Jump to content
BuDeX

Browar "Piwny Ul"

Recommended Posts

Skoro już oficjalnie się przywitałem to można zacząć kopiować z przeróżnych świstków, kartek, biletów itp itd do uporządkowanej wersji elektronicznej ;) może komuś się przyda, a pewnie ja też łatwiej odnajdę tutaj swoje zapiski ;)

 

W pierwszym poście na szybko, bez szczegółów warki #1-6 popełnione z brewkitów.

 

21.06.2012r. #1 Łyk Endorfin. Brewmaker Pilsner Lager De Luxe 1.8 kg + BA Brew Kit Plus 1kg. Drożdże z brewkita. OG=11Blg, FG=1.5 Blg. Objętość brzeczki = 22 l. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%

 

9.07.2012r. #2 Trzchmiel. Brewmaker IPA + BA Brew Kit Plus 1kg. Drożdże z brewkita. OG=11.5 Blg, FG=3.5 Blg. Objętość brzeczki = 23 l. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5%

 

23.07.2012r. #3 Truteń. Coopers English Bitter Brewkit + Coopers Brew Enchancer 2 - 1kg. Drożdże z brewkita. OG=10.5 Blg, FG=2.5 Blg. Objętość brzeczki = 23 l. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5%

 

31.07.2012r. #4 Gucio.Coopers Real Ale Brewkit + Coopers Brew Enchancer 2 - 1kg. Drożdże z brewkita. OG=10.0 Blg, FG=2.0 Blg. Objętość brzeczki = 23 l. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5%

 

16.08.2012r. #5 Bzzzzzyk.Coopers Australian Pale Ale Brewkit + Coopers Brew Enchancer 2 - 1kg. Drożdże z brewkita. OG=10.0 Blg, FG=2.0 Blg. Objętość brzeczki = 23 l. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5%.

 

29.08.2012r. #6 Better Bitter. Brewmaker Yorkshire Bitter Brew Kit + BA Brew Kit Plus 1kg. Drożdże z brewkita. OG=10.0 Blg, FG=2.0 Blg. Objętość brzeczki = 23 l. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następnym etapem w myśl zasady "step by step" było uwarzenie piwa z ekstraktów niechmielonych i samodzielne nachmielenie piwa..

 

31.08.2012r. #7 Inwazja chmielu

 

Muntons Amber - ekstrakt płynny -> 1.5 kg

Muntons Amber - ekstrakt suchy -> 2.5 kg

 

Chmielenie:

 

Chinook - 30g - 60 min

Cascade - 20g - 15 min

Wilamette - 20g - 15 min

Simcoe - 30g - 15 min

Cascade - 10g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 22 l

Zadane drożdżami Safale US - 05 w temp. 23 stopni.

OG = 15.5 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.9%.

Rozlane do butelek 17.09.2012r.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i po wielu wielu godzinach na forum i niekończącym się zachwalaniu piwa uwarzonego z procesem zacierania..nadszedł dzień pierwszego zacierania..zapewne do Witbiera skłonił mnie dopisek przy zestawie, że szybko dojrzewa :D

 

8.09.2012r. #8 Niezły Kwasik. Witbier.

  • słód pilzneński 2 kg
  • pszenica niesłodowana 1,8 kg
  • płatki owsiane 0,4 kg
  • kolendra 15 g
  • Curaçao 20 g
  • Świeże skórki cytrusów - Limonka, Grejpfrut, Pomarańcza.

Zacieranie:

620 - 50 min

720 - 30 min

780 -

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 25g - 60 min

 

Dodatki:

Curacao - 20g - 10 min

Kolendra - 15g - 10min

Skórki cytrusów - ok. 200g - 10min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Safbrew T-58 w temp. 22 stopni.

OG = 10.5 FG = 2.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5%.

Rozlane do butelek 17.09.2012r.

Share this post


Link to post
Share on other sites

21.09.2012r. #9 Guten Morgen! Kolsch.

  • Słód pilzneński 3,2 kg
  • Słód pszeniczny 0,8 kg\

Zacieranie:

620 - 50 min

720 - 20 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 30g - 60 min

Chmiel Lubelski, granulat, 10g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 18 l

Zadane drożdżami Safbrew S-33 w temp. 23 stopni.

OG = 12 FG = 4.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5%.

Rozlane do butelek 5.10.2012r.


  •  

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

29.09.2012r. #10 Piwny Łan. 6 zbóż.

  • Słód wiedeński 2,25 kg
  • Słód pszeniczny 1,25 kg
  • Słód z pszenicy samopszy 0,25 kg
  • Słód owsiany 0,25 kg
  • Słód orkiszowy 0,25 kg
  • Słód żytni 0,25 kg

Zacieranie:

 

470 - 15 min

540 - 15 min

620 - 50 min

720 - 20 min

780 -

 

Chmielenie:

 

Chmiel Marynka, granulat 15 g - 60 min

Chmiel Lubelski, granulat 15 g - 15 min

 

Objętość brzeczki - 19 l

Zadane drożdżami Safbrew T-58 w temp. 22 stopni.

OG = 13 FG = 5.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5%.

Rozlane do butelek 12.10.2012r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

6.10.2012r. #11 Du Hast! Alt.

  • Słód monachijski 3,7 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg

Zacieranie

620 - 50 min

720 - 20 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat, 25 g - 60 min

Chmiel Marynka, granulat, 15 g - 15 min

 

Objętość brzeczki - 20.5 l

Zadane drożdżami Safbrew S-33 w temp. 22 stopni.

OG = 12 FG = 4.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.5%.

Rozlane do butelek 20.10.2012r.

Share this post


Link to post
Share on other sites

6.10.2012r. #12 Five O'Clock Bitter. Premium Bitter.

  • Słód monachijski 2,10 kg
  • Słód pilzneński 0,85 kg
  • Słód wiedeński 0,80 kg
  • Słód karmelowy ciemny Steinbach 0,25 kg

Zacieranie:

550 - 10 min

620 - 60 min

720 - 15 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Zeus, granulat, 25 g - 90 min

Chmiel Iunga, granulat, 50g - 90 min

Chmiel Magnum, granulat 30 g - 90 min

Chmiel Spalt Spalter, granulat 20 g - 15 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 22 stopni.

OG = 12 FG = 2.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.6%.

Rozlane do butelek 26.10.2012r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

6.10.2012r. #13 Obelix. Belgian Specialty Ale.

  • Słód pilzneński 5,0 kg
  • Słód monachijski 0,7 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • cukier kandyzowany 0,5 kg

Zacieranie

620 - 50 min

720 - 20 min

780 -

 

Chmielenie:

  • Chmiel Marynka, granulat, 30 g - 60 min
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 15 min
  • kolendra 10 g - 15 min.

Objętość brzeczki - 20.0 l

Zadane drożdżami Nottingham Danstar w temp. 23 stopni.

OG = 18 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.2%.

Rozlane do butelek 27.10.2012r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

13.10.2012r. #14 Szkockie Zwisłouche. Wee heavy/Szkockie Ale

  • Słód pilzneński 3,5 kg
  • Słód monachijski 2 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Słód whisky 0,2 kg
  • Słód owsiany 0,2 kg
  • Jęczmień palony 0,15 kg

Zacieranie:

66 - 690 - 75 min

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat, 30 g

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 23 stopni.

OG = 18.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.2%.

Rozlane do butelek 27.10.2012r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

19.10.2012r. #15 Buszujący w zbożu. Weizenbock.

  • Słód pilzneński 1,2 kg
  • Słód pszeniczny 3,0 kg
  • Słód monachijski 1,2 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,5 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,2 kg


  •  

 

Zacieranie:

420 - 60 min

620 - 50 min

720 - 30 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g - 60 min.

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Safbrew WB-06 w temp. 23 stopni.

OG = 16.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.2%.

Rozlane do butelek 1.11.2012r.

Share this post


Link to post
Share on other sites

28.11.2012r. #16 Turbodynioman. Pumpkin Ale.

  • Słód Pale Ale 5 kg
  • Słód Biscuit 1 kg
  • Caraaroma 0.4 kg
  • Czekoladowy 50 g

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Sybilla, granulat, 30g - 60 min

Chmiel Wilamette, granulat, 50g - 10 min

 

Przyprawy:

Cynamon - starte 5 lasek

Gałka muszkatałowa, przyprawa do piernika - po łyżeczce

Goździki całe - łyżeczka

Imbir - starty korzeń - 30g

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Safale US-05 w temp. 20 stopni.

OG = 17.5 FG = 5.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.0%.

Rozlane do butelek 13.11.2012r.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.11.2012r. #17. Leprechaun. Irish Red Ale (IRA)

  • Słód pilzneński 1,7 kg
  • Słód monachijski 2,20 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,15 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,15 kg

Zacieranie

620 - 40 min

720 - 30 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat, 20 g - 60 min

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 23 stopni.

OG = 12 FG = 2.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%.

Rozlane do butelek 15.11.2012r.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.11.2012r. #18. Tul IPA n . India Pale Ale (IPA).

  • Słód pilzneński 2 kg
  • Słód monachijski 2,3 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg

Zacieranie

 

620 - 40 min

720 - 30 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat, 45 g - 60 min

Chmiel Lubelski, granulat, 40 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 23 stopni

W związku z problemami z filtracją dodałem tydzień fermentacji cichej. 15.11-23.11.2012.

OG = 12 FG = 2.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%.

Rozlane do butelek 23.11.2012r.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyszedł też czas na pierwsze piwko dolnej fermentacji :) Padło na..

 

10.11.2012r. #19. Pepik. Pils Czeski.

  • Słód pilzneński 3,5 kg
  • Słód monachijski 0,5 kg

Zacieranie

620 - 20 min

-----------------------

Dekokcja:

720 - 10 min

1000 - 15 min

----------------------

720- 20 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat 40 g - 60 min

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Saflager S-23 w temp. 12 stopni.

Fermentacja burzliwa - 14 dni

Fermentacja cicha - 17 dni

OG = 11 FG = 1.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%.

Rozlane do butelek 10.12.2012r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

23.11.2012r. #20. Przebijśnieg! Oktoberfest Bier/ Marcowe

  • Słód pilzneński 1,3 kg
  • Słód monachijski 2,5 kg
  • Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg

Zacieranie

620 - 15 min

-----------------------

Dekokcja:

720 - 10 min

1000 - 15 min

----------------------

720- 20 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat 30 g - 60 min

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Saflager S-23 (gęstwa po #19) w temp. 14 stopni.

Fermentacja burzliwa - 17 dni

Fermentacja cicha - 7 dni

OG = 11 FG = 2.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%.

Rozlane do butelek 18.12.2012r.

Share this post


Link to post
Share on other sites

24.11.2012r. #21. Rockin' Smurf . Belgian Pale Ale

  • Słód pilzneński 1,5 kg
  • Słód monachijski 1,1 kg
  • Słód wiedeński 1,0 kg
  • Słód Biscuit 0,2 kg
  • Słód Aroma 0,1 kg
  • Słód Special B 0,1 kg

Zacieranie

 

620 - 30 min

720 - 45 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 40 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 18 stopni

OG = 11.0 FG = 2.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%.

Rozlane do butelek 10.12.2012r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

24.11.2012r. #22. Pszepyśniak. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 1,9 kg
  • Słód pszeniczny 2,1 kg

Zacieranie

430 - 45 min

620- 15 min

-----------------------

Dekokcja:

720 - 10 min

1000 - 15 min

----------------------

720- 45 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Safbrew WB-06 w temp. 20 stopni.

OG = 11.0 FG = 2.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%.

Rozlane do butelek 10.12.2012r.

Share this post


Link to post
Share on other sites

12.12.2012r. #23. Weizen of the dark. Dunkelweizen.

  • Słód pszeniczny 2,4 kg
  • Słód monachijski 1,5 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,25 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,1 kg

Zacieranie

430 - 60 min

620- 10 min

-----------------------

Dekokcja:

720 - 10 min

1000 - 15 min

----------------------

720- 45 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Safbrew WB-06 (gęstwa po #22) w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%

Rozlane do butelek 27.12.2012r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

12.12.2012r. #24. Jak Specjal. American Lager.

  • słód pilzneński 3 kg
  • słód Karamel Pils Steinbach 0,3 kg
  • ryż biały 0, 5 kg - skleikowany.

Zacieranie

530 - 10 min

68 - 610- 65 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat, 15 g - 60 min

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 22 l

Zadane drożdżami Saflager S-23 w temp. 14 stopni.

Fermentacja burzliwa - 16 dni

Fermentacja cicha - 7 dni

OG = 10.0 FG = 2.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.6%.

Rozlane do butelek 03.01.2013r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

12.12.2012r. #25. A'la Grodziskie.

  • Słód pszeniczny 1,30 kg
  • Słód wędzony 0,70 kg
  • Słód pilzneński 0,50 kg

Zacieranie

37°C - 30 min.

50°C - 20 min.

70°C - 30 min.

75°C - 30 min.

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 35 g - 60 min

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 15 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Safbrew S-33 w temp. 20 stopni

OG = 7.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3.1\%.

Rozlane do butelek 27.12.2012r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

22.12.2012r. #26 Jacek wiosłuj!. AIPA

  • Słód Pale Ale 5 kg
  • Słód Wiedeński 1 kg
  • Caraamber 0.3 kg
  • Caramunich typ II 0.2 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Warrior, granulat, 40g - 60 min

Glacier, granulat, 40g - 30 min

Sorachi Ace, granulat, 50g - 10 min

Wilamette, granulat, 25g - 10 min

 

Chmielenie na zimno - 7 dni

Sorachi Ace, granulat, 50g

Wilamette, granulat, 25 g

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Safale US-05 w temp. 20 stopni.

OG = 17.5 FG = 4.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.2%.

Rozlane do butelek 16.01.2013r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

28.12.2012r. #27 Tazman Bitter. Premium Bitter.

  • Słód monachijski 2,10 kg
  • Słód pilzneński 0,85 kg
  • Słód wiedeński 0,80 kg
  • Słód karmelowy ciemny Steinbach 0,25 kg

Zacieranie:

550 - 15 min

620 - 35 min

720 - 45 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Warrior, granulat, 10 g - 60 min

Chmiel Iunga, granulat, 25g - 60 min

Chmiel Sybilla, granulat, 70g - 30 min

Chmiel Magnum, granulat 30 g - 60 min

Chmiel Spalt Spalter, granulat 20 g - 15 min

 

Objętość brzeczki - 20.5 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 21 stopni.

OG = 11.5 FG = 2.5. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1

Rozlane do butelek 16.01.2013r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

29.12.2012r. #28 Tuatara. New Zealand IPA

  • Słód Pale Ale 5 kg
  • Słód Wiedeński 1 kg
  • Caraamber 0.3 kg
  • Caramunich typ II 0.2 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Zeus, granulat, 25g - 60 min

Dr Rudi, granulat, 30g - 30 min

Pacific Jade, granulat, 30g - 30 min

Kohatu, szyszka, 50g - 10 min i zostawienie przy chłodzeniu.

 

Chmielenie na zimno - 9 dni

Dr Rudi, granulat, 20g

Pacific Jade, granulat, 20g

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 21 stopni.

OG = 18.0 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.2%.

Rozlane do butelek 16.01.2013r.

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.