Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Lepsze piwo] PIWOSZ, PIVARIA, PIWOWAR

Recommended Posts

Właśnie ukazał się 8 numer czasopisma Piwowar - kwartalnika Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Obecnie jest to jedyne czasopismo poświęcone tematyce piwowarskiej w Polsce i choćby z tego względu warto po nie od czasu do czasu sięgnąć. Piwowar nie jest jednak osiągalny w powszechnej sprzedaży, można go dostać jedynie w sklepach piwowarskich lub jako prenumeratę. Z tego względu zarówno zasięg jak i nakład ma bardzo ograniczony. Pierwszy, a w zasadzie zerowy numer Piwowara ukazał się w 2010 roku, krótko po ukonstytuowaniu się PSPD. Wydawany i redagowany jest przez grono piwowarów domowych, z tego względu tematyka fokusuje na techniczne aspekty warzenia piwa choć oczywiście nie brak artykułów z szerzej pojętej sceny piwowarskiej.

 

Piwowar+nr+8.JPG

 

Najnowszy jesienny numer Piwowara to:

--- tradycyjny wstępniak Ziemowita Fałata - redaktora naczelnego Piwowara, który już zapowiedział rezygnację z piastowanej funkcji. Nie czuje się on najlepiej w roli reklamodawcy (Browamator), a zarazem redaktora naczelnego czasopisma. Dodatkowo działania wokół projektu Pinta i codzienna praca zabierają mu coraz więcej czasu i energii, której wymaga również Piwowar

--- pierwszy artykuł w Piwowarze tradycyjnie zarezerwowany jest dla szefa PSPD. Złota jesień to tytuł aktualnego artykułu Andrzeja Sadownika, w którym podsumowuje ostatnie kwartały roku

--- następne w kolejności jest Kalendarium - skrótowy opis najważniejszych wydarzeń w ostatnim kwartale

--- ogłoszenie kategorii na Konkurs Piwo Domowych Birofilia 2013 wraz z podstawową charakterystyką stylów to kolejne strony Piwowara

--- w ostatnim czasie powstały dwa oddziały terenowe PSPD: Karpacki i Mazowiecki. Szefowie tych oddziałów Robert Orszulak (Mazowiecki) i Paweł Leszczyński przybliżają kulisy powstania i zadania na najbliższe miesiące

--- Wczesna Bracka Jesień to tekst Tomasza Kopyry, który jako sędzia Brackiego Konkursu Piw Domowych opisuje przebieg konkursu i wydarzenia podczas Brackiej Jesieni w Cieszynie

--- Oj chmielu, chmielu to druga część serii Andrzeja Sadownika o chemicznych właściwościach chmielu i możliwościach ich wykorzystania podczas warzenia piwa

--- charakterystyką podstawowych infekcji piwa zajął się Marcin Chmielarz w tekście Zakażenia piwa

--- cały proces zacierania i jego wpływ na efekt końcowy piwa przybliża Piotr Wypych

--- Rauchbock to tytuł artykułu Ziemowita Fałata, w którym opisuje on cechy charakterystyczne stylu dymionego koźlaka, przybliża ikonę stylu czyli schlenkerski Rauchbier Urbock jak i inne ciekawe interpretacje tego stylu

--- Piotr Wypych, współwłaściciel Browaru Artezan, pierwszego rzemieślniczego browaru w Polsce dzieli się radami jak założyć własny browar komercyjny i opisuje z jakimi pułapkami formalno-administracyjnymi trzeba przy tym walczyć

--- Ofensywa piwowarów domowych to tekst Piotra Kucharskiego o najnowszym zjawisku jakim jest współpraca piwowarów domowych z browarami komercyjnymi. Widawa lub Manufaktura Piwa to najlepsze, ale nie jedyne z przykładów

--- Maciej i Daniel Duda wybrali się niedawno na wycieczkę rowerowo-piwną po Morawach. Swoje wrażenia z odwiedzonych browarów i wypitych piw opisują w tekście Rowerem przez piwne Morawy

--- 578 amerykańskich browarów i 2778 amerykańskich piw czyli Great American Beer Festival, na którym był Ziemowit Fałat to temat kolejnego artykułu

--- książkę Randy`ego Moshera "Tasting Beer" przybliża Piotr Kucharski

--- o browarze Widawa w malutkiej Chrząstawie Małej pisze Michał "docent" Maranda

--- Piwowara kończy tekst publicystyczny Tomka Kopyry o PSPD, które być może powinno wnet przemianować swoją nazwę na Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i Rzemieślniczych?

 

Pivaria

 

Pojawienie się Piwowara wypełniło lukę jaka powstała  po ukazaniu się w 2009 r. ostatniego jak dotąd numeru Pivarii. Czasopismo to wydawane było własnym sumptem przez Krzysztofa Żurawskiego, birofila, animatora kultury piwnej i szefa szczecińskiego pubu Pivaria. Był on zarówno wydawcą, redaktorem naczelnym jak i autorem licznych tekstów. Ze względu na swoje birofilistyczne zainteresowania zawsze ważną część Pivarii zajmowały artykuły dotyczące kolekcjonowania akcesoriów piwnych. Nie brakowało jednak relacji  z bieżących wydarzeń, z wizyt w browarach, na giełdach polskich i zagranicznych czy tekstów poszerzających wiedzę piwną. Pierwszy numer Pivarii ukazał się w 2000 roku. Czasopismo wydawane było nieregularnie, w ilości średnio 2 numerów rocznie. 16 numerów czasopisma stanowi dziś kolekcjonerską gratkę.

 

Pivaria.JPG
Pierwszy i ostatni numer Pivarii
Piwosz

 

Wydawane w latach 1997-2002 czasopismo Piwosz dorobiło się jak na razie największej ilości numerów. 17 razy wydawany był początkowo Piwosz ilustrowany, następnie po prostu Piwosz, a potem mrugający do konsumentów okiem Piwosz bezalkoholowy. Pomysłodawcą, założycielem i redaktorem naczelnym Piwosza był Ziemowit Fałat, absolwent dziennikarstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego i współwłaściciel firmy Browamator. Wraz ze swoim kolegą ze studiów Pawłem Plintą wydali pierwszy numer własnym, skromnym sumptem korzystając ze zwykłej kserokopiarki.

 

Piwosz+bezalkoholowy.JPG
Piwosz ilustrowany, Piwosz, Piwosz bezalkoholowy

Przez 5 lat Piwosz przyglądał się licznym zmianom na polskim rynku, opisywał piwa, puby, browary, przedstawiał osoby z branży, wydarzenia festiwalowe czy giełdowe. W Piwoszu ukazały się pierwsze teksty Andrzeja Sadownika o domowym warzeniu piwa i rewolucji rzemieślniczego piwowarstwa w USA. Był to jednak również okres silnych konsolidacji na rynku piwa. Duże browary stawały się coraz większe, małe najczęściej kończyły swój żywot. Wielkie koncerny stawały się coraz mniej dostępne, piwa coraz bardziej podobne.  Piwosz zakończył swoją działalność, ale Ziemek Fałat 8 lat później ponownie został redaktorem naczelnym. Tym razem Piwowara.

4276249601649220395-296914276215746472?l

 

Czytaj całość na blogu autora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.