Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Chmiel Izabella

 

A co to, skąd to?

Kontrrewolucja! :D Dzięki uprzejmości znajomego plantatora chmielu otrzymałem do testowania dwie odmiany: Izabella i Zula :)

Po efektach otrzymanych w Iunga IPA wchodzę w ciemno w projekt: Dobre, bo Polskie! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze słyszeć, że używając polskiego chmielu można zrobić dobre piwo. Dzięki! Powodzenia! :)

 

Mam dokładnie takie samo odczucie jak Ty. Super chmiel, rewelacyjna goryczka, krótka i niezalegająca. Daję ją praktycznie do każdego piwa na goryczkę. Wspaniale się komponuje z innymi chmielami :)

Prawidłowo! :) Polska! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.11.2014r. #128 Turbodynioman II. Pumpkin Ale.

  • Słód Pilzneński Bestmalz 5 kg
  • Słód Victory 0,5 kg
  • Słód Caragold 120 EBC 0.52 kg
  • Słód Melanoidynowy 0,25 kg
  • Czekoladowy 1200 EBC 60 g
  • Dynia muszkatołowa - 5kg - pokrojona w kostkę, puree, zapiekane 40min w piekarniku na 200 stopni.
  • Cukier trzcinowy - 0,5 kg

Zacieranie:

65-67* - 90min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Fuggles, granulat, 25g - FWH

Chmiel Fuggles, granulat, 25g - 0 min

IBU: 15,0

 

Przyprawy: po wyłączeniu palnika

Cynamon - potłuczony młotkiem :D - 1 laska - 4g

Gałka muszkatałowa starta - 2g

Goździki całe - 2 szt.

Imbir - starty korzeń - po wysuszeniu - 8g

Ziele angielskie - 2 szt.

Curacao - 10g

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami SafAle US-05 w temp. 16 stopni.

OG = 17.5 FG = 3,0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,8%.

Rozlane do butelek 17.11.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

10.11.2014r. #129. Zula Single Hop IPA. Piwo z Ula!

  • Słód Pilzneński 5,0 kg
  • Słód pszeniczny - 0,4 kg
  • Słód Monachijski I - 0,33 kg
  • Słód Karmelowy Briess 80 EBC - 0,32 kg

  • Zacieranie

65-66* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Zula, szyszka 50g - do zacierania

Chmiel Zula, szyszka, 20 g - FWH

Chmiel Zula, szyszka, 50 g - 20 min

Chmiel Zula, szyszka, 50 g - 5 min

Chmiel Zula, szyszka, 50 g - 0 min

 

Chmielenie na zimno - 8 dni w temp. 19 stopni

Chmiel Zula, granulat, 70 g - od 25.11.2014r.

 

Objętość brzeczki - 18 l

Schłodzenie do temp. 18 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 17 stopni.

OG = 16.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,0%

Rozlane do butelek 03.12.2014r. ze 100g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14.11.2014r. #130. Weizenbock.

  • Słód Monachijski I - 2,0 kg
  • Słód pszeniczny ciemny - 4,0 kg
  • Słód Caramunich I - 0,3 kg
  • Słód Special W - 0,25 kg
  • Słód Caraaroma - 0,18 kg

Zacieranie

44* - 20 min

62*- 40 min

72* - 30 min

-----------------------

Dekokcja:

100* -15 min

-----------------

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, granulat, 12 g - FWH

Chmiel Tradition, granulat, 20g,- FWH

 

Objętość brzeczki - 21l

Zadane drożdżami MJ 20 Bavarian Wheat (gęstwa) w temp.18 stopni.

OG = 16.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5,7%

Rozlane w kega i 5 butelek: 06.12.2014r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

25.11.2014r. #131. Polskie Ale. Normalne piwo.

  • Słód Pilzneński Optima - 5,0 kg
  • Słód Caraamber - 0,35 kg

  • Zacieranie

65-66* - 75 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, szyszka, 20 g - FWH

Chmiel Sybilla, szyszka, 18 g - 20 min (zbiór własny)

Chmiel Tradition, szyszka, 20 g - 0 min (zbiór własny)

Goryczka: 31 IBU

 

Objętość brzeczki - 20 l

Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 13.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.0%

Rozlane do butelek 06.12.2014r.

 

06.12.2014r. #131.1 Malinowe z resztek.


  •  

5l #131.

Dodano 5l wody z Biedry i 2*430ml soku malinowego.

zawartość cukru 85g/100g. zawartość soku malinowego 50%!

Blg początkowego nie zmierzyłem. Zeszło do 1 Blg.

17.12.2014r. poszło w 22 butelki z dodatkiem 3 sztuk słodzika/ butelkę.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.11.2014r. #128 Turbodynioman II. Pumpkin Ale.

  • Słód Pilzneński Bestmalz 5 kg
  • Słód Victory 0,5 kg
  • Słód Caragold 120 EBC 0.52 kg
  • Słód Melanoidynowy 0,25 kg
  • Czekoladowy 1200 EBC 60 g
  • Dynia muszkatołowa - 5kg - pokrojona w kostkę, puree, zapiekane 40min w piekarniku na 200 stopni.
  • Cukier trzcinowy - 0,5 kg

Zacieranie:

65-67* - 90min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Fuggles, granulat, 25g - FWH

Chmiel Fuggles, granulat, 25g - 0 min

IBU: 15,0

 

Przyprawy:

Cynamon - potłuczony młotkiem :D - 1 laska - 4g

Gałka muszkatałowa starta - 2g

Goździki całe - 2 szt.

Imbir - starty korzeń - po wysuszeniu - 8g

Ziele angielskie - 2 szt.

Curacao - 10g

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami SafAle US-05 w temp. 16 stopni.

OG = 17.5 FG = 3,0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,8%.

Rozlane do butelek 17.11.2014r.

 

 

Przyprawy w jakim momencie są dodawane? :) jak piwko Ci wyszło? coś byś w nim poprawił?

W przyszłym tygodniu chyba takie zrobię!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.11.2014r. #128 Turbodynioman II. Pumpkin Ale.

  • Słód Pilzneński Bestmalz 5 kg
  • Słód Victory 0,5 kg
  • Słód Caragold 120 EBC 0.52 kg
  • Słód Melanoidynowy 0,25 kg
  • Czekoladowy 1200 EBC 60 g
  • Dynia muszkatołowa - 5kg - pokrojona w kostkę, puree, zapiekane 40min w piekarniku na 200 stopni.
  • Cukier trzcinowy - 0,5 kg

Zacieranie:

65-67* - 90min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Fuggles, granulat, 25g - FWH

Chmiel Fuggles, granulat, 25g - 0 min

IBU: 15,0

 

Przyprawy:

Cynamon - potłuczony młotkiem :D - 1 laska - 4g

Gałka muszkatałowa starta - 2g

Goździki całe - 2 szt.

Imbir - starty korzeń - po wysuszeniu - 8g

Ziele angielskie - 2 szt.

Curacao - 10g

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami SafAle US-05 w temp. 16 stopni.

OG = 17.5 FG = 3,0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,8%.

Rozlane do butelek 17.11.2014r.

 

 

Przyprawy w jakim momencie są dodawane? :) jak piwko Ci wyszło? coś byś w nim poprawił?

W przyszłym tygodniu chyba takie zrobię!

 

 

O. Dzięki za zwrócenie uwagi. Wszystkie przyprawy poszły po wyłączeniu palnika.

Spiłem jak narazie tylko jedną butelkę, bo świeżutkie, ale moim zdaniem znakomite piwko ;)

Powodzenia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

06.12.2014r. #132. American Amber Ale.

  • Słód Pilzneński 4,7 kg
  • Słód Monachijski I - 0,7 kg
  • Słód Caraamber - 0,33 kg
  • Słód Special W - 0,27 kg
  • Słód Abbey - 0,25 kg
  • Słód Caramunich I - 0,21 kg
  • Palony jęczmień - 0,05 kg

Zacieranie

65* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, szyszka, 15 g - FWH

Chmiel Cascade, granulat, 25 g - 20 min

Chmiel Centennial, granulat, 25 g - 20 min

Chmiel Falconer's Flight, granulat, 14 g - 20 min

Chmiel Cascade, granulat, 25 g - 0 min

Chmiel Centennial, granulat, 25 g - 0 min

 

.

Objętość brzeczki - 20 l

Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 15,0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%

Rozlane do butelek 21.12.2014r. ze 115g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.12.2014r. #133. Piwo miodowe. Lot pszczoły nad tymiankiem.

  • Słód Pilzneński Optima - 4,0 kg
  • Słód Carapils - 0,25 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,25 kg
  • Słód Karmelowy 30 EBC - 0,25 kg

Zacieranie:

66* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Willamette, szyszka, 10 g - FWH

Chmiel Tradition (zbiór własny), szyszka, 10 g - FWH

 

Dodatki:

Tymianek świeży - 5g - po wyłączeniu palnika.

Miód majowy z pszczółkowskiej pasieki - 1 kg - po wyłączeniu palnika.

 

Objętość brzeczki - 20 l

Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami MJ M44 w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 15.0 FG = 1.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,0%

Rozlane do butelek 21.12.2014r. ze 100g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co tak mało miodu? Braggota byś porządnego uwarzył, a nie.

Gotowany od początku? To się trochę aromatów pozbędziesz/pozbyłeś.

17% nie jest tak mało ;)

Miał być miodowe i będzie miodowe :) Na Braggota pewnie przyjdzie jeszcze czas ;)

Miód wrzucę po wyłączeniu palnika. Wprowadzam dane z doskoku podczas warzenia, stąd takie niejasności ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.12.2014r. #134. Whisky Barrel Whisky Roggenweizen.

  • Słód Pilzneński 1,0 kg
  • Słód pszeniczny - 1,5 kg
  • Słód Żytni - 1,5 kg
  • Słód Whisky - 1,0 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,16 kg
  • Słód Caragold 80 - 0,04

Zacieranie

44* - 20 min

62* - 40 min

72* - 30 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Tradition, granulat, 20 g - FWH

 

Na cichą 50g płatków whisky - od 29.12.2014r.

 

Objętość brzeczki - 19l

Schłodzone do 18 stopni. Zadane drożdżami Mauribrew Weiss. Temperatura otoczenia podczas fermentacji 19 stopni.

OG = 12.5 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.4%

Rozlane w butelki: 07.01.2015r ze 115g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.12.2014r. #133. Piwo miodowe. Lot pszczoły nad tymiankiem.

  • Słód Pilzneński Optima - 4,0 kg
  • Słód Carapils - 0,25 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,25 kg
  • Słód Karmelowy 30 EBC - 0,25 kg

Zacieranie:

66* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Willamette, szyszka, 10 g - FWH

Chmiel Tradition (zbiór własny), szyszka, 10 g - FWH

 

Dodatki:

Tymianek świeży - 5g - po wyłączeniu palnika.

Miód majowy z pszczółkowskiej pasieki - 1 kg - po wyłączeniu palnika.

 

Objętość brzeczki - 21 l

Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami MJ M44 w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 15.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do butelek ?????????

 

 

 

 

nie boisz się zakażenia ? Wiem że to dla zachowania aromatu ale miód ma masę różnych zanieczyszczeń warto pogotować z 10 minut , ja miałem kwasy z tego tytułu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.12.2014r. #133. Piwo miodowe. Lot pszczoły nad tymiankiem.

  • Słód Pilzneński Optima - 4,0 kg
  • Słód Carapils - 0,25 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,25 kg
  • Słód Karmelowy 30 EBC - 0,25 kg

Zacieranie:

66* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Willamette, szyszka, 10 g - FWH

Chmiel Tradition (zbiór własny), szyszka, 10 g - FWH

 

Dodatki:

Tymianek świeży - 5g - po wyłączeniu palnika.

Miód majowy z pszczółkowskiej pasieki - 1 kg - po wyłączeniu palnika.

 

Objętość brzeczki - 21 l

Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami MJ M44 w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 15.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do butelek ?????????

 

 

 

 

nie boisz się zakażenia ? Wiem że to dla zachowania aromatu ale miód ma masę różnych zanieczyszczeń warto pogotować z 10 minut , ja miałem kwasy z tego tytułu

 

Poczytałem, popytałem i dodałem na whirlpool. Zobaczymy :)

Podobno całe paskudztwo, które było w miodzie ubiła temperatura. Mam nadzieję, że tak sie, stało :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.12.2014r. #135. Porter Pszeniczny. Zakapior.

  • Słód Monachijski I - 1,0 kg
  • Słód pszeniczny ciemny - 2,0 kg
  • Słód Caramunich I - 0,5 kg
  • Słód pszeniczny - 2,0 kg
  • Słód Pilzneński - 2,0 kg
  • Pszeniczny czekoladowy - 0,2 kg
  • Słód karmelowy 30 - 0,2 kg
  • Słód Carawheat - 0,2 kg
  • Palone ziarno jęczmienia - 0,17 kg - do mash out.
  • Ekstrakt bursztynowy WES - 0,4 kg

Zacieranie

44* - 20 min - pszeniczne (jasny i ciemny)

62*- 50 min

72* - 30 min

-----------------------

Dekokcja:

100* -15 min

-----------------

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, granulat, 30 g - FWH

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 35g,- 0 min

 

Przelany na cichą: 03.01.2015r.

 

Objętość brzeczki - 12l

Zadane drożdżami MJ 20 Bavarian Wheat (gęstwa) schłodzone do 16 stopni. Fermentacja w temp. 18 stopni.

OG = 22.0 FG = 7.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 9.4%

Rozlane do butelek: 12.01.2015r. - 60g curku.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

21.12.2014r. #136. Brown IPA Iunga Single Hop.

  • Słód Pilzneński 5,0 kg
  • Słód pszeniczny - 0,235 kg
  • Słód Monachijski I - 0,3 kg
  • Słód Caragold 120 EBC - 0,285 kg
  • Słód czekoladowy 400 EBC - 0,2 kg
  • Słód Brown - 0,3 kg

  • Zacieranie

65-66* - 90 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, szyszka, 30 g - FWH

Chmiel Iunga, szyszka, 40 g - 20 min

Chmiel Iunga, szyszka, 50 g - 0 min

 

Chmielenie na zimno - 5 dni w temp. 19 stopni

Chmiel Iunga, granulat, 60 g - od 07.01.2015r.

 

Objętość brzeczki - 20 l

Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05. Fermentacja w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 14,0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.0%

Rozlane do butelek 12.01.2015r. 130 ze g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.12.2014r. #137. Bitter.

  • Słód Pilzneński Strzegom - 3,5 kg
  • Słód Carapils - 0,2 kg
  • Słód Crystal 160 - 0,2 kg
  • Słód Abbey - 0,15 kg
  • Słód Pszeniczny Czekoladowy - 0,05 kg
  • Cukier biały - 0,2 kg

Zacieranie:

66* - 80 min

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH

Chmiel East Kent Goldings, Granulat, 20 g - 20 min

Chmiel East Kent Goldings, Granulat, 30 g - 0 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami FM 10 w temp. otoczenia 18 stopni.

OG = 10.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???

Rozlane do kega: 31.12.2014r. + 5 butelek

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.