Jump to content
panszpik

Browar "Memowisko"

Recommended Posts

Browar powstały w marcu 2012 (zestaw startowy sprezentowany na urodziny przez moją lubą), z racji chorego wręcz zainteresowania memami internetowymi nazwany tak samo jak blog na ich temat, który prowadzę.

 

Ponieważ mam w Toruniu rewelacyjny dostęp do piw niszowych (dzięki pubowi Krajina Piva, z którym organizuję Toruński Zlot Piwowarów Domowych oraz sklepowi Piwex do którego mam całe 200m) od jakiegoś czasu krążę od piw Pinty i AleBrowaru po trunki z Brew Doga i Flying Doga. Od początku eksperymentuję, od drugiej warki zacieram (głównie dekokcyjnie). Z zawodu jestem biotechnologiem, więc chociażby kwestię sterylnej pracy i tak miałem już opanowane zanim zacząłem bawić się w piwo. Z racji możliwości termicznych (spiżarka za kuchnią o temperaturze w zakresie 17-21°C) póki co interesuje mnie tylko fermentacja górna. Od niedawna, dla usystematyzowania notatek, używam programu BrewTarget. Ulubione style:

  • AIPA
  • IIPA
  • wszelkiej maści Portery
  • Koźlaki

Dotychczas wyprodukowałem:

  • AIPA 13° z ekstraktów WES (jasny i bursztyn), chmielona Marynką, Cascade, Sybillą i Willamette, drożdże Safale US-05. [10l]
  • AIPA 15° zacierana dekokcyjnie (Pale Ale Muntons, Pale Ale Weyermann, Carabelge, Carahell, Carapils, Melanoidynowy), chmielona Marynką, Magnum, Simcoe, Willamette, Sybillą, Lubelskim, drożdże Safale US-05. [12l]
  • Porter z wiśniami 16°, zacierany dekokcyjnie (Pilzeński klepiskowy Brutnal, Pale Ale Muntons, Carabelge, Czekoladowy Muntons, Carafa III Special Weyerman), chmielony Magnum, Simcoe i Lubelskim, Mauribrew Ale 514. Celowo czarny jak smoła, przepuszczalność światła 0 - nawet przy 100W żarówce kierunkowej przystawionej do kufla. Wiśnie dodane na etapie gotowania, 2 litrowe słoiki kompotu razem z owocami. Początkowo głównie palone, po pół roku w smaku i aromacie wychodzą wiśnie. [21,5l]
  • AIPA 14°, zacierane Pale Ale Muntons, Carabelge + ekstrakt Brutnal, chmielone Simcoe, Centennial, Cascade, Simcoe, Magnum; Fuggles (na zimno), Safale US-05. Szacowane IBU ok. 110, bardzo wyraźne nuty owocowe i kwiatowe. [17l]
  • Bardzo dziwne piwo imbirowe: ekstakty jasne i pszeniczne (5:1), chmielenie Styrian Goldings + Styrian goldings na zimno, gotowanie ze świeżym imbirem, ciut świeżego imbiru na burzliwą, odrobina imbiru i cynamonu gotowana w roztworze glukozy do refermentacji. Poza tym 400g miodu wrzucone na koniec gotowania i początkowa gęstość 19° Blg. Póki co jest dopiero parę dni w butelkach, ale zdecydowanie posiada potencjał rozgrzewający. [15l]

Jak kiedyś znajdę czas, zamieszczę receptury, kolejne będę zapewne zamieszczał od razu tutaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejne piwo w drodze... Cascadian Dark Ale 18.5°

  • Zacierane infuzyjnie, trójstopniowo (właściwie do 6-cio, bo słody zajęły mi dwa garnki... z posiadanego jednego)
    • Strzegom Pale Ale (5 kg)
    • Strzegom karmel 30 (1 kg)
    • Strzegom czerwony 50 (1 kg)
    • Strzegom karmel 150 (1 kg)
    • Strzegom karmel 300 (1 kg)
    • Strzegom karmel 600 (500 g)
    • Cararoma (400 g)
    • Pierwsza porcja miała nieco niższą wydajność, dlatego w drugiej przedłużyłem przerwy w 68° i 72°

    [*]Chmielenie (w sumie 400g)

    • 50 g Magnum (60 min)
    • 50 g Willamette (5 min)
    • 100 g Styrian Goldings (5 min)
    • 170 g Cascade (1 min)
    • 30 g Cascade (dry hopping 7 dni)

    [*]Drożdże Wyeast Ringwood Ale 1187, dostały do zjedzenia 18l, na razie szaleją...

Edited by panszpik

Share this post


Link to post
Share on other sites

50% karmelowe,bardzo mocno przeholowałeś,no ale cóż,człowiek na błędach się uczy,tez na początku miałem jazdę z karmelowymi,ale nie w takim stopniu na szczęście,dało się to wypić po dłuuugim leżakowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

50% karmelowe,bardzo mocno przeholowałeś,no ale cóż,człowiek na błędach się uczy,tez na początku miałem jazdę z karmelowymi,ale nie w takim stopniu na szczęście,dało się to wypić po dłuuugim leżakowaniu.

Zobaczymy co z tego wyjdzie, jedna z poprzednich AIP też miała spory udział mocnych karmeli. Przyznaję otwarcie że przegiąłem celowo. Ciężko ocenić smak na tym etapie, ale chmiele i tak już mocno wybiły się w zapachu idącym z rurki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liczę że będzie szybciej pijalne, zresztą do przypisania do tego stylu skłoniło mnie jeno połączenie wysokiego Blg, Czarnego koloru i wysokiego chmielenia. Właściwie taka sobie agresywna wariacja na temat. Swoją drogą uważam że zacieranie mam nadal średnio wydajne (do tej pory robiłem dekokcję, ale szału nie było).

 

P.S. Nie przypuszczam żebym kiedykolwiek zbliżył się do ideału, ale jest nim Hardcore IPA z Brewdoga ;)

Edited by panszpik

Share this post


Link to post
Share on other sites

CDA poszedł na cichą (z 30 g Cascade), tymczasem do biblioteczki "unieśmiertelnionych" szczepów doszedł Wyeast Ringwood Ale 1187 (gęstwa zebrana po burzliwej, odpłukana 4x sterylną solą fizjologiczną + wirowanie, zamrożona w krioprotektancie w -80°C). Jak już pisałem w wątku "gęstwowym", piwowarów z Torunia i okolic mogę awaryjnie poratować ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i poszło w butelki... już dobry tydzień z hakiem temu. Testowa butelka otwarta - coś jakby wino śliwkowe... Faktycznie, karmel dość skutecznie zakrywa chmiele. Ale bez eksperymentu bym nie uwierzył. Niemniej jednak jest dobre - choć szkoda ilości chmielu który na razie nie dominuje... Poczekamy, zobaczymy. Tymczasem doszło już 7 nowych chmieli z oferty homebrewing. DIPA lub AIPA w planie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ku mojemu zaskoczeniu ostatnia warka (mocno eksperymentalna) według wielu okazała się być sukcesem. Co prawda mi osobiście szkoda tony chmieli w znakomitej większości pokrytych karmelowymi nutami, ale jako połączenie Guinessa extra stout i tegoż karmelu ze śladami owoców na otwarcie wyszło świetnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tymczasem wczoraj walczylem z Rauch Bockiem, którego receptury nie mogę podać zbyt dokładnie, ponieważ miałem przyjemność skomponować ją dla Browaru Staromiejskiego Jan Olbracht w Toruniu (dzięki czemu uwarzyłem wczoraj 1300 l piwa ;)).

 

 

"Dymy Olbrachta" - zasyp:

Weyermann Pilzeński

Weyermann Dymiony

Carafoam

Wiedeński

Strzegom Karmelowy 600

[w sumie przeszło 380 kg]

 

Chmiele:

70 min - Brewers Gold

10 min - Perle

[chmieli w sumie 2,5 kg]

 

Drożdże Saflager W34/70

 

16.5 Blg, 22 IBU, Kolor 30 EBC

 

Rozlew za ok. 7 tygodni, większa część warki idzie w butelki i po pasteryzacji jedzie w Polskę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ku mojemu zaskoczeniu ostatnia warka (mocno eksperymentalna) według wielu okazała się być sukcesem. Co prawda mi osobiście szkoda tony chmieli w znakomitej większości pokrytych karmelowymi nutami, ale jako połączenie Guinessa extra stout i tegoż karmelu ze śladami owoców na otwarcie wyszło świetnie.

 

Nie wierzę że przy takim udziale karmelowych slodow da się to wypić po miesiącu w butelce... Rozumiem że swoje zawsze smakuje: )

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem że swoje zawsze smakuje: )

Widzisz, jest akurat odwrotnie - jestem bardzo krytyczny odnośnie swoich piw. A na 9 osób pijących to dziwadełko nie było żadnego negatywa, parę osób poprosiło o możliwość ponownej degustacji/zabrania butelki znajomym, a mój tato (po przygarnięciu 4 butelek) stwierdził że to najlepsze co do tej pory zrobiłem. Wśród testerów miałem trójkę barmanów i jedną dość znaną wokalistkę wraz z zespołem (ale to już inna historia :P).

 

Szkoda jedynie chmieli, ale jeśli chodzi o smak i finisz, jest OK nawet dla mnie. Jak nie wierzysz, wpadaj do Torunia póki jest. Zakładam że uprzedzony pewną niepijalnością nigdy czegoś takiego nie robiłeś ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

miałem przyjemność skomponować ją dla Browaru Staromiejskiego Jan Olbracht w Toruniu (dzięki czemu uwarzyłem wczoraj 1300 l piwa ;)).

 

Jakie to trzeba znać zaklęcia, żeby po uwarzeniu 6-ciu warek (chyba, że licznik się zaciął :)) mieć możliwość warzenia swojego piwka w browarze? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Licznik może i nawet nieco się zaciął, ale nie jest tego wiele więcej (chyba 10). Zaklęcia zwały się "szczęście", "ekipa browaru pozytywnie zaskoczona próbkami" i "biotechnologiczne wykształcenie". Zdecydowanie w tej kolejności, z wykładniczym spadkiem znaczenia kolejnych zaklęć :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

daj znać jak ci smakowało piwko, które wam w niedziele zostawiłem ;)

Obydwa w porządku, ale jedno z nich (chyba zielone butelki) miało o wiele fajniejszy, rześki, owocowy aromat. Próbowała cała nasza czwórka. Dzięki! ;)

 

A cóż to było?

Edited by panszpik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tymczasem wczoraj walczylem z Rauch Bockiem, którego receptury nie mogę podać zbyt dokładnie, ponieważ miałem przyjemność skomponować ją dla Browaru Staromiejskiego Jan Olbracht w Toruniu (dzięki czemu uwarzyłem wczoraj 1300 l piwa ;)).

Fajnie macie w Toruniu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W fermentorze za chwilę ląduje RIS (jak to zwykle bywa, zupełnie eksperymentalny Chili Chocolate RIS 24)

 

Żeby nie rozpisywać całej receptury powiem tylko że tym razem słody czekoladowe i karmelowe razem wzięte stanowią 10% zasypu, do zacierania poszło 50g mleka w proszku (w czasie przedłużone przerwy białkowej zostało okrojone do samej laktozy) i 50g kakao. Chmielenie Magnum, Willamette i Topazem. Do gara poszło poza tym 20g Bird's Eye Chili (świeża, bez nasion).

 

Całość do skonsumowania dostaną (żeby było dziwniej) Belgian Ardennes przywiezione przez Józka ;)

 

Planowane ok. 9% alko i 66 IBU.

Edited by panszpik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętam bird's eye ma chyba 150 000SHU.. 20g to ile, z 3-4 sztuki? jaka wielkość warki?

Edited by gagarin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.