chyba tak ciężko długo czekać przy pierwszym piwie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy pierwszym to się dłuży, ale skoro w tym "lagerze" tak jest to jestem już spokojny :) bo na początku sadziłem że jakieś coś się przypałętało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coopers z dodatkiem 1kg cukru?

 

Tak, ale cukru trzcinowego.

 

Przykro mi, ale to niewiele zmienia.

 

Mocno odferemntowane piwo, w miare mocno nagazowane. Do tego"lager" na malej paczce drozdy gornej fermentacji, ktore zapewne rozsypales po powierzni, bez uwodnienia...

 

Generalnie takie piwo ma prawo dziwnie smakowac, ale moim zdaniem to infekcja nie jest, tylko zbyt wiele kompromisow, ktore sie nakladaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(...)na malej paczce drozdy gornej fermentacji, ktore zapewne rozsypales po powierzni, bez uwodnienia...

 

Mam doświadczenie z innymi alkoholami i wiem ze sypanie suchych to nie najlepszy pomysł...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet Heritage Lager nie ma dolniaków, te drożdże są zawsze do górnych i często przeterminowane, dobrze jest zastąpić je normalnymi, prawdziwymi drożdżami 11,5g.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Miałem to samo sprawdzałem po miesiącu i był taki posmak ale po dwóch miesiącach było zarąbiste piwko.

Z tym że ja to robiłem na słodzie.

Edited by franc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...