Jump to content
TOM_TOM

refermentacja

Recommended Posts

Jaką ma wydajność suchy ekstrakt słodowy w porównaniu z np. glukozą.

W większości receptur podaje się do refermentacji glukozę lub cukier, jak to przeliczyć na ekstrakt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z moich dawniejszych zapisków:

100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu

 

Kolego dlaczego tego wcześniej nie opublikowałeś ?

Wreszcie jeden napisał po chłopsku ile czego i za ile ! :D

 

idąc tropem :

100g Glukozy = 87 gr cukru

100g Miodu = 83g Cukru

100g suchego ekstraktu = 67 gr cukru

100g ekstraktu w syropie = 53 g

 

Dobrze rozumuje ?

Może komuś się przyda ? :]

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i należy się punkt :)

Też kiedyś szukałem i nie potrafiłem znaleźć a tu niespodzianka.

Dzięki, przyda się :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co ja wiem to ilość cukru w ekstraktach różni się w zależności od producenta. A ilość cukru w miodzie zależy m.in. od rodzaju miodu, pogody w danym roku produkcji, regionu itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komputer komputerem a życie życiem - jak widać. Ja zaufam koledze Bączkowi - choćby ze względu na jego doświadczenie :]

 

Zaufanie zaufaniem a życie życiem :)

To raczej nie jest kwestia zaufania, pewne są dane dotyczące cukru czy glukozy, a ekstrakt i miód to raczej „mniej—więcej” jak napisał scooby_brew.

Ale w końcu browar to nie apteka... :)

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest trochę inaczej.

Ta "maszyna" ma wdrukowane w polu "fermentability" stopnie odfermetowania surowców w stosunku do cukru trzcinowego. Ten "%" daje się zresztą zmieniać w kalkulatorze ręcznie. I gdyby wiedzieć, jakie rzeczywiste odfermentowanie ma dany rodzaj (producent) np. extraktu w stosunku do trzcinowego to byłoby nam wszystkim na pewno lżej. Brakuje tam jeszcze cukru buraczanego, glukozy i ekstraktu w płynie. Zresztą to b.pożyteczne narzędzie i warto z niego skorzystać chociażby dla lepszej orientacji.

Esencją odpowiedzi dla autora tego tematu jest to, że można z powodzeniem zastosować zamiennie surowce do refermentacji w podanych proporcjach, bez szkody dla piwa i bezpieczeństwa ludzi. A jak ktoś ma recepturę z gatunku Reinheitsgebot, to już w ogóle :-)

A ilość cukru w miodzie zależy m.in. od rodzaju miodu, pogody w danym roku produkcji, regionu itp.

I weź tu zrób badania jak piwo trza rozlewać :D Gdzieś kiedyś widziałem na forum temat z opisem wpływu rożnych rodzajów miodu na smak piwa, ale nie pamiętam, czy była mowa o ilości cukrów w tych typach. W wolnej chwili wyszukam z ciekawości, chyba, że obecni tu miodosytnicy zabiorą głos.

Podana tu ilość miodu sprawdzona empirycznie i sensorycznie - z wynikiem pozytywnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.