Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że nie masz wątpliwości, że dodałeś cukru po równo do wszystkich butelek? Jeżeli po takim okresie w dalszym ciągu się nie nagazuje, to uwodnij około 2 g drożdży suchych (np. S-33) w określonej objętości wody, podziel to na ilość butelek i dodaj za pomocą strzykawki do każdej butelki. Możesz też podobnie zrobić ze świeżą gęstwą jakiś drożdży - potrzebujesz około łyżeczki takiej gęstwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje lagery na W34/70 potrzebowały kilkunastu tygodni do odpowiedniego nagazowania - po zabutelkowaniu spędzały tydzień w domu i szły do piwniczki w ogrodzie. Osadu też bardzo mało, ino piwo słabsze...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.