Jump to content
Guest franc

Pierwsze zacieranie

Recommended Posts

Guest franc

Kupiłem garniec 50 l mam reszte sprzętu no i czas na pierwszą zacieraną warkę !

Pytanie do Was jakie piwo na pierwszą zacieraną warkę?

Prosiłbym o przepis który powiedzmy tak - zawsze się udaje - czy istnieje taki?

Proszę o opisanie krok po kroku .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam zacieranie jedno-temperaturowe. Przepis PaleAle. Znajdziesz na forum. Dobre piwko górnej fermentacji. Chmielisz wedle uznania. Zacieranie proste w 67°C filtracja też nie nastręcza kłopotów. Możesz zakupić gotowy zestaw słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Bardzo dziękuję o takie coś mi chodziło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z racji na posiadany sprzęt moje pierwsza warka ma 15l i jest to:

 

India Pale Ale - 15 litrów ok. 14 Blg

Składniki:

2,9 kg słodu pilzneńskiego,

0,50 kg słodu karmelowego jasnego,

12 g.chmielu goryczkowego 9% alfa-kwasów (Marynka) na 60 minut,

6 g chmielu goryczkowego 9% alfa (Marynka) na 30 minut,

30 g chmielu aromatycznego 4% alfa (Lubelski) na 5 minut.

Drożdże Safale US-05

Warzenie:

Wsypać słody do wody o temp. 35 C (13 litra i dolać wody)

Mieszając podgrzać do 62-64 C i utrzymać 30 minut.

Następnie podgrzać do 70 C na następne 30 minut.

Później doprowadzić do 78 C. na 10 minut.

Przefiltrować.

Wysładzanie do 17 litrów nastawu. (80 C)

Filtrat zagotować i dodawać kolejno chmiele 9% alfa (Marynka 10g), po pół godziny 9% alfa (Marynka 5g), po 55 minutach 4% alfa (Lubelski 20 g).

 

Fermentacja burzliwa brzeczka nastawna 15litrów ok. 14 Blg

Fermentacja cicha powinna zejść do 3 Blg

 

a co wyjdzie to zobaczymy :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie Ci to piwko smakowało. Co do szczegółów znajdziesz ich mnóstwo na forum. To na prawdę proste piwko. Można je później modyfikować i np zrobić American PaleAle. Rzecz gustu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prosiłbym o przepis który powiedzmy tak - zawsze się udaje - czy istnieje taki?

Niestety, nie istnieje ;) Jakie masz warunki do fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Tzn?

Jeżeli chodzi o temperaturę mogę mieś wysoką tzn od 22 do 27

gorzej z niską

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na pierwszą warkę wybrałem to:

 

Bitter 10BLG

 

- słód pale ale Weyermann - 3,2 kg,

- słód monachijski typ II Weyermann – 0,25 kg,

- słód karmelowy ciemny Caraaroma® - 0,15 kg,

- chmiel goryczkowy Challenger - 30 g (granulat),

- chmiel aromatyczny East Kent Goldings - 30 g (granulat),

- drożdże Safale S-04

 

Zacieranie jednotemperaturowe, chmieliłem 60 min Challenger, 20-30 minut East Kent Goldings. Bardzo ładny smak i zapach młodego piwka, jeszcze chwila i będę rozlewał.

 

Prosiłbym o przepis który powiedzmy tak - zawsze się udaje - czy istnieje taki?

 

Chyba nie.

 

Tzn?

Jeżeli chodzi o temperaturę mogę mieś wysoką tzn od 22 do 27

gorzej z niską

 

Do górnej fermentacji wydaje się ok, chociaż chyba lepiej zbić do 20.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu masz moje zmagania sprzed miesiąca może znajdziesz tam coś konstruktywnego. Piwo wyszło bardzo dobre.

 

Edit: Aha robiłem 20Lwarkę w 30L garnku.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie wachania? Od 22 do 27°C, czy w jednym miejscu 22 a w drugim 27? W 22°C to jeszcze od biedy da się coś zrobić, np. Polskie Ale na US-05, ale w 27°C to już ciężko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam zacieranie jedno-temperaturowe. Przepis PaleAle. Znajdziesz na forum. Dobre piwko górnej fermentacji. Chmielisz wedle uznania. Zacieranie proste w 67°C filtracja też nie nastręcza kłopotów. Możesz zakupić gotowy zestaw słodów.

Ja jestem właśnie po zacieraniu tej wareczki :) Prosto i miło się robi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

no może bym dał rade mieć 20 stopni ale nie mniej

lolo a napisz jak i z czego tą warke robiłeś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmontuj sobie skrzynię ze styropianu na fermentator - bez większych problemów można zejść nawet do 16-18°C, uniezależniając się od temperatury otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako początkujący polecam Pale Ale, najlepiej z gotowego zestawu ze sklepu. Ja zacząłem od tego z CP i wyszło bardzo fajne piwko. Nieźle można wystartować również z taką prostą warką (na 20 l):

4 kg pilzneńskiego zacierane w temp. 62 -30 min. i 72 -30 min. Chmielenie od początku marynką, a na koniec lubelskim. Drożdże dałem S-33 i pasowały. Piwko było pijalne:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no może bym dał rade mieć 20 stopni ale nie mniej

lolo a napisz jak i z czego tą warke robiłeś

 

 

Słód Pale Ale 3,2 kg

Słód Monachijski 0,6 kg

Słód Cara Light 0,2kg

Chmiel Marynka 35g

Chmiel Lubelski 40g

 

Zacieranie jedno temperaturowe. Do 12l wody w temp 72°C wsypałem słody, temperatura się ustaliła na 68°C i trzymałem 70 minut. Po negatywnej próbie jodowej podgrzałem do 78°C i trzymałem 10 minut. Wysładzanie: 15l wody podzieliłem na trzy "wlewki" o temp. 78°C. Chmieliłem marynką 60 minut, lubelskie 20 minut przed zakończeniem gotowania. Mech irlandzki 7g rozwodniony wcześniej w szklance i dodany 15 minut przed zakończeniem gotowania. Drożdże US-05 uwodnione i dodane do brzeczki o temp. 25°C, chłodzenie trwało 30 minut. Fermentor zamknięty z rurką i wyniesiony do piwnicy z temp. 18°C.

 

Zapomniałem dodać, że brzeczka natleniona jak poradził bogdan62; sitkiem. Faktycznie działa świetnie ;)

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem garniec 50 l mam reszte sprzętu no i czas na pierwszą zacieraną warkę !

Pytanie do Was jakie piwo na pierwszą zacieraną warkę?

Prosiłbym o przepis który powiedzmy tak - zawsze się udaje - czy istnieje taki?

Proszę o opisanie krok po kroku .

Może uda mi się w czymś pomóc..

1. skoro masz lokalizacje Katowice.. najprosciej słody nabedziesz w Radzionkowie "Piwo win" Zamówisz przez telefo.. ześrutuja Ci stosowne słody.. miły sprzedawca poradzi jak to w praktyce (Kostek w Chorzowie jeszcze słodów nie ma. )

2. najprostsze piwo.. ot taki standard.. ( na 15l ) Full Aroma.. słód pilzneński 3,0 kg .. chmiele magnum szyszki 20g , lubelski szyszki 40g drożdzę SO4., zacieranie .. wsyp w temp. ok 40C podgrzej do 62.. ok 10 " nastepnie w temp 70 ok 45 " i po negatywnej próbie jodowej podrzej do 78 C i gotowe.. Gotowanie 90"- magnum zadaj po zagotowaniu.. po 45 ' połowe lubelskiego.. na 5/10 ' przed końcem gotowania zadaj resztę lubelskiego..

3. I powodzenia zyczę..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem dodać, że brzeczka natleniona jak poradził bogdan62; sitkiem. Faktycznie działa świetnie

 

Możesz napisać coś więcej? Jak sitkiem? Może być PW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz napisać coś więcej? Jak sitkiem? Może być PW

Po schłodzeniu brzeczki zlewałem wężykiem z gara do fermentora przez zwykłe drobne sitko machając przy tym wężykiem po sicie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Jestem tutaj nowy, chciałbym poradzić się w sprawie pierwszej próby zrobienia piwka. Żeby nie zaśmiecać nowym tematem spróbuje podpiąć się tutaj.

 

Na początek troche nakreśle sytuacje. Mianowicie zapewne każdy początkujący powinien zacząć od jakiegoś kita, bądź w przypadku zacierania skorzystać z gotowej sprawdzonej receptury. Ale poniosła mnie troche ambicja i po jakimś okresie czasu czytania, co się z czym je, zamówiłem sprzęt wraz z surowcami które pasowały do własnej wizji pierwszego piwa. Jednak dzień przed przewidywanym pierwszym zacieraniem, dotarła do głowy odrobina rozumu, ażeby poradzić się Was, tutaj, nie zmarnować surowców na własne życzenie.

 

zakupione surowce:

SŁODY;

- pilznieński litovel 5kg

- carapils 1kg

- wędzony weyerman 1kg

- krótki/ Chit Malt Weyermann 0,5kg

CHMIELE;

- aromatyczny saaz 100g

- goryczkowy magnum 100g

DROŻDZE dolnej fermentacji Brewferm Lager x2

 

-----------------------------------------------------------------------

pomysł na recepture; (docelowo 10l - na początek)

 

przygotowanie wody 7l / wysładzanie do 13l

 

litovel 2,5kg

carapils 0,5kg

wędzony 0,2kg

chit/malt 0,1kg

 

goryczkowy magnum 25g

aromatyczny 15g

 

ZACIERANIE;

62C - 30min

72C - 30min

78C - 1 min

CHMIELENIE;

goryczkowy - zaraz po zagotowaniu

aromatyczny - 15 min przed końcem (całość 60min)

 

* po filtracji, rozmoczone drożdże, połowa saszetki.

-----------------------------------------------------------------------

 

- a więc pytanie brzmi czy to coś ma racje bytu, a jeśli nie to poprosił bym o jakąś modyfikacje do formy pitnej :)

- następnym razem skorzystam zapewne z gotowego przepisu :D

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dużo carapils, za mało wędzonego, by go poczuć. Nie wiem jakie mocne ma to być piwo, ale zasyp od biedy by wystarczył na 20 litrów. Zrobiłbym tak:

litovel - 2,5 kg,

carapils - 0,1 kg.

 

Chmielenie:

25 g saaz na 60 minut

10 g saaz na 15 minut

10 g saaz po wyłączeniu palnika

 

Zacieranie jak chcesz, może być nawet 60 minut w 68°C.

 

Po ostudzeniu cała saszetka drożdży z rehydratacją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scottish Ale

- a więc pytanie brzmi czy to coś ma racje bytu, a jeśli nie to poprosił bym o jakąś modyfikacje do formy pitnej :)

Po prostu kup zestaw Scottish Ale 10º BLG, mam wrażenie, że o to Ci chodzi.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.