Jump to content

Receptury na stronie głównej


Maryush
 Share

Recommended Posts

Proponuje dodać na stronie głównej przynajmniej po jednej recepturze danego stylu (nie koniecznie od razu wszystkich stylów). Ale np. takich łatwiejszych/popularniejszych, jak Hefe-Weizen, Porter, Porter Bałtycki, Stout.. itp. Dorobek 6 receptur nie jest zbyt imponujący, a na forum pojawiło się już wiele sprawdzonych, prostych przepisów, które warto byłoby wyróżnić w ww dziale..

 

Z doświadczenia Wam powiem, że zanim zacząłem wnikliwie studiować forum to od receptur zacząłem. Porównałem wykaz składników z ofertą sklepów.. starałem się ocenić jakie to koszty i jaki stopień skomplikowania.. Prawdopodobnie tak postępuje gro początkujących piwowarów..

 

Bardzo przydał się artykuł http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/ :)

 

Piszę to wszystko z punktu widzenia początkującego piwowara, który dopiero zaczyna szukać informacji na ten temat.

Link to comment
Share on other sites

Strona główna nie jest specjalnie, jak sam słusznie zauważyłeś, aktualizowana bo od prawie miesiąca staram się wdrożyć nowy silnik. W tym momencie pozostaje mi jedynie dopracować kwestie wizualne i myślę, że w połowie marca zobaczymy o wiele więcej informacji.

 

Uwagi Twoje są bardzo cenne i zdecydowanie na miejscu. Dzięki temu wiemy, gdzie położyć większy nacisk. Od mnie +1

Link to comment
Share on other sites

Proponuje dodać na stronie głównej przynajmniej po jednej recepturze danego stylu ----------Dorobek 6 receptur nie jest zbyt imponujący, a na forum pojawiło się już wiele sprawdzonych, prostych przepisów, które warto byłoby wyróżnić w ww dziale..

 

Z doświadczenia Wam powiem, że zanim zacząłem wnikliwie studiować forum to od receptur zacząłem. Porównałem wykaz składników z ofertą sklepów.. starałem się ocenić jakie to koszty i jaki stopień skomplikowania.. Prawdopodobnie tak postępuje gro początkujących piwowarów..

 

Piszę to wszystko z punktu widzenia początkującego piwowara, który dopiero zaczyna szukać informacji na ten temat.

Bardzo dobry pomysł. :) Sam często zaglądam do tego działu, ale nic nowego się nie pojawia :) szkoda.

 

pozdr

Link to comment
Share on other sites

Może podawać też przybliżony koszt surowców?

to chyba nie jest najlepszy pomysł, ceny bardzo się zmieniają i np. za rok pewnie będą już dawno nieaktualne. Poza tym zaopatrujemy się w różnych miejscach, a ceny czasami znacznie się różnią.

Link to comment
Share on other sites

Może podawać też przybliżony koszt surowców?

Dorii już sporo napisała, ale dodam tylko, że przecież nie robimy tego dla pieniędzy. Poza tym niekoniecznie potrzebujemy świeżego narybku, spośród ludzi, którzy chcą się znieczulić mniejszym kosztem niż kupując piwo w sklepie. :)

Link to comment
Share on other sites

myślę żę na stronie głównej to raczej odnośnik do działu receptury

Nie, taki link nic nie daje. Ideałem do którego należy dążyć jest receptura na witbiera na stronie głównej.

Link to comment
Share on other sites

Nie' date=' taki link nic nie daje. Ideałem do którego należy dążyć jest receptura na witbiera na stronie głównej.[/quote']

No fajne ale przy 5-10 recepturach nie będzie miejsca na inne informacje

Receptury będą na głównej stronie w innej formie, co za tym idzie, zdecydowanie przejrzyściej. Wszystko się zmieści.

Link to comment
Share on other sites

Może podawać też przybliżony koszt surowców?

to chyba nie jest najlepszy pomysł' date=' ceny bardzo się zmieniają i np. za rok pewnie będą już dawno nieaktualne. Poza tym zaopatrujemy się w różnych miejscach, a ceny czasami znacznie się różnią.[/quote']

nie bralem tego pod uwagę :) ale racja w każdym sklepie cena może być różna

 

Dorii już sporo napisała, ale dodam tylko, że przecież nie robimy tego dla pieniędzy. Poza tym niekoniecznie potrzebujemy świeżego narybku, spośród ludzi, którzy chcą się znieczulić mniejszym kosztem niż kupując piwo w sklepie.

Warzenie piwa w domu tylko po to zeby sie znieczulić powinno być karane :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.