Jump to content
Sign in to follow this  
wyvern

Co mi wyszło? :)

Recommended Posts

Mam problem z przypisaniem do czegoś mojego piwa. Miał być ESB, ale się sypnęło za dużo słodu i wyszło 16Blg

 

Skład:

Pilzno 4,8

pszeniczny 0,5

karmelowy 30EBC 0,3

chocolate wheat 0,1

monachijski 0,06 (jakieś resztki z dna worka, do gara zamiast do kubła:))

 

Chmielenie

50g admiral 15,3% 60'

50g palisade 6,7% 15'

40g lublin ?% 40'

 

Jak nie podejdzie pod żaden styl to nic takiego, z ciekawości pytam tylko. Może IPA?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dobre ono? Bo jak dobre, to do wypicia, a jak niedobre, to do wylania.

Na konkurs nie wysyłasz, więc kategoria niepotrzebna. Do codziennej konsumpcji wystarczy "półciemne mocne ale". Bo ani strong bitter, ani ipa to to nie jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, czy dobre, drożdże jeszcze nie ruszyły. Nie chodzi mi o wysyłanie na konkurs, warzone dla siebie. Tak z ciekawości zapytałem, czy da się pod coś toto podciągnąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A dobre ono? Bo jak dobre, to do wypicia, a jak niedobre, to do wylania.

Na konkurs nie wysyłasz, więc kategoria niepotrzebna. Do codziennej konsumpcji wystarczy "półciemne mocne ale". Bo ani strong bitter, ani ipa to to nie jest.

 

A czemu nie? Może nie klasyczna wersja, ale w końcu kto zabrania interpretować dane style po naszemu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Własną interpretacją to można cokolwiek nazwać, np. modne w niektórych środowiskach pilznery fermentowane US-05 czy marcowe Nottinghamami.

 

Jak już ktoś chce w stylu, to niech to będzie jak na konkurs. A nazwa może być dowolna, jaką sobie piwowar wymyśli (zaraz, ile to Blg ma Greene King IPA?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgoda, nie unoś się tak. Miał być ESB, ale okazało się, że stara waga przekłamywała i wrzuciłem (pozostałości po 5kg workach) więcej słodu niż wynikało z poprzednich obliczeń. Dałem więc więcej chmielu i z ciekawości zapytałem, czy jest to "stylowe". Nie upieram się, że to ipa, pipa czy cokolwiek innego.Bezstylowe, to bezstylowe, przyjąłem do wiadomości. I tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Własną interpretacją to można cokolwiek nazwać, np. modne w niektórych środowiskach pilznery fermentowane US-05 czy marcowe Nottinghamami.

 

Jak już ktoś chce w stylu, to niech to będzie jak na konkurs. A nazwa może być dowolna, jaką sobie piwowar wymyśli (zaraz, ile to Blg ma Greene King IPA?).

 

Proszę napisz co masz na myśli pisząc IPA? I czy przypadkiem nie bierzesz opusu BJCP (amrrykańskiej klasyfikacji) zbyt do siebie?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie moje piwo, więc nie do mnie.

 

Zwyczajnie uważam, że posługiwanie się klasyfikacjami stylów poza konkursami to wynaturzenie. Określenie ESB widziałem tylko na jednym piwie, inne podobne opisują się same jako strong ale. Określenie IPA z kolei widziałem na wielu, które do powszechnego wizerunku IPA nie przystają. Albo więc używamy klasyfikacji BJCP jak na konkursie, albo mamy pełną dowolność i to wszystko są tylko nazwy własne. Tego wie raczej nie da połączyć.

 

Osobiście wolę się skupić na robieniu piwa, niż jego klasyfikowaniu i nawet nazywaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.