Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

04.01.2013r. #29. Czekoladowa rozpusta . Milk Chocolate Stout.

  • Słód pilzneński 1,8 kg
  • Słód monachijski 2 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
  • Słód barwiący 0,2 kg
  • Jęczmień palony 0,3 kg
  • Słód czekoladowy 0.15 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne 0.4 kg

Zacieranie

620 - 20 min

720 - 55 min

780 - 10 min

 

Gotowanie:

  • Laktoza 500 g - 5 min
  • Chmiel Marynka, granulat, 30 g - 60 min
  • Czekolada - 200g - 5 min
  • Kakao - 100g - 5 min

Do cichej fermentacji:

- Laska wanilii x 3

- Cukier wanilinowy 90g

- Laktoza 1000g

 

Objętość brzeczki - 22.5 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 21 stopni

 

- Fermentacja burzliwa - 12 dni

- Fermentacja cicha - 7 dni

 

OG = 19.0 FG = 8.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%.

Rozlane do butelek 25.01.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

18.01.2012r. #30 Teraz Polska! Full Aroma Hops/ Polskie Ale

  • Słód Pilzneński 5 kg

Zacieranie:

62o - 15min

72o - 50 min

78o - 10 min

 

Chmielenie:

Magnum, granulat, 30g - 60 min

Lubelski, granulat, 50g - 15 min

Lubelski, granulat, 25g - 10 min

 

Chmielenie na zimno - 7 dni

Lubelski, granulat, 25g

 

Objętość brzeczki - 23 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa po #27) w temp. 21 stopni.

OG = 13.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%

Rozlane do butelek 01.02.2013r.

 

30.1 Malinowe. Git Malina!

Piwo "z resztek".

 

OG = 11.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%

Rozlane do butelek: 07.02.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.01.2013r. #31 Boczek w piwie. Rauchbier

  • Słód Wędzony 5 kg
  • Słód Monachijski typ II 1 kg
  • Carahell 0.5 kg

Zacieranie:

66-690 - 75min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat, 30 g

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

 

Objętość brzeczki - 23l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa po #27) w temp. 21 stopni.

OG = 16.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%

Rozlane do butelek 31.01.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

19.01.2013r. #32. Nigdy więcej! Żytnie.

  • Słód żytni 2,2 kg
  • Słód pilzneński 1 kg
  • Słód monachijski 0,8 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie

430 - 15 min

620- 10 min

-----------------------

Dekokcja:

720 - 10 min

1000 - 15 min

----------------------

720- 45 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 15 l

Zadane drożdżami Safbrew WB-06 w temp. 22 stopni.

OG = 11.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%

Rozlane do butelek 31.01.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.01.2013r. #33 Miljoooon dolarów. Imperial IPA

  • Słód Pale Ale 6.5 kg
  • Słód Wiedeński 1 kg
  • Caraamber 0.3 kg
  • Słód melanoidynowy 0.5 kg
  • Słód pszeniczny 0.3 kg
  • Słód karmelowy czerwony 0.3kg
  • Słód Cara-pils 0.3 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Bravo, granulat, 40g - 60 min

Citra, granulat, 50g - 30 min

Citra, granulat, 25g - 10 min

Mosaic, granulat, 30g - 10 min

Citra, granulat, 25g - 5 min

Amarillo, granulat, 25g - 5 min

 

Chmielenie na zimno - 7 dni

Amarillo, granulat, 25g

Mosaic, granulat, 20 g

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Safale US-05 (gęstwa po #26) w temp. 22 stopni.

OG = 21.0 FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 9.8%

Rozlane do butelek 16.02.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.02.2013r. #34. Johnny Bravo. Belgian Blond Ale.

  • Słód Pilzneński 4kg
  • Słód Cara Blond 0,3kg
  • Słód Biscuit 0,2kg
  • Słod Aroma 0,1kg

Zacieranie

620 - 35 min

720 - 35 min

780 - 10 min

 

Chmielenie:

  • Cukier kandyzowany jasny 0,5kg
  • Chmiel Lubelski 20g, granulat - 10min
  • Chmiel Marynka 20g - granulat - 60min

Objętość brzeczki - 21l

Zadane drożdżami Safbrew T-58 w temp. 21 stopni.

OG = 15.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.1%

Rozlane do butelek 14.02.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.02.2013r. #35. Jan III Sobolewski. Vienna Lager.

  • Słód wiedeński 3,8 kg
  • Słód karmelowy jasny Steinbach 0,4 kg

Zacieranie

620 - 15 min

-----------------------

Dekokcja:

720 - 10 min

1000 - 15 min

----------------------

720- 25 min

780 - 10 min

 

Chmielenie:

  • Chmiel Marynka, granulat 40 g - 60min
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 10 min

Objętość brzeczki - 22l

Zadane drożdżami Saflager W34/70 w temp. 12 stopni.

Fermentacja burzliwa - 12 dni

Fermentacja cicha - 12 dni

OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0%

Rozlane do butelek 27.02.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.02.2013r. #36 Koala Miś. Australian IPA

  • Słód Pale Ale 5.0 kg
  • Słód melanoidynowy 0.5 kg
  • Słód pszeniczny 0.5 kg
  • Słód karmelowy czerwony 0.3 kg
  • Słód Cara-pils 0.5 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Topaz, granulat, 30g - 60 min

Pride of Ringwood, szyszka, 50g - 30 min

Topaz, granulat, 20g - 10 min

Summer, granulat, 25g - 10 min

Pride of Ringwood, szyszka, 25g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 23 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gestwa po #31 w temp. 22 stopni.

OG = 17.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%

Rozlane do butelek 21.02.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

15.02.2013r. #37 Korsarz. Porter Bałtycki.

  • Słód pilzneński 2,5 kg
  • Słód Pale Ale 1,0 kg
  • Słód monachijski 4,1 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,45 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,35 kg
  • Słód barwiący 0,20 kg

Zacieranie:

520 - 10 min

620 - 40 min

720 - 20 min

780 -

 

Chmielenie:

  • Chmiel Marynka, granulat, 40 g - 60 min
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 10 min

Objętość brzeczki - 22.0 l

Zadane drożdżami S-23 oraz gęstwą W34/70 po warce #35 w temp. 12 stopni.

OG = 22.0 FG = 5.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 11%

Rozlane do butelek 25.03.2013r.

 

Użytkownik BuDeX edytował ten post 16 styczeń 2013 - 14:25

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.02.2013r. #38 Sknerus McKwacz. Scottish Ale

  • Słód pilzneński 1,3 kg
  • Słód monachijski 1,9 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg
  • Słód wędzony Whisky 0,3 kg
  • Jęczmień palony 0,05 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat, 15 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 21 stopni.

OG = 12.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5%

Rozlane do butelek 28.02.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.02.2013r. #39. Mnich. Tripel.

  • Słód pilzneński 5,7 kg
  • Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg
  • Cukier kandyzowany 0,5 kg

Zacieranie

620 - 40 min

720 - 30 min

780 - 10 min

 

Chmielenie:

  • Chmiel Marynka, granulat, 30 g - 60min
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 10 min

Objętość brzeczki - 22l

Zadane drożdżami Safbrew T-58 (gęstwa po #34) w temp. 21 stopni.

OG = 19.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.7%

Rozlane do butelek 07.03.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.03.2013r. #40 Amber Gold. Amber Ale

  • Słód pale ale 3,2 kg
  • Słód bursztynowy 0,5 kg
  • Słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 60min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 30min

Chmiel dr Rudi, szyszki 10g - 10min

 

Objętość brzeczki - 22 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa po #38) w temp. 21 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%

Rozlane do butelek 13.03.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.03.2013r. #41. Złoto Pól. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 1,9 kg
  • Słód pszeniczny 2,1 kg

Zacieranie

430 - 90 min

620- 15 min

-----------------------

Dekokcja:

720 - 15 min

1000 - 15 min

----------------------

720- 45 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Safbrew WB-06 w temp. 21 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%

Rozlane do butelek 17.03.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09.03.2013r. #42 WITam najmocniej!. Witbier.

 

 

Słód Heidelberg 2kg

Słód Pszeniczny 0,5kg

Pszenica 1kg

Płatki Owsiane 0,6kg

 

Zacieranie:

52O - 20 min

620 - 60 min

720 - 30 min

780 - 10 min

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 25g - 60 min

 

Dodatki:

Curacao - 8g - 10 min

Kolendra - 8g - 10min

Skórki cytrusów - ok. 45g (mandarynka, cytryna, pomarańcza) - 10 min

Curacao - 8g - 3 min

Kolendra - 8g - 3 min

Skórki cytrusów - ok. 45g (mandarynka, cytryna, pomarańcza) - 3 min

 

Objętość brzeczki - 19.5 l

Zadane drożdżami Safbrew Brewferm Blanche w temp. 20 stopni.

OG = 11.5 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.8%

Rozlane do butelek 22.03.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

25.03.2013r. #44 Farmerskie. Saison.

 

-Pilzneński - 2,7 kg

-Wiedeński - 0,8 kg

-Pszeniczny - 0,7 kg

-Carahell - 0,2 kg

-Caraaroma - 0,2 kg

-Zakwaszający - 0,1 kg

 

Zacieranie:

620 - 50min

72o - 20min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat, 20 g - 60 min

Chmiel Kohatu, granulat, 25g - 10 min

Chmiel Kohatu, granulat, 25g - 3 min

-Curacao 20 g

-Glukoza 0,3 kg

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami WLP 670 American Farmhouse Blend (gęstwa od Andre - Dzięki! :beer: w temp. 21 stopni.

OG = 15.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.1%

Rozlane do butelek 09.04.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.03.2013r. #45 Hop shots!. American Pale Ale

  • Słód Pale Ale 4.5 kg
  • Carahell 0.3 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Simcoe, granulat, 20g - 60 min

Mosaic, granulat, ???g - 30 min

Amarillo, granulat 25g - 5 min

 

Chmielenie na zimno - ? dni

??????, granulat, ???

???????, granulat, ???

 

Objętość brzeczki - 23 l

Zadane drożdżami WLP 0060 (gęstwa po #43) w temp. 21 stopni.

OG = 13.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.6%.

Rozlane do butelek 11.04.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.03.2013r. #46 Kocur. Black IPA (zasyp z receptury Fidela, pierwowzór receptury od Scooby'ego, chmielenie własne)

  • Pale Ale - 5,5 kg
  • Carahell - 0,5 kg
  • Carafa II Special - 0,5 kg
  • Biscuit - 0,25 kg
  • Cukier - 0,25 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Simcoe, granulat, 35g - 60 min

Centennial, granulat, 30g - 30 min

Citra, granulat 35g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 24 l

Zadane drożdżami WLP 0060 (gęstwa po #43) w temp. 20 stopni.

OG = 18.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.1%

Rozlane do butelek 06.04.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te farmhouse blend schodzą bardzo nisko u mnie miały odfermentowanie 91%.

U mnie jakby troszkę się leniły. Pierwsza doba fermentacji jakoś tak mało burzliwa, no ale zobaczymy ;) Z 15 do 1 to chyba nie byłoby to o co mi chodziło :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

05.04.2013r. #47. American Pale Ale. Bizon.

  • Słód Pale Ale 4.5 kg
  • Crystal 160 EBC 0.3 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Citra, granulat, 15g - do zacierania

Chinook, granulat, 10g - 60 min

Cascade, granulat, 10g - 60 min

Cascade, granulat, 10g - 30 min

Citra, granulat, 10g - 30 min

Cascade, granulat, 10g - 8 min

Citra, granulat, 15g - 8 min

 

Chmielenie na zimno:

Citra, granulat, 30g - 7 dni

Cascade, granulat 10g - 7 dni

 

Objętość brzeczki - 22 l

Zadane drożdżami WLP060 (gęstwa po #43) w temp. 21 stopni.

OG = 13.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.6%.

Rozlane do butelek 17.04.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.04.2013r. #48. American Stout. Black Gold.

  • Słód Pale Ale - 4.5 kg
  • Płatki owsiane - 0.4 kg
  • Caraaroma - 0.35 kg
  • Czekoladowy 600 EBC - 0.5 kg
  • Jęczmień Palony - 0.25 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Polaris, granulat, 20g - 60 min

Cascade, granulat, 20g - 60 min

Cascade, granulat, 20g - 30 min

Cascade, granulat, 20g - 10 min

Citra, granulat, 20g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 22l

Zadane drożdżami WLP 060 (gęstwa po #46) w temp. 21 stopni.

OG = 15.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%

Rozlane do butelek 28.04.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

21.04.2013r. #49 Polskie Ale. Dezerter.

  • Słód Pilzneński 5 kg
  • Słód Monachijski 0.5 kg
  • Słód pszeniczny 0.3 kg
  • Carahell 0.2 kg

Zacieranie:

66-67O - 70 min

 

Chmielenie:

Marynka, granulat, 35g - 60 min

Sybilla, granulat, 40g - 30 min

Lubelski, granulat, 50g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 23 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 15.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.3%

Rozlane do butelek 12.05.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.