Skocz do zawartości

Zapiski z warzenia w "Szamańskim Saganie"


Rekomendowane odpowiedzi

Witacie!

 

Pierwsza warka w "Szamańskim Saganie" już za mną :beer: Druga już fermentuje na cichej, surowce do trzeciej w drodze, czas na pierwsze wnioski i dokumentację poczynań... Ale najpierw słów kilka o sprzęcie.

 

Zestaw startowy zmontowałem następujący:

  • Gar do zacierania emaliowany 30L
  • 2 x Fermentor z BA ~30L z rurką
  • 1 x Fermentor z BA ~30L z kranikiem jako kadź filtracyjna/tank pośredniczący do rozlewu
  • Filtrator z oplotu 100 cm 1/2''
  • Chłodnica zanurzeniowa z nierdzewki fi 8mm
  • Syfon z pompką do rozlewu
  • Rurka z zaworkiem grawitacyjnym do butelkowania
  • Kapslownica Greta
  • Wężyki silikonowe (rozlew, deszczownica do wysładzania)
  • Areometr + cylinder pomiarowy z PP
  • Mieszadło, kapsle i inna drobnica
  • Suszarka do butelek Griffo 81 szt
  • Butelki NRW po czeskich piwkach ;)

Z tak przygotowanym sprzętem zabrałem się ochoczo za piwne eksperymenty, biorąc w pierwszej kolejności na warsztat BrewKit Muntons India Pale Ale (Premium Gold) z małymi modyfikacjami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #1 - Cascade India Pale Ale (C.I.P.A.) - 24L 28.10.2012

Nazwa może niezbyt fortunna, ale dobrze oddaje skład :)

 

Składniki:

  • Nachmielony ekstrakt słodowy Muntons India Pale Ale 3 kg
  • Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Medium (Bursztynowy) - 500 g
  • Drożdże z zestawu, ale nie wiem, jakie :(

Chmielenie Cascade - granulat 20g (herbatka chmielowa na ok 20 minut)

 

Fermentacja

  • Burzliwa 1 Tydzień 21° C
  • "Cicha" 2 tygodnie w temperaturze 17° C w tm samym fermentorze
  • OG: 12,7° BLG, FG: 5° BLG

Refermentacja 5 dni w butelkach z 120g glukozy (bałem się dać więcej, co by granatów nie było), wyszło lekko nagazowane

 

Efekty - Wyszło pyszne :) W pierwszych tygodniach intensywny kwiatowy aromat chmielu Cascade, z czasem jednak słabnący. Bukiet bardzo przyjemny, lekko estrowy, wyczuwalne nuty malinowe, bananowe. W smaku pełne słodowe, ale podszyte delikatną goryczką, która ujawniła się z czasem po leżakowaniu.

 

Jak na pierwszą warkę efekt końcowy przerósł moje oczekiwania, oczywiście pozytywnie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #2 - BA Kölsch - 18L 12˚ BLG - 25.11.2012

 

Składniki:

  • Słód pilzneński Weyermann® 3,7 kg,
  • Słód pszeniczny jasny Weyermann® 0,4 kg,
  • Chmiel aromatyczny Hallertauer Spalt Select (DE) 50 g,
  • drożdże Safbrew S-33 11,5 g (Starter 0,5L 26h wcześniej)

Zacieranie:

  • Przerwa ferulikowa - 45 min 44 ˚C
  • Przerwa scukrzająca - 60 min 66 ˚C
  • Przerwa dekstrynująca - 15 min 70 ˚C
  • Podgrzanie do 78 ˚C
  • Wysładzanie - do 24 L

Warzenie (70 min):

  • Spalt Select - 60 min 30g
  • Spalt Select - 10 min 20g

Fermentacja:

  • Burzliwa - 7 dni
  • Cicha - 14 dni

Uwagi/Wnioski:

  1. Duże problemy z filtracją przez wężyk z oplotu.
     
  2. Powolne gotowanie na odkrytej pokrywie spowodowało znaczny ubytek wody i zagęszczenie brzeczki w stosunku do planowanego BLG.
     
  3. Chmieliny z granulatu trudne do oddzielenia mimo zastosowania ręcznego whirlpool'a po schłodzeniu brzeczki - z pozostałej na dnie brzeczki rezerwa do refermentacji
     
  4. Chłodnica zanurzeniowa + zanurzenie w wanience z zimną wodą schładza brzeczkę do 21 ˚C w ok 15 min.
     
  5. Napowietrzanie przez potrząsanie fermentorem - bulkanie po ok 8 godzinach
     
  6. Piwo powinno poleżakować, ale podkusiło, żeby skosztować i wyszło pyszne! :) Orzeźwiające, lekkie, "świeże", wyczuwalne aromaty goździkowe, jak poleży spróbuję ponownie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 - Black I.P.A. "Czarny IMPERATOR" 16° BLG 22L - 15.12.2012

 

Receptura inspirowana "Darth Vader" Scooby'ego :)http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/

 

Składniki:

  • Słód Strzegom Pale Ale - 5kg
  • Słód Crystal 400 0,5kg
  • Słód Chocolate 0,3kg
  • Słod Black 0,3kg
  • Chmiel Bravo - granulat 16,7% AK - 25g
  • Chmiel Dr. Rudi - granulat 11,8% AK - 25g
  • Chmiel Cascade - granulat 8,6% AK - 25g
  • Chmiel Cascade - szyszka 7,5% AK - 100g

Zacieranie:

  • Przerwa scukrzająca - 45 min 62,5 ˚C
  • Przerwa dekstrynująca - 30 min 72 ˚C
  • Podgrzanie do 78 ˚C - 5 min
  • Wysładzanie - do 26L

 

Warzenie (60 min):

  • Bravo - granulat 16,7% AK - 25g 45 min
  • Dr. Rudi - granulat 11,8% AK - 25g 30 min
  • Cascade - granulat 8,6% AK - 25g 10 min
  • Cascade - szyszka 7,5% AK - 100g 5 min

Fermentacja:

Burzliwa/Cicha - 3tTygodnie

Edytowane przez szamaneq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #4 - Hefe-Weizen 12,5° BLG 28L - 05.01.2013

 

Składniki:

  • Słód Strzegom Pszeniczny - 3,1 kg
  • Słód Strzegom Pilzneński - 1,9 kg
  • Słód Strzegom Karmelowy 30 - 250 g
  • Pszenica prażona niesłodowana - 200 g
  • Chmiel Lublin (Lubelski)granulat 4% AK - 25 g
  • Chmiel Cascade - granulat 8,6% - AK 25 g
  • Drożdże Danstar Munich susche - 11g (0,5L starter przygotowany 28 h wcześniej

Zacieranie:

  • Ferulikowa Infuzja 45 C - 2 h 35 min
  • Białkowa 52 C 15 min
  • Scukrzająca 63 C 40 min
  • Dekstrynująca 72 C 30 min
  • Wygrzew 78 C 15 min

 

Warzenie (70 min):

  • Chmiel Lubelski 25 g - 60 min
  • Chmiel Cascade 25 g - 10 min

Fermentacja:

  • 18° C - 14 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #5 - English Pale Ale 12° BLG 25L - 27.01.2013

 

Składniki:

  • Słód Pale Ale - 4 kg
  • Słód Monachijski - 0,75 kg
  • Słód Strzegom Karmelowy 30 - 250 g
  • Pszenica prażona niesłodowana - 100 g
  • Chmiel Lublin (Lubelski) granulat 4% AK - 50 g
  • Chmiel Marynka - granulat 9,1% AK - 44 g
  • Chmiel Fuggels - szyszka 5,3 AK - 65g
  • Drożdże Muntons Premium Gold (0,5L starter przygotowany 24 h wcześniej)

Zacieranie:

  • 66 C - 70 min
  • Wygrzew 78 C

Warzenie (60 min):

  • Chmiel Marynka 44 g - 60 min
  • Chmiel Lubelski 50g - 10 min
  • Chmiel Fuggels 25 g - 5 min
  • Chmielenie na zimno 40g Fuggels

Fermentacja:

  • Burzliwa 23° C - 10 dni
  • Cicha 21° C - 7 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #6 - English Brown Ale 11,9° BLG 28L - 03.02.2013

 

Składniki:

  • Słód Pale Ale Maris Otter - 5 kg
  • Słód Crystal - 0,25 kg
  • Słód Chocolate - 0,2 kg
  • Słód Black - 0,1 kg
  • Chmiel Bravo Granulat 16,7% AK - 25 g
  • Chmiel Fuggels - szyszka 5,3 AK - 35g
  • Drożdże Danstar windsor 11,5g (uwodnione)

Zacieranie:

  • 64 C - 45 min
  • 72 C - 15 min
  • Wygrzew - 78 C

Warzenie (60 min):

  • Chmiel Bravo 25g - 60 min
  • Chmiel Fuggels 15 g - 15 min
  • Chmiel Fuggels 5 g - 20 min

Fermentacja:

  • Burzliwa Otwarta 23° C - 3 dni
  • Cicha 21° C - 26 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #7 - American Amber Ale 13,4° BLG 21L - 17.03.2013

 

Składniki:

  • Słód Pale Ale (Strzegom) - 3 kg
  • Słód monachijski - 1 kg
  • Słód karmeloy 150 EBC - 0,8 kg
  • Chmiel Dr Rudi 11,8 AK - 25 g
  • Chmiel Willamette - granulat 5,3 AK - 50g
  • Chmiel Amarillo - szyszka 9,5 AK - 25g
  • Drożdże Safale US-05 (Starter 0,7L)

Zacieranie:

  • 64 C - 60 min
  • 72 C - 30 min
  • Wygrzew - 78 C

Warzenie (60 min):

  • Chmiel Dr Rudi 25 g - 60 min
  • Chmiel Willamette 25 g - 20 min
  • Chmiel Willamette 25 g - 5 min
  • Chmiel Amarillo 25 g - 0 min

Fermentacja:

  • Burzliwa 22,5° C - 6 dni
  • Cicha 21° C - 2 dni
  • Cicha - lagerowanie (-5 ~ 2° C) - 7dni

Edytowane przez szamaneq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 - American India Pale Ale 15° BLG 21L - 18.03.2013

 

Składniki:

  • Słód Pale Ale (Strzegom) - 5 kg
  • Słód karmelowy 150 (Strzegom) - 0,5 kg
  • Chmiel Cascade - granulat 6% AK - 75 g
  • Chmiel Amarillo - szyszka 9,5% AK - 50 g
  • Drożdże Safale US-05 (Starter 0,7L)

Zacieranie:

  • 64 C - 60 min
  • 72 C - 15 min
  • Wygrzew - 78 C

Warzenie (60 min):

  • Chmiel Cascade 30 g - 60 min
  • Chmiel Cascade 45 g - 30 min
  • Chmiel Amarillo 50 g - 5 min

Fermentacja:

  • Burzliwa 21,5° C - 14 dni
  • Cicha 21° C - do skutku, aż uleci siarkowodór :(
  • Gęstość końcowa 3,1 BLG (6,14% ABV)

Edytowane przez szamaneq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 - Experimental Thai Witbier 11° BLG 22,5L - 24.03.2013

 

Składniki:

  • Słód Heidelberg - 2 kg
  • Słód pszeniczny (Strzegom) - 1 kg
  • Płatki owsiane - 0,5 kg
  • Płatki pszenne - 0,5 kg
  • Pszenica prażona - 0,24 kg
  • Chmiel Halertau Hersbrucker - granulat 4,13 % AK - 50 g
  • Skórka ze świeżej pomarańczy - 64g
  • Curacao - 20g
  • Kolendra indyjska - 20g
  • Liście limonki Kaffir - 14 szt.
  • Trawa cytrynowa - 2 łyżki stołowe
  • Drożdże Fermentis WB-06

Kleikowanie płatków:

  • Umieszczenie płatków z 5% słodu pszenicznego i 5% słodu Heidelberg w ciepłej wodzie w stosunku 1:6
  • 48 C - 30 min
  • 68 C - 30 min
  • 100 C - 15 min

Zacieranie:

  • Przerwa białkowa słodów - 52 C - 50 min
  • "Dekokcja" - dodanie do zacieru skleikowanych płatków - 66 C - 90 min
  • 72C - 15 min
  • Wygrzew - 78 C
  • Wysładzanie 78 C do 26L

Warzenie (90 min):

  • Chmiel Hallertau 20 g - 60 min
  • Chmiel Hallertau 20 g - 20 min
  • Kolendra 10g - 8 min
  • Curacao 10g - 8 min
  • Chmiel Hallertau 10 g - 5 min
  • Kolendra 10g - 3 min
  • Liście Kaffiru 8 szt - 3 min
  • Skórka świeżej pomarańczy 64g - 2 min
  • Liście Kaffiru 6 szt - 0 min
  • Curacao 10g - 0 min
  • Trawa cytrynowa 2 łyżki - 0min

Fermentacja (1 fermentor):

  • Burzliwa 21,5° C - 6 dni
  • Cicha 21° C - 15 dni
  • Gęstość końcowa 1,7 BLG (4,8% ABV)

Edytowane przez szamaneq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #10 - Polskie Ale 12° BLG 25L - 15.04.2013

 

Składniki:

  • Słód pilzneński (Strzegom) - 4 kg
  • Słód bursztynowy (Strzegom) - 0,5 kg
  • Chmiel lubelski - szyszka 3,1% AK - 65 g
  • Chmiel Marynka - granulat 11 % AK - 25 g
  • Drożdże Safale S-04 (starter)
  • Mech irlandzki - 5g

Zacieranie:

  • 62C - 30 min
  • 72C - 30 min
  • Wygrzew - 78 C
  • Wysładzanie - 78 C

Warzenie (60 min):

  • Chmiel Marynka 25 g - 60 min
  • Chmiel Lubelski 25 g - 20 min
  • Mech irlandzki 5g - 15 min
  • Chmiel Lubelski 40 g - 5 min

Fermentacja:

  • Burzliwa 21,5° C - 6 dni
  • Cicha 21° C - 15 dni
  • Chmielenie na zimno - chmiel lubelski 35g 4 dni pod koniec cichej
  • Gęstość końcowa 2,1 BLG (5,11% ABV)

Edytowane przez szamaneq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #11 - Pszenica "Banana Splits Show" 12,6° BLG 21L - 19.05.2013

 

Składniki:

  • Słód pszeniczny (Strzegom) - 2,5 kg
  • Słód pilzneński (Strzegom) - 1 kg
  • Słód Pale Ale (Castlemalting) - 1 kg
  • Słód karmelowy 30 (Strzegom) - 0,5 kg
  • Chmiel Hallertau Hersbrucker - granulat 4,13 % AK - 50 g
  • Drożdże Wyeast 3068 (Weihenstehan Weizen)

Zacieranie:

  • Przerwa ferulikowa 45C - 30 min
  • Przerwa maltozowa 66C - 60 min
  • Przerwa dekstrynująca - 72 C - 15min
  • Wysładzanie - 74 C

Warzenie (70 min):

  • Chmiel Hersbrucker 20 g - 70 min
  • Chmiel Hersbrucker 20 g - 15 min
  • Chmiel Hersbrucker 10 g - 5 min

Fermentacja:

  • Burzliwa 17 °C -> 26 °C - 9 dni
  • Cicha 21° C - 14 dni
  • Gęstość końcowa 2,6 BLG (5,16 % ABV)

Było tak dobre bananowe walnięcie, że już prawie wszystko wypite ;)

Edytowane przez szamaneq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 - Thai Witbier #2 10,7° BLG 22L - 19.05.2013

 

Składniki:

  • Słód pilzneński (Strzegom) - 2 kg
  • Płatki owsiane - 1,1 kg
  • Płatki pszenne - 0,9 kg
  • Pszenica prażona - 0,5 kg
  • Chmiel Hallertau Hersbrucker - granulat 4,13 % AK - 50 g
  • Drożdże Wyeast 3944 (Belgian Witbier)

Zacieranie:

  • Kleikowanie płatków:
    • 68 C - 60 min
    • 100 C - 15 min

    [*]Przerwa maltozowa 68C - 75 min

    [*]Przerwa dekstrynująca - 72 C - 15min

    [*]Wysładzanie - 76 C

Warzenie (90 min):

  • Chmiel Hersbrucker 20 g - 60 min
  • Chmiel Hersbrucker 20 g - 20 min
  • Skórka świeżej pomarańczy - 125g - 15 min
  • Kolendra indyjska 15g - 15 min
  • Galangal (Imbir tajski) 8g - 15 min
  • Kolendra indyjska 10 g - 10 min
  • Trawa cytrynowa - 2 posiekane źdźbła - 10 min
  • Chmiel Hersbrucker 10 g - 5 min
  • Liście Kaffiru - 4 szt - 5 min

Fermentacja:

  • Burzliwa 21 °C -> 24 °C - 16 dni (odfermentowanie do 1,8 Blg - 4,59% ABV)

Edytowane przez szamaneq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 - Dunkelweizen "Pszeniczna 13" 13° BLG 21L - 08.06.2013

 

Składniki:

  • Słód pszeniczny - 2kg
  • Słód pszeniczny ciemny - 1 kg
  • Monachijski Typ 2 - 1 kg
  • Słód Pale Ale - 0,9 kg
  • Caramunich Typ2 (115 EBC) - 0,1 kg
  • Special B - 0,1 kg
  • Carafa Special 2 - 25g
  • Chmiel Marynka - 30g
  • Drożdże Wyeast 3068 (Weihenstehan Weizen) - gęstwa 150 ml

Zacieranie:

  • Przerwa ferulikowa 45C - 30 min
  • Przerwa maltozowa 68C - 60 min
  • Przerwa dekstrynująca - 72 C - 15min
  • Wysładzanie - 74 C

<p>

Warzenie (60 min):

  • Chmiel Marynka 15g - 60 min
  • Chmiel Marynka 15g - 30 min

Fermentacja:

  • Burzliwa 19 °C -> 25 °C - 14 dni
  • Cicha 21° C - 14 dni
  • Odfermentowanie do 1,8 BLG (5,78 % ABV)

Edytowane przez szamaneq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 - Belgian Tripel "Hoppy Trip" 18°BLG 19L - 22.06.2013

 

Składniki:

  • Słód pilzneński (Castlemalting) - 5 kg
  • Cukier biały - 1 kg
  • Słód Pale Ale (Strzegom) - 0,58 kg
  • Słoód Biscuit - 0,5 kg
  • Słód Caramunich Typ 2 - 50g
  • Słód Special B - 25g
  • Chmiel Saaz - granulat 4% AK - 100 g
  • Chmiel Styrian Goldings - granulat 4,4 % AK - 50 g
  • Drożdże Wyeast 3944 (Belgian Witbier) - gęstwa po Witbierze rozruszana na starterze

Zacieranie:

  • 62C - 60 min
  • 72C - 30 min
  • Wygrzew - 75 C
  • Wysładzanie - 75 C

Warzenie (80 min):

  • Styrian Goldings 40 g - 60 min
  • Saaz 20 g - 30 min
  • Styrian Goldings 10 g - 30 min
  • Saaz 30g - 10 min
  • Saaz 50g - 5 min

Fermentacja:

  • Burzliwa 24,5° C -> 21° C - 14 dni
  • Dosypanie 1 kg cukru po 10 dniach fermentacji
  • Cicha 21° C - 15 dni
  • Chmielenie na zimno - 50g Belma w szyszce, 50g Amarillo w granulacie

Notatki:

 

gęstość przed gotowaniem: 1.062 (15,2 BLG)

Po gotowaniu 1.074 (18 BLG) 19 litrów

03.07.2013 - FG 1,021 (5,3 BLG)

08.07.2013 - FG 1,021 (3,1 BLG)

Edytowane przez szamaneq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka #15 - American Wheat "Wheat Hopper" 12,9°BLG 18L - 27.10.2013

 

Składniki:

  • Słód Pale Ale (Strzegom) - 2,5 kg
  • Słoód Pszeniczny - 2 kg
  • Słód Monachijski Typ 2 - 100g
  • Chmiel Motueka - granulat 7,2 % AK - 100 g
  • Chmiel Cascade - granulat 7,4% AK - 50 g
  • Chmiel Citra - granulat 12,7 % AK - 50 g
  • Chmiel Spalt - granulat 5 % AK - 25 g
  • Drożdże Mangrove Jack's M44 U.S. West Coast - uwodnione

Zacieranie:

  • 68C - 60 min
  • Wygrzew - 74 C
  • Wysładzanie - 74 C

Warzenie (60 min):

  • Spalt 25 g - 60 min
  • Cascade 10 g - 15 min
  • Citra 10 g - 15 min
  • Motueka 10 g - 15 min

Fermentacja:

  • Burzliwa 16,7° C -> 18,5° C - 14 dni
  • Cicha 16° C - 7 dni

Chmielenie na zimno (6 dni):

  • Cascade 40 g
  • Citra 40 g
  • Motueka 90 g

Notatki:

  • odfermentowanie do 2,5 Blg
  • rozlew 2013-11-17 95g cukru do refermentacji
  • 17,5 l gotowego piwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 - Honey Ale "Gryka dziadka Franka" 15,5°BLG 18L - 19.11.2013

 

Składniki:

  • Słód Pilzneński (Strzegom) - 1,875 kg
  • Miód gryczany z pasieki dziadka Franka - 2,5 kg
  • Słód Abbey - 500g
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 250g
  • Słód monachijski typ 2 - 100g
  • Chmiel Motueka - granulat 7,2 % AK - 100 g
  • Chmiel Spalt - granulat 5 % AK - 25 g
  • Drożdże Safale S-04 - uwodnione

Zacieranie:

  • 68 C - 30 min
  • 72 C - 45 min
  • Wysładzanie - 74 C

Warzenie (60 min):

  • Spalt 25 g - 30 min
  • Miód 2,5 kg - 10 min

Fermentacja:

  • Burzliwa 16,5° C -> 18,5° C - 14 dni
  • Cicha 16° C - 8 dni

Notatki:

  • 7,5 BLG przed dodaniem miodu
  • po gotowaniu i dodaniu miodu 15,5 BLG
  • 2013-12-15 odfermentowalo do 1 blg, ale w smaku zbalansowane
  • herbatka chmielowa 25g Motueka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.