Jump to content
Sign in to follow this  
wyvern

Chmielenie

Recommended Posts

Zaciera się właśnie nasze coś, co miało być bitterem, ale będzie mu bliżej do IPA, bo się za dużo słodu sypnęło.

będzie jakoś 15blg

 

I teraz pytanie:

Chmiel planujemy Admiral 50g na 60' i Palisade 50g na 15'.

 

Dać jeszcze lubelski na koniec?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie bardziej IPA wyjdzie. Jeśli masz jeszcze trochę tego Palisade to dałbym z 50g po wyłączeniu grzania albo na 10 dni chmielenia na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie używałem tego chmielu na zimno i też szczerze mówiąc jest dla mnie średni. Jeśli chodzi o chmiele z USA to najbardziej pasuje mi ..... a właśnie że nie Citra którą się niektórzy tak podniecają :) a np Columus Cennteniel Warrior i Chinook., i takie też polecałbym do AIPy.

Edited by emcede

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy stosuje sie w chmieleniu na zimno szyszke w butelke?

Pytasz, czy wrzucać po szyszce do każdej butelki? Pewnie można, ale będą paprochy pływać, lepiej zastosować to na cichej

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy stosuje sie w chmieleniu na zimno szyszke w butelke?

Raczej dodanie syropu z surowca do refermentacji i pewnej ilości chmielu.

Tutaj zresztą ciekawa dyskusja i przetłumaczony przez Wiktora artykuł o chmieleniu na zimno:

http://www.piwo.org/topic/4318-tlumaczenie-z-byo-na-temat-chmielenia-na-zimno/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaką ilość chmielu dodać?

Do tej pory dwie warki uwarzyłem z 4kg ekstraktu słodowego jasnego WES 75%. W 22 litrach wyszło 12Blg. Pierwszą z warek chmieliłem Marynką 30g przez 1h i Lubelskim 20g na ostatnie '15. Piwo wyszło średnio nachmielone więc drugą chmieliłem Marynką 30g przez 1h i Lubelskim 50g szyszka na ostatnie '15. Efektu nie znam, bo dopiero fermentuje.

Aktualnie chcę warzyć podwójną warkę z 8 kg WESa i mam na goryczkę chmiel Magnum, a na aromat chmiel Perle. Czy Magnum można porównać do Marynki, a Perle do Lubelskiego i dodać podobne ilości?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualnie chcę warzyć podwójną warkę z 8 kg WESa i mam na goryczkę chmiel Magnum, a na aromat chmiel Perle. Czy Magnum można porównać do Marynki, a Perle do Lubelskiego i dodać podobne ilości?

Z grubsza można.

Żeby przeliczyć ilość zastępowanego w danej recepturze chmielu innym chmielem możesz posłużyć się "gramoprocentami humulonów", wyjaśnienie m.in. tutaj:

http://www.piwo.org/topic/3453-gramoprocenty-humulonow-czyli-gph-propozycja/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z grubsza tak. GPH da jako takie wyniki, ale mega dokładne też nie będzie. Uwarz, wypij, porównaj, wyciągnij wnioski :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uwarz, wypij, porównaj, wyciągnij wnioski :)

No ta metoda jest mega dokładna - iście inżynierska :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uwarz, wypij, porównaj, wyciągnij wnioski :)

No ta metoda jest mega dokładna - iście inżynierska :D

Ty przecież i tak nie chmielisz, to co się czepiasz dokładności :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest iście inżynierska, bo polega na tym, co dla każdego inżyniera mega ważne - czyli jego własnej, subiektywnej ocenie rzeczywistości.

 

Dla jednego 30 IBU z Herkulesa będzie za gorzkie, dla innego z Marynki niewyczuwalne, tak samo może być z GPH. Dlatego lepiej raz uwarzyć jedno, raz drugie a potem porównać :)

 

W końcu to jego piwo, to jemu ma smakować, niezależnie od GPH czy IBU :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ta metoda jest mega dokładna - iście inżynierska

 

Niby 3 punkty to za mało... Ale jesteśmy inżynierami, użyjemy odpowiednio grubej linii :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.