Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

18.10.2013r. #75. Weizenbier/Hefeweizen. Śpiochniczne.

  • Słód pilzneński 1,0 kg
  • Słód pszeniczny 3,0 kg
  • Słód zakwaszający 0,2 kg

Zacieranie

44* - 120 min

52* - 10 min

62*- 15 min

-----------------------

Dekokcja:

72* - 20 min

100* -15 min

----------------------

68* -

--------------------

Dekokcja:

72* - 15 min

100* - 15 min

---------------------

72*- 30 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Styrian Goldings , granulat, 30 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 20l

Zadane drożdżami Mauribrew Weiss (gęstwa) w temp. 19 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.8%

Rozlane do butelek 29.10.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

20.10.2013r. #76. Imperial IPA. Schwung.

  • Pale Ale - 5kg
  • Wiedeński - 1,0 kg
  • Pszeniczny - 1,0 kg
  • Cara Ruby - 0,2 kg
  • Crystal 160 - 0,2 kg
  • Melanoidynowy - 0,25 kg
  • Cukier biały - 0,2 kg

Zacieranie:

66-690 - 90min

780 -

 

Chmielenie:

Centennial, granulat 20g - do zacieru

Zeus, granulat, 15g - 60 min

Experimental, szyszka, 15g - 30 min

Amarillo, granulat 15g - 30 min

Simcoe, granulat 15g - 30 min

Mosaic, granulat 25g - 10 min

Citra, granulat 25g - 5 min

Amarillo, granulat 25g - 5 min

Experimental, szyszka 25g - 5 min

Zeus, granulat 15g - 5 min

Apollo, granulat 15g - 5 min

Sorachi Ace, granulat, 10g - 5 min

 

Chmielenie na zimno: 7 dni

Simcoe, granulat 50g

Waimea, granulat 50g

Mosaic, granulat, 50g

Galaxy, granulat, 25g

 

Objętość brzeczki - 19 l

Zadane drożdżami US West Coast M44 Mangrove Jack's w temp. 20 stopni.

OG = 19.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.5%

Rozlane do butelek 08.11.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.10.2013r. #77. Imperial IPA. Tarapaty!

  • Pale Ale - 7kg
  • Monachijski - 1,0 kg
  • Pszeniczny - 1,0 kg
  • Caramunich - 0,25 kg
  • Melanoidynowy - 0,2 kg
  • Cukier biały - 0,25 kg

Zacieranie:

66-690 - 90min

780 -

 

Chmielenie:

Experimental, szyszka 30g - do zacieru

Zeus, granulat 15g - do zacieru

Galaxy, granulat, 10g - 60 min

Nelson Sauvin, granulat, 15g - 30 min

Motueka, granulat 15g - 30 min

Simcoe, granulat 15g - 30 min

Centennial, granulat 15g - 30 min

Cascade, granulat 10g - 20 min

Galaxy, granulat 20g - 10 min

Motueka, granulat 25g - 5 min

Nelosn Sauvin, granulat 25g - 5 min

Falconer's Flight, granulat 20g - 3 min

Amarillo, granulat, 20g - 2 min

Simcoe, granulat, 20g - 2 min

Galaxy, granulat, 15g - 1 min

 

Chmielenie na zimno: 7 dni

Simcoe, granulat 50g

Waimea, granulat 50g

Mosaic, granulat, 50g

Galaxy, granulat, 25g

 

Objętość brzeczki - 19 l

Zadane drożdżami US-05 w temp. 20 stopni.

OG = ??.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.5%

Rozlane do butelek 09.11.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.11.2013r. #78. Belgian Dubbel. Goat.

  • Słód Pilznieński - 4,5 kg
  • Płatki owsiane - 0,33 kg
  • Słod Monachijski - 0,5 kg
  • Słód Abbey - 0,2 kg
  • Cukier kandyzowany, bursztyn - 0,5 kg
  • Special B - 0,175 kg
  • Caramunich typ II - 0,2 kg
  • Aromatic malt - 0,120 kg

Zacieranie:

62* - 30 min

72* - 40 min

78* - 10min

 

Chmielenie:

Marynka, granulat, 8g - 60 min

Styrian Goldings, granulat, 25g - 60 min

Objętość brzeczki - 22l

Zadane drożdżami Ardennes (gęstwa) w temp. 22 stopni.

OG = 16.0 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do butelek: ??????????

 

Niestety coś się przyplątało przy przelewaniu, albo na cichej. Wyglądało jak tlenowiec. W smaku niezłe, ale smród taki, że jedyną opcją było wylanie w kanał. Szkoda. Bardzo szkoda.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

09.11.2013r. #79. AIPA. Allah AIPA. (Piwo warzone przy pomocy Speidel Braumeister)

  • Pilzneński - 3,1kg
  • Monachijski I - 1 kg
  • Monachijski II - 0,6 kg
  • Karmelowy 30 - 0,3 kg
  • Pszeniczny jasny - 0,5 kg
  • Cukier biały - 0,25kg

Zacieranie:

66,5* - 75min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Experimental, szyszka 15g - 60min

Galaxy, granulat, 7g - 60 min

Centennial, granulat, 10g - 30 min

Cascade, granulat 10g - 30 min

Falconer's Flight, granulat 25g - 20 min

Motueka, granulat 25g - 10 min

Centennial, granulat 10g - 10 min

Cascade, granulat 10g - 10 min

Sorachi Ace, granulat 30g - 5 min

 

Chmielenie na zimno: 5 dni

Falconer's Flight, granulat 20g

Mosaic, granulat 25g

Galaxy, granulat, 15g

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami US West Coast M44 Mangrove Jack's (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 15.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%

Rozlane do butelek: 21.11.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

19.11.2013r. #80. American Amber Ale. Kundel. (Piwo warzone przy pomocy Speidel Braumeister)

  • Pale Ale - 3,0kg
  • Monachijski I - 0,5 kg
  • Monachijski II - 0,5 kg
  • Biscuit - 0,5 kg
  • Pszeniczny jasny - 0,5 kg
  • Cara ruby - 0,32 kg
  • Crystal 160 - 0,2 kg
  • Caramunich - 0,11 kg
  • Melanoidynowy - 0,06 kg

Zacieranie:

66,5* - 75min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chinook, granulat, 10g - 60min

Summer, granulat, 15g - 30 min

Simcoe, granulat, 10g - 20 min

Simcoe, granulat 10g - 7 min

Citra, granulat 23g - 5 min

Summer, granulat 10g - 3 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami US West Coast M44 Mangrove Jack's (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 14.0 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.0%

Rozlane do butelek: 3.12.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.11.2013r. #81. Belgian IPA (Piwo warzone przy pomocy Speidel Braumeister)

  • Pale Ale - 3,0kg
  • Płatki owsiane - 0,8 kg
  • Biscuit - 0,5 kg
  • Pszeniczny jasny - 0,5 kg
  • Pizneński - 0,3 kg
  • Cara- pils - 0,23 kg
  • Crystal 160 - 0,2 kg
  • Cukier kandyzowany jasny - 0,5 kg

Zacieranie:

66,5* - 75min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chinook, granulat 15g - 60min

Simcoe, granulat, 15g - 60 min

Falconer's Flight, szyszka, 10g - 30 min

Cascade, granulat 15g - 30 min

Summer, granulat 15g - 30 min

Mosaic, granulat 15g - 30 min

Citra, granulat 30g - 10 min

Chinook, granulat 10g - 5 min

Mosaic, granulat 10g - 5 min

 

Objętość brzeczki - 19l

Zadane drożdżami Ardennes (gęstwa) w temp. 21 stopni.

OG = 16.0 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.1%

Rozlane do butelek: 13.12.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

14.12.2013r. #82. WAI - ZEN. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 3,0 kg
  • Słód pszeniczny 1,2 kg

Zacieranie

44* - 90 min

62*-30 min

72*- 45 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Magnum, szyszka, 10 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami MJ Bavarian Wheat M20 w temp. 21 stopni.

OG = 12.0 FG = 4.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,5%

Rozlane do butelek 30.12.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16.12.2013r. #83. Przebijśnieg! Marcowe

  • Słód pilzneński 3,5 kg
  • Słód monachijski typ II - 0,5 kg
  • Słód wiedeński - 0,5 kg
  • Słód karmelowy jasny 140 EBC - 0,25 kg
  • Słód Crystal 160 - 0,12kg

Zacieranie

52*- 10 min

62* - 40 min

72* - 30 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat 25 g - 60 min

Chmiel Spalt Spalter, granulat, 15 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 19 l

Zadane drożdżami Saflager W 34/70 w temp. 14 stopni.

Fermentacja burzliwa - od 09.01

Fermentacja cicha - do 20.01

OG = 13.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%

Rozlane do butelek 20.01.2014

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.12.2013r. #84. Red Ale. Karczoch.

  • Słód pale ale - 3,5 kg
  • Słód wiedeński - 0,5 kg
  • Słód Abbey - 0,25 kg
  • Słód Aroma - 0,25 kg
  • Słód pszeniczny - 0,25 kg
  • Słód Carahell - 0,2 kg
  • Słód Special B - 0,1 kg
  • Słód Special Roast - 0,1 kg
  • Słód pszeniczny czekoladowy 120 EBC - 0,05 kg
  • Palone ziarno jęczmienia - 0,025 kg

Zacieranie

52*- 10 min

62* - 40 min

72* - 30 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Magnum, szyszka 13 g - 60 min

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 25 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami MJ British Ale M07 w temp. 19 stopni.

Fermentacja burzliwa - ?? dni

Fermentacja cicha - ?? dni

OG = 13.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.5%

Rozlane do butelek 07.01.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.12.2013r. #85. Belgian Dubbel. Goat.

  • Słód Pilznieński - 5,0 kg
  • Słod Monachijski II - 0,5 kg
  • Słód Abbey - 0,3 kg
  • Cukier kandyzowany, biały - 0,5 kg
  • Special B - 0,2 kg
  • Caramunich typ II - 0,3 kg
  • Cara Belge - 0,3 kg

Zacieranie:

62* - 30 min

72* - 40 min

78* - 10min

 

Chmielenie:

Styrian Goldings, granulat, 53g - 60 min

Objętość brzeczki - 20l

Zadane drożdżami Klasztorna Medytacja w temp. 21 stopni.

OG = 17.0 FG = 3,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.3%

Fermentacja cicha od 09.01

Rozlane do butelek: 18.01.2014

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.12.2013r. #86. Brown Porter. Koszmar Daltonisty.

  • Słód pale ale - 3,5 kg
  • Płatki jęczmienne - 0,4 kg
  • Słód Brown - 0,35 kg
  • Słód Caramunich II - 0,2 kg
  • Słód Caramunich III - 0,2 kg
  • Słód Pszeniczny czekoladowy - 0,15 kg
  • Słód Pszeniczny karmelowy - 0,15 kg
  • Słód Special Roast - 0,1 kg
  • Cukier biały - 0,2 kg

Zacieranie

66*-67* - 80 min

78* - 10 min

 

 

Chmielenie:

Chmiel Magnum, szyszka 15 g - 60 min

Chmiel Fuggles, granulat, 30 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 18 stopni.

Fermentacja burzliwa - 13 dni

Fermentacja cicha - 10 dni

OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0%

Rozlane do butelek 21.01.2014

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że moje szanse w Karpackim maleją z każdym dniem. :D

 

Co jeden porter to ciekawszy. Pociesza mnie tylko, że będą jeszcze nie ułożone, a mój 10-miesięczny już tak. ;)

Czy maleją? Tego bym nie był taki pewien (przynajmniej z mojej strony zagrożenie może nie nadejść :) Ostatnio mimo wzmożonego reżimu sanitarnego, nie wiadomo jakich cudów każda warka konczy się zakażeniem i nie mam pomysłu co z tym zrobić :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

17.01.2014r. #87. Milk Stout.

  • Słód pale ale - 3,0 kg
  • Słód wiedeński - 0,5 kg
  • Płatki pszenne - 0,4 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Słód Brown - 0,25 kg
  • Słód Caramunich II - 0,1 kg
  • Karmelowy jasny Strzegom 100-180 EBC
  • Słód Pszeniczny czekoladowy - 0,15 kg
  • Słód Black of Black 500 EBC - 0,15 kg
  • Ziarno palonego jęczmienia - 0,05kg
  • Słód czekoladowy 1200 EBC - 0,1 kg

Zacieranie

66*-67* - 90 min

78* - 10 min

 

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat, 25g - 60min

 

Dodatki:

Laska wanilii - 8min

Laktoza - 600g - 8 min

Lukrecja - 15g - 8 min

Lukrecja - 15g - 3 min

Laska wanilii na 7 dni.

 

Objętość brzeczki - 21l

Zadane drożdżami MJ British Ale 07 w temp. 20 stopni.

Fermentacja burzliwa - 21 dni

OG = 15.0 FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0%

Rozlane do butelek 4.02.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.01.2014r. #88. Dunkelweizen. Budyń.

  • Słód monachijski I 1,5 kg
  • Słód pszeniczny 3,0 kg
  • Karmelowy Strzegom 140 EBC - 200g
  • Karmelowy ciemny 600 EBC - 100g
  • Blackprinz 950 EBC - 100g

Zacieranie

44* - 90 min

62*-40 min

72*- 45 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Spalt Select, szyszka, 20 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami MJ Bavarian Wheat M20 (gęstwa) w temp. 21 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0%

Rozlane do butelek 29.01.2014

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.01.2014r. #89. Smoked Witbier. Cherry Lady.

  • Słód pilzneński - 2,0 kg
  • Płatki pszenne - 0,4 kg
  • Płatki owsiane - 0,5 kg
  • Słód wędzony cherry - 0,4 kg
  • Słód pszeniczny - 0,4 kg
  • Płatki orkiszowe - 0,4 kg
  • Słód Biscuit - 0,1 kg
  • Cukier - 0,2 kg

Zacieranie

62* - 100 min\

72* - 40 min

78* - 10 min

 

 

Chmielenie:

Chmiel Opal, granulat, 15g - 60min

 

Dodatki:

Kolendra, 10g, - 8 min

Curacao - 10g - 8 min

Kolendra, 10g, - 3 min

Curacao - 10g - 3 min

 

Objętość brzeczki - 20l

Zadane drożdżami Klasztorna Medytacja (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 11.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do butelek 29.01.2014

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.01.2014r. #90. California Common. Route 66.

  • Słód pale ale - 3,0 kg
  • Słód Carahell - 0,5 kg
  • Słód Abbey - 0,2 kg
  • Słód Monachijski - 0,5 kg
  • Słód Victory - 0,5 kg
  • Słód Biscuit - 0,2 kg
  • Słód Karmelowy jasny Strzegom 140 EBC - 0,1 kg
  • Cukier biały - 200g

Zacieranie

66* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Challenger, granulat - 30g - 60 min

Chmiel Perle, granulat - 25g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Wyeast 2112 California Lager (gęstwa) od Stachu68 w temp. 18 stopni.

Fermentacja burzliwa - 23 dni

OG = 12,0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7%

Rozlane do butelek 12.02.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

10.02.2014r. #91. English IPA. Rowing BACK to England.

  • Słód pale ale - 4,5 kg
  • Słód Monachijski II - 0,5kg
  • Słód Pszeniczny - 0,5 kg
  • Słód Crystal 160 - 0,2 kg
  • Słód Karmelowy 160 - 0,1 kg
  • Cukier biały - 0,25 kg

Zacieranie

66*-67* - 90 min

78* - 10 min

 

 

Chmielenie:

Chmiel Challenger, granulat 20 g - 60 min

Chmiel First Gold, granulat, 15 g - 60 min

Chmiel First Gold, granulat, 20 g - 30 min

Chmiel East Kent Goldings, granulat, 20 g - 20 min

Chmiel East Kent Goldings, granulat, 30 g - 10 min

Chmiel First Gold, granulat, 15 g - 10 min

Chmiel East Kent Goldings, granulat, 30 g - na zimno

Chmiel Fuggles, granulat, 30g - na zimno

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 18 stopni.

Fermentacja burzliwa - 14 dni

Fermentacja cicha - 7 dni - do 05.03

 

OG = 15.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%

Rozlane do butelek 05.03.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.02.2014r. #92. Witbier. Kaffir.

  • Słód pilzneński - 2,2 kg
  • Płatki pszenne - 1,6 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Słód Biscuit - 0,1 kg
  • Cukier - 0,25 kg

Zacieranie

62* - 100 min

72* - 45 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Opal, granulat, 12g - 60min

 

Dodatki:

Kolendra, 8g, - 8 min

Curacao - 10g - 8 min

Kaffir - 3g - 8 min

Kolendra, 6g, - 3 min

Curacao - 10g - 3 min

​Kaffir - 3g - 3 min

 

Objętość brzeczki - 19l

Zadane drożdżami Wyeast Forbidden Fruit w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%

Rozlane do butelek 25.02.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witbier tak dla treningu przed warsztatami?

Dokładnie :) Taki prototyp, głównie kwestia jak wypadnie ten kaffir, no i drożdże chciałem przetestować, a tę warkę z warsztatów zadać już gęstwą. Jak narazie to z wiadra ostro trąci jajem :/ mam nadzieję, że to się ulotni :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.02.2014r. #93. Pils. Za 3zł.

  • Słód pilzneński - 4,0 kg
  • Słód monachijski I - 1,0 kg

Zacieranie

62* - 40 min

72* - 30 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Hallertau Tradition, granulat - 15g - 60 min

Chmiel Perle, granulat - 30g - 60 min

Chmiel Saaz, granulat - 20g - 30 min

Chmiel Saaz, granulat - 35g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Wyeast 2112 California Lager (gęstwa) od Stachu68 w temp. 15 stopni.

Fermentacja burzliwa - 12 dni

Fermentacja cicha - 7 dni z 35g Fuggles - do 15.03

OG = 13,0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%

Rozlane do butelek 15.03.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.02.2014r. #94. Flanders Red Ale.

  • Słód monachijski I - 2,0 kg
  • Słód pilzneński - 1,0 kg
  • Słód wiedeński - 1,0 kg
  • Słód caramunich I - 0,5 kg
  • Słód Biscuit - 0,2 kg
  • Słód Aroma - 0,2 kg
  • Słód Special B - 0,2 kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg

Zacieranie
62* - 40 min
72* - 30 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Hallertau tradition, granulat - 25g - 60 min
Chmiel Hallertau tradition, granulat - 10g - 10 min

Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend (gęstwa od Ahtanum Ahtanowicz) w temp. 20 stopni.

Fermentacja burzliwa - 14 dni
Fermentacja cicha - dłuuuuuga z płatkami dębowymi francuskimi średnio opiekanymi (50g) - od 08.03
OG = 14.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???
Rozlane do butelek 21.06.2015r. 36szt ze 98g cukru + 2 miarką.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.02.2014r. #95. Smoked Chili Porter. Black Hot Chilli Porter.

  • Słód pale ale - 2,5 kg
  • Słód wiedeński - 1,0 kg
  • Słód wędzony bukiem - 1,0 kg
  • Słód whisky - 1,0 kg
  • Słód carahell - 0,3 kg
  • Słód karmelowy 600 - 0,1 kg
  • Słód carabelge - 0,2 kg
  • Słód Pszeniczny czekoladowy 1000 - 0,2 kg
  • Słód Blackprinz - 0,1 kg

Zacieranie

66* - 100 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Magnum, szyszka - 20g - 60 min

Chmiel Spalt Select tradition, granulat - 15g - 10 min

 

Dodatki:

 

Chilli Mulato - 20g, - 30 min

Chilli Habanero - 2g - 30min

Chilli Chipotle - 20g - 30 min

Chilli Mulato - 10g, - 10 min

Chilli Chipotle - 10g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 20.5 l

Zadane drożdżami MJ British 07 (gęstwa) w temp. 18 stopni.

Fermentacja burzliwa - 14 dni

 

OG = 14.5 FG = 4,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do butelek 15.03.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.