Skocz do zawartości

Porter Bałtycki


dori

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyślałam, że używając samych słodów może za jednym zamachem uda się zrobić dwie warki: portera i jakiegoś cienkiego ciemniaka.

Oczywiście. :) Stawiam na to, że z powyższego zasypu dostaniesz 20l portera 21-22°Blg i drugie 20l ciemniaczka 9-10°Blg

Pomieszać łychą jakieś 8kg słodu to chyba jest wyzwanie :)

Ja zacierałem 12kg słodu. Co prawda w garnku 40l, ale i tak przy stosunku wody do słodu 2,4:1 jest to duże wyzwanie. Rok temu próbowałem zacierać jeszcze gęściej (2,2:1), ale tu już było za gęsto i miejscami zacier mi się przypalił. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Chciałabym jutro uwarzyć Portera.

3,0kg wiedeński

2,5kg monachijski I

1,0kg monachijski II

0,7kg Caramunich I

0,5kg Carared

??? Kg Żywiecki Palony

 

Nie wiem ile użyć Żywieckiego Palonego, nigdzie nie znalazłam informacji na temat barwy tego słodu. Może ktoś kto go używał podpowie mi ile go dodać :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałabym jutro uwarzyć Portera.

3,0kg wiedeński

2,5kg monachijski I

1,0kg monachijski II

0,7kg Caramunich I

0,5kg Carared

??? Kg Żywiecki Palony

 

Nie wiem ile użyć Żywieckiego Palonego, nigdzie nie znalazłam informacji na temat barwy tego słodu. Może ktoś kto go używał podpowie mi ile go dodać :D

Ja przyjąłem, że to odpowiednik Carafy I.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.