Jump to content
Sign in to follow this  
arusb

Przerwa diacetylowa przy Wyeast 2206 Bavarian Lager i innych.

Recommended Posts

Pierwszy raz użyłem do fermentacji drożdży płynnych j/w i w instrukcji jest napisane, że zalecana jest przerwa diacetylowa. Mam pytanie czy ona jest faktycznie wskazana i jak ją w praktyce przeprowadzać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja czytałem wcześniej ten post.Chodziło mi właśnie o taką praktyczną poradę jakiej udzielił zgoda

Jak potrzymasz na fermentacji głównej ze 3 tygodnie, to nie ma potrzeby robić żadnej specjalnej przerwy diacetylowej.

Tamten post był z 2010r i przez ten czas pewne mody i sposoby podejścia do domowej produkcji piwa zmieniają się i chciałem się dowiedzieć czy ktoś taką przerwę stosuje i z jakimi efektami.Czy n.p. ktoś próbował fermentować połowę tej samej warki z przerwą diacetylową a połowę bez tej przerwy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diacetyl tak czy siak zostanie przez drożdże zredukowany, jeśli nie podczas fermentacji, to po odpowiednio długim wyleżakowaniu w butelkach. Dlatego też nie przejmowałbym się zbytnio przerwą diacetylową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do redukcji diacetylu przez drożdże to dodam że nie jest to zjawisko powszechne i nie zawsze ten diacetyl nam drożdże zredukują w 100%. Wymęczone, zmutowane drożdże ze starej gęstwy z którejś tam generacji, nie absorbują już dwuacetylu tak jak byśmy chcieli.

Jedyna rada to używać świeżych zdrowych drożdży oraz nie przesadzać z ilością warek na jednej gęstwie odpowiednio ją przygotowując.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.