Jump to content
lolo

Polskie Jasne

Recommended Posts

W planach mam zrobienie w niedzielę Polskiego jasnego górniaka.

sład:

 

 

Słód Pilzneński 3,8kg

Słód Karmelowy jasny 0,2kg

Chmiel Marynka szyszka

Chmiel Lubelski szyszka

 

Mam dodatkowo marynkę w granulacie. Można ją jakoś korzystnie wykorzystać?

planuję 20l piwa, drożdże s-33, fermentacja w temp. 15-16°C. burzliwa około 12 dni, cicha 7 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno wyjść dobre piwo, jak elroy napisał nie podałeś ilości chmielu. Ja bym tak w 30 IBU celował i sporo tego lublina na aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marynka szyszka - 35g

lubelski szyszka - 40g

 

nie jestem pewny w 100 co do ilości chmieli,podam dokładnie później.

 

mam tylko s-33 dlatego fermentacja będzie w 15°C

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam już dokładne ilości.

marynka szyszka 25g, lubelki szyszka 40g, lomik granulat 50g, marynka granulat ok.20g

Jakbyście mogli mi podpowiedzieć jak korzystnie mogę wykorzystać granulaty.

 

Chce ktoś zakupić słody na grodziskie 8blg? :)

 

drożdże jednak zostały mi 2xs33. US-05 dzisiaj wykorzystałem do PA.

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

To poczekaj kiedy Twoje PA skończy burzliwą i użyj tej gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wyrobię się w czasie. Chcę wyjechać na upragniony urlop dlatego chcę popełnić warkę w niedzielę. Nie mogę czekać do końca burzliwej PA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie musisz czekać do końca, spokojnie zbierz trochę gęstwy w 3 dniu burzliwej, ja tak zbierałem nie raz i górniaki bez problemu startowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

panowie, nie dam rady. Będę warzył nie w tym samym miejscu. Nie będę miał możliwości pobrać gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe, spokojnie :)

Na chwilę obecną mam zamówione słody na stouta, potem planuję pszeniczne, a dopiero potem to :)

Ale dzięki za rekomendację, na pewno skorzystam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ponawiam pytanie, mogę dodać marynki więcej do chmielenia? czy lepiej przy tym zestawie nie kombinować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nagazowanie polskiego ejla ;)

 

przepraszam za jakość nagrania

 

[media]

[/media] Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakość jest super, mógłbyś za to nagrać film trzymając od początku aparat w ludzkiej pozycji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nagrać film trzymając od początku aparat w ludzkiej pozycji

za to przepraszałem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

perhi zobacz jeszcze raz i przysłuchaj się w 3:40 :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

I nie S-33! Polskie piwo powinno być dość wytrawne, US-05 będą lepsze.

Kwestia smaku. Robiłem Polskie Ale na S-33, na US-05 i S-04. Każde z nich było inne, ale wszystkie bardzo dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polskie Ale na S-33 u mnie:

-odfermentowanie z 12 Blg do 2 Blg w 21 dni

-idealnie krystaliczne po 23 dniach leżakowania w temp. 12°C

-o ile mnie pamięć nie myli to całkiem fajne, zbite grudki na dnie fermentora po burzliwej

-smak może odrobinę cytrusowy, ale głowy nie dam

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja fermentowałem na s-33 w temp. 14-15°C; odfermentowanie 5 blg, ale zacieranie było 72°C na 40 min., 62°C 20 min.

Diacetyl dosyć mocno był wyczuwalny ale drożdże dały sobie już radę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.