Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

21.08.2015r. #187. Polska Imperialna IPA. 

  • Słód Pilzneński 6,5 kg
  • Słód pszeniczny - 0,2 kg
  • Słód Karmelowy 130 - 0,2 kg
  • Cukier biały - 0,35 kg

Zacieranie 
66* ----> - 80 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 30 g - FWH
Chmiel Izawia, granulat, 55 g - 20 min

Chmiel Iunga, granulat, 55 g - 20 min
Chmiel Marynka, granulat, 25 g - 20 min

Chmiel Izawia, granulat, 75 g - 0 min

Chmiel Iunga, granulat, 75 g - 0 min
Chmiel Marynka, granulat, 50 g - 0 min

 

Chmielenie whirlpoolowe - 30 min w 75 stopniach:

 

Chmiel Izawia, granulat, 75 g 

Chmiel Iunga, granulat, 75 g 

 

Chmielenie na zimno - 4 dni

Chmiel Izawia, granulat, 75 g 

Chmiel Iunga, granulat, 85 g 
Chmiel Izabella, granulat, 40 g 

 

Objętość brzeczki -?? l
Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni.
 
OG = 18.5 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do butelek 10.09.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

04.09.2015r. #188. Koźlak Holenderski

  • Słód Monachijski I - 3,0 kg
  • Słód Wiedeński - 3,0 kg
  • Słód Karmelowy 130 - 0,22 kg
  • Słód Caraamber - 0,2 kg
  • Słód Czekoladowy 900 - 0,1 kg

Zacieranie 
62* - 50 min
72* - 20 min
-----------------------
Dekokcja:
100* - 15 min
-----------------
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 20g,- 0 min

Objętość brzeczki - ??l
Zadane drożdżami US-05 (gęstwa). Schłodzone do 15 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 16.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do kega po pasteryzacji (minimalna błona, albo schiza) : 23.09.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.09.2015r. #189. Dunkel RoggenWeizen.

  • Słód Pilzneński 0,5 kg
  • Słód pszeniczny - 2,0 kg
  • Słód Żytni - 2,0 kg
  • Słód Czekoladowy 900 - 0,15 kg

Zacieranie 
44* - 20 min
62* - 40 min 
72* - 30 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 20 g - FWH

Objętość brzeczki - ??l
Schłodzone do ?? stopni. Zadane drożdżami FM40 (gęstwa). Temperatura otoczenia podczas fermentacji 18 stopni.

OG = 12.5 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,4%
Rozlane w kega i 7 butelek: 29.09.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Październik wystartował, chyba czas zacząć sezon. Nie wydaje mi się, żebym kiedykolwiek miał tak długą przerwę od warzenia. Całe 4 tygodnie! 

Kończę zacierać dyniowe. Eksperymentalne wykonanie. Magda stwierdziła, że nie wie jak dozować przyprawy do piwa, bo nie potrafi przewidzieć efektu, więc powiedziałem żeby dała do samej dyni. Podczas gotowania nie zamierzam już dodawać przypraw, ale dam sok z dyni. Zobaczymy jaki będzie efekt

edit: jednak dałem przyprawy na 0'

 

 

02.10.2015r. #190 Turbodynioman III. Pumpkin Ale.

  • Słód Pilzneński Malteurop - 4 kg
  • Słód Biscuit  - 0,25 kg
  • Słód Aromatic - 0,25 kg
  • Słód Special B - 0,25 kg
  • Słód Caragold 120 EBC -  0.2 kg
  • Słód Melanoidynowy -  0,2 kg
  • Czekoladowy 900 EBC  - 60 g
  • Dynia muszkatołowa - 3,7kg - puree, zapiekane 60min w piekarniku na 200 stopni.
  • Cukier trzcinowy - 0,3 kg
  • Dynia Hokkaido - 1 kg - przepuszczone przez wyciskarkę i dodane na 0 min - 250ml soku.

Zacieranie
66.6* - 90min
78* - 

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 20g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 20g - 0 min

IBU: 16,0

Przyprawy dodane do dyni podczas zapiekania:

Cynamon - potłuczony młotkiem  :D - 1 laska - 4g

Pieprz czarny ziarnisty - 5 szt.
Goździki całe - 3 szt.
Imbir - starty korzeń świeży - 9g
Ziele angielskie - 2 szt.

 

Przyprawy dodane na 0'

1 laska cynamonu

2 goździki

2 szt. ziele angielskie

Objętość brzeczki - 21 l 

Schłodzona do 15.5 stopni.
Fermentowane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 18 stopni.
OG = 15.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5,7%.
Rozlane do butelek 39 szt z 95gr cukru: 21.10.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.10.2015r. #191. Pachta Polska Session IPA. 

  • Słód Pilzneński 4,0 kg
  • Płatki pszenne - 0,4 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Pachta, szyszka, 45 g - FWH
Chmiel Pachta, szyszka, 50 g - 20min
Chmiel Pachta, szyszka, 70 g - 0 min

Chmielenie na zimno - 7 dni
Chmiel Pachta, szyszka, 85gr - do 28.10.2015r.
 

Objętość brzeczki - ?? l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 18 stopni.
 
OG = 12.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5,2%
Rozlane do butelek: 29.10.2015r. - 32 butelki z 95g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

23.10.2015r. #192. Weizenbier/Hefeweizen

  • Słód pilzneński 1,6 kg
  • Słód pszeniczny 2,4 kg
  • Słód Karmelowy 120 - 0,075 kg

Zacieranie 
44* - 50 min
62* - 40 min
72* - 40 min
-----------------------
Dekokcja:
100* - 20 min
-----------------
78* -

Chmielenie:
Chmiel Oktawia , granulat, 15 g - FWH

Objętość brzeczki - ??l

Schłodzone do temp. 16 stopni.
Zadane drożdżami FM40 w temp.otoczenia 18 stopni.

Przeniesione do 20 stopni - 27.10.2015r.
OG = 11.5 FG = 2.0 - 02.11 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane w kega i do butelek: 05.11.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.10.2015r. #193. Rockin' Smurf III . Piwo dla brata.

  • Słód pilzneński 2,0 kg
  • Słód monachijski 1,0 kg
  • Słód wiedeński 1,0 kg
  • Słód Biscuit 0,15 kg
  • Słód Aroma 0,15 kg
  • Słód Special B 0,15 kg

Zacieranie

62* - 30 min
72* - 45 min
78* -


Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 17 g - FWH

Chmiel Oktawia, granulat, 20g - 0 min

Objętość brzeczki - ?? l

Schłodzone do 13 stopni.
Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. otoczenia 18 stopni

Przeniesione do 20 stopni - 31.10.2015r.
OG = 13.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.2%.
Rozlane do butelek 10.11.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.10.2015r. #194. Imperial Wajcen,

  • Słód pilzneński 3,0 kg
  • Słód pszeniczny 3,0 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg

Zacieranie 
44* - 30 min
62* - 40 min
72* - 30 min
-----------------------
Dekokcja:
100* - 15 min
-----------------
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga , granulat, 20 g - FWH

Objętość brzeczki - 20l

Schłodzone do temp. 13 stopni.
Zadane drożdżami FM40 w temp.otoczenia 16.5 stopni.

Przeniesione do 20 stopni - 31.10.2015r.
OG = 17.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%
Rozlane w kega i do butelek: 18.11.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.10.2015r. #195. Polska Session IPA. 

  • Słód Pilzneński 4,0 kg
  • Płatki pszenne - 0,4 kg

Zacieranie 
66* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 15 g - FWH
Chmiel Noname, szyszka, 50 g - 20min
Chmiel Noname, szyszka, 50 g - 0 min

Chmiel Noname, szyszka, 50 g - whirlpoolowe 80min  od temp. 77 stopni ----> 60 stopni

Chmielenie na zimno - 4 dni
Chmiel Noname, szyszka, 50gr - od 18.11.2015r.
 

Objętość brzeczki - 17 l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 17 stopni.
 
OG = 12.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do butelek: 25.11.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31.10.2015r. #196. Roasted Chestnut Brown Porter. Kasztany kota Ahtanuma.

  • Słód Pilzneński - 3,0 kg
  • Słód Brown - 0,25 kg
  • Słód CaraGold 120 - 0,3 kg
  • Słód Pszeniczny Czekoladowy 1000 - 0,2 kg
  • Słód Monachijski I - 0,5 kg
  • Płatki pszenne błyskawiczne - 0,4 kg
  • Kaszany Pieczone - 1 kg

 

Dodatki:

Ugotowane (20min) i upieczone w piekarniku (20min - 200°C), zmiksowane kasztany. Do zacierania. Skorupki do filtracji.

 

Zacieranie:

66* - 70 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH
Chmiel Fuggles, Granulat, 25 g - 0 min

Objętość brzeczki - ?? l
Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM 10 w temp. otoczenia 17 stopni.
 

Przeniesione do 20°C - 04.11.2015r.
OG = 13.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%
Rozlane w kega i do butelek: 18.11.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

10.11.2015r. #197. Polskie Ale. Normalne piwo.

  • Słód Pilzneński Optima - 5,2 kg
  • Słód melanoidynowy - 0,33 kg
  • Zacieranie

65-66* - 80 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 24 g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 20 g - 0 min 
Goryczka: 25 IBU


Objętość brzeczki - 27 l
Schłodzenie do temp. 12 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni.
 
OG = 13.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.9%
Rozlane do butelek 27.11.2015r. - 35 sztuk.


27.11.2015r. #197.1 Malinowe z resztek. 

Dodano 6l wody z Biedry i 2*430ml soku malinowego z Biedry + 0,4l syropu malinowego niewiadomego pochodzenia :D
zawartość cukru w syropie z Biedry 85g/100g. zawartość soku malinowego 50%!
OG = 9.0 FG = 0,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do butelek ??.12.2015r.
z dodatkiem 3 sztuk słodzika/ butelkę.

 

27.11.2015r. #197.2 Czarcie łajno.

 

3 butelki po 5ml, Oznaczone korektorem ku przestrodze! ;D

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 


??.12.2015r. #197.1 Malinowe z resztek. 

Dodano 5l wody z Biedry i 2*430ml soku malinowego.
zawartość cukru 85g/100g. zawartość soku malinowego 50%!
Blg początkowego nie zmierzyłem. Zeszło do 1 Blg.
17.12.2014r. poszło w 22 butelki z dodatkiem 3 sztuk słodzika/ butelkę.

 

przed filtracją cienkusza zakwaszasz 3 tygodnie?? :P

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.11.2015r. #198. Dampfbier.

  • Słód pilzneński 3,2 kg
  • Słód Monachijski I - 1,3 kg

Zacieranie 
66* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 15 g - FWH

Chmiel Oktawia, granulat, 15g - 0 min

Objętość brzeczki - 22l
Schłodzone do 12 stopni. Zadane drożdżami FM40 (gęstwa) w temp. otoczenia 18 stopni.

Przeniesione do 20 stopni - 17.11.2015r.
OG = 13.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7%
Rozlane w kega i 10 butelek: 26.11.2015r

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Noo, jakiś czas temu pytałem o tą brown ipę i widzę, że teraz będę mógł sobie nawet kupić na spróbowanie. Szkoda, że się jednak zdecydowałem na brown ale, miałbym porównanie. Próbowałeś już tego piwa z browaru?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Noo, jakiś czas temu pytałem o tą brown ipę i widzę, że teraz będę mógł sobie nawet kupić na spróbowanie. Szkoda, że się jednak zdecydowałem na brown ale, miałbym porównanie. Próbowałeś już tego piwa z browaru?

No nie do końca, bo jak to w prawdziwym krafcie bywa  :beer:  wprowadziliśmy kilka dość istotnych zmian. Niższe blg, niższe IBU, troszkę inne chmielenie, mały eksperyment z prażeniem słodu w piecu chlebowym :D Piwa nie próbowałem, nie miałem sposobności, w pełnym napięciu naginam dziś do Wrocka i zobaczymy jak to wyszło :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.11.2015r. #199. Żytni Brett Saison.

  • Słód Pilzneński - 3,0 kg
  • Słód Żytni - 1,5 kg
  • Cukier biały - 0,2 kg

Zacieranie 
65* - 90 min 
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 17 g - FWH

Chmiel Oktawia, granulat, 15g - 0 min

Dodatki:
Curacao, 20g - 0min

Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami Wyeast 3031 Brett Saison. Schłodzone do 17 stopni.

Fermentacja: 3 doby od zadania drożdży w temp. otoczenia 17 stopni. Przeniesienie do ciepłego ok. 20 stopni - 23.11.2015r.

28 -29 - 22°C, 30-1- 23°C, 2-3-24°C, 4-9 - 25°C.

Odpiąłem kabel. Do soboty - 12.12 w temp. 20 stopni.

Na cichej od 13.12.2015r
OG = 13.0 FG = 0.0 :) Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%
Rozlane do butelek: 06.01.2015r.

 
Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.12.2015r. #200. A'la Joppejskie!

  • Słód Pilzneński - 5.0 kg
  • Słód Monachijski I - 3.0 kg

Zacieranie 
65* - 270min - rodzinie się obiadów kurna zachciało!
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 6 g - FWH

 

 

Czas gotowania: 12h
Objętość brzeczki - 8 l
Zadane drożdżami Wyeast 3031 Brett Saison (gęstwa). Schłodzone do 19 stopni.

Dodałem 100ml Lacto Brevis - 15.12.2015r.

 

Na cichą: Amalgamation Brett Super Blend - słabe odfermentowanie, tylko do 33. Zahartowałem blend 2 chochlami Joppena i dziś - 22.02. - wlewam całość do słoja. Mogłoby zejść jeszcze z 9 blg, tak do połowy, aktualnie smakuje to jak syrop na apetyt, który pamiętam z dzieciństwa - turbo słodki.

 

Fermentacja:

12.12.2015 - 16.12.2015 - piwnica - 17 stopni,

16.12.2015 - dom - 19-20 stopni

22.02.2016r. do słoika i cicha z Amalgamationem.
OG = 48.0 FG = 33 - 21.02.2016r.

Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do butelek: ?????????????????

 

Tymczasem zapraszam na stronę piwnybrzuch.com gdzie od przedwczoraj (z okazji warki #200) można nabyć drogą kupna koszulki z logo Browaru Domowego Piwny Ul!

 

Tutaj link: https://piwnybrzuch.com/produkt/piwny-ul/

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.11.2015r. #201. Seef Beer.

  • Słód Pilzneński - 2,0 kg
  • Słód pszeniczny - 0,7 kg
  • Płatki pszenne błyskawiczne - 0,4 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8 kg
  • Płatki gryczane - 0,6kg

Zacieranie 
65* - 40 min 

67* - 40 min

72* - 40 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Oktawia, granulat, 18 g - FWH

Chmiel Oktawia, granulat, 15g - 0 min

 

Dodatki:

Aframon madagaskarski - 1g - 0 min

Objętość brzeczki - 19 l
Zadane drożdżami FM25 Klasztorna Medytacja. Schłodzone do 16 stopni.

Fermentacja: 3 doby od zadania drożdży w temp. otoczenia 17 stopni. Przeniesienie do ciepłego ok. 20 stopni - 02.12.2015r.
OG = 12.5 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%
Rozlane do kega: 17.12.2015r. + 1 butelka Grolsch 1.5l

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

11.11.2015r. #200. TBA.

 

Informacja o jubileuszowej warce #200 zostanie przedstawiona w odpowiednim czasie (w momencie, gdy drożdżaki przeznaczone do tego piwa spokojnie skończą fermentację).

Tymczasem zapraszam na stronę piwnybrzuch.com gdzie od przedwczoraj (z okazji warki #200) można nabyć drogą kupna koszulki z logo Browaru Domowego Piwny Ul!

 

Tutaj link: https://piwnybrzuch.com/produkt/piwny-ul/

 

 

Co tam szykujesz, mlody czlowieku???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

11.11.2015r. #200. TBA.

 

Informacja o jubileuszowej warce #200 zostanie przedstawiona w odpowiednim czasie (w momencie, gdy drożdżaki przeznaczone do tego piwa spokojnie skończą fermentację).

Tymczasem zapraszam na stronę piwnybrzuch.com gdzie od przedwczoraj (z okazji warki #200) można nabyć drogą kupna koszulki z logo Browaru Domowego Piwny Ul!

 

Tutaj link: https://piwnybrzuch.com/produkt/piwny-ul/

 

 

Co tam szykujesz, mlody czlowieku???

 

Gdybym chciał zdradzić tę tajemnicę napisałbym to od razu ;) Obawiam się, że jeszcze ok. 2 tygodnie będę utrzymywał Cię w niewiedzy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.12.2015r. #202. 100% Brett Ale

  • Słód Pilzneński - 3,8 kg
  • Płatki błyskawiczne owsiane - 0,8 kg

Zacieranie 
65* - 90 min 
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH

Chmiel Nieznany, granulat, 60g - 0 min

Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami YeastBay Amalgamation Brett Super Blend. Schłodzone do 21 stopni.

Fermentacja: 3 doby od zadania drożdży w temp. otoczenia 18 - 15 stopni do 08.12.

09.12: temp. brzeczki 18.5 stopnia. Podłączam kabel.

09.12 - grzanie do 21 stopni.

10-11.12 - 22 stopnie,

12-14.12 - 23 stopnie

15-26.12 - 25 stopni

27.12 - 05.01 - ok. 20 stopni.

Przelane na cichą: 07.01.2015r. Planowana cicha: 28 dni.
OG = 12.0 FG = 0.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.9%
Rozlane do butelek: 03.02.2016r.  -  34 butelki z 85g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.12.2015r. #203. India Spiced Porter.

  • Słód Pale Ale - 3,9 kg
  • Słód Crystal 160 - 0,25 kg
  • Słód Pszeniczny Czekoladowy 1000 - 0,2 kg
  • Słód Czekoladowy 900 EBC - 0,35 kg

 

Dodatki - dodane na 0'

 

Kardamon wielki - 10 ziaren,

Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g)

Cynamon - 2cm,

Kolendra - 10g

Goździk - 1 szt.

Pieprz czarny - 4g

Sproszkowane mango suszone - 25g

Sól cytrynowa - 20g

 

Zacieranie:

66* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 18 g - FWH

Objętość brzeczki - 20 l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami FM 10 w temp. otoczenia 16 stopni.
 

08.12 temp otoczenia 20 stopni. Temp. brzeczki 18.5 stopnia.
OG = 13.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane w kega i do butelek: 24.12.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

11.11.2015r. #200. TBA.

 

Informacja o jubileuszowej warce #200 zostanie przedstawiona w odpowiednim czasie (w momencie, gdy drożdżaki przeznaczone do tego piwa spokojnie skończą fermentację).

Tymczasem zapraszam na stronę piwnybrzuch.com gdzie od przedwczoraj (z okazji warki #200) można nabyć drogą kupna koszulki z logo Browaru Domowego Piwny Ul!

 

Tutaj link: https://piwnybrzuch.com/produkt/piwny-ul/

 

 

Co tam szykujesz, mlody czlowieku???

 

Warka #200 uzupełniona - A'la Joppejskie! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.