Jump to content
henzzik

Warka dolnej fermentacji.

Recommended Posts

Witam,

Ze względu że w piwnicy mam średnią temperaturę dzienną około 7°C to myślałem o jakimś dolniaku. Czy moglibyście mi doradzić jakie wybrać? bo na forum jest tego bardzo dużo. Jestem początkujący mam dopiero jedną warkę za sobą z brewkita i to by było moje pierwsze piwo które chce zrobić przez zacieranie.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie poszukaj przepisów na jakiegoś pilsa albo jasnego lagera. Tak na szybko to możesz zrobić na przykład taka warkę:

 

słód pilzneński - 4 kg

słód monachijski - 0,5 kg

 

zacieranie:

63C - 30 min

73C - 30 min

 

chmielenie

60 min - Marynka 15g 7%ak

20 min - Lubelski 25g 4%ak

1 min - Lubelski 35g % ak

 

To jest tylko przykład generalnie postaraj się:

- nie przesadzić z chmielem w pierwszej warce

- zadaj piwo dwoma uwodnionymi saszetkami drożdży w34/70 ( przy założeniu, ze warzysz warke ok 20 litrów i do 12 BLG )

- sprawdź czy w piwnicy nie ma skoków temperatury

- Po gotowaniu schłódź brzeczkę do ok 10C

- decydując się na dolniaka przygotuj się na długą fermentację i długie leżakowanie.

- generalnie czytaj, czytaj i czytaj bo pilsy to bardzo trudne piwa.

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja myślałem, żeby zrobić tylko 10l bo chwilowo jestem niewydolny jeśli chodzi o szkło. Jeśli chcę zrobić na 10l to zasyp uciąć o połowę i czasy chmielenia też? W piwnicy mam skoki temperatur o około 2°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wagę słodow i chmielu o połowę, czasy zostaw jakie są..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja myślałem, żeby zrobić tylko 10l bo chwilowo jestem niewydolny jeśli chodzi o szkło. Jeśli chcę zrobić na 10l to zasyp uciąć o połowę i czasy chmielenia też? W piwnicy mam skoki temperatur o około 2°C.

Szkło do rozlewu? 20 butelek to 7PLN w każdym sklepie, a przez 3 tygodnie fermentacji to jeszcze kilka chyba uzbierasz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja myślałem, żeby zrobić tylko 10l bo chwilowo jestem niewydolny jeśli chodzi o szkło.

 

A jaki to problem uzbierać?

Ja wczoraj dałem komunikat na Facebooku, że potrzebuję szklanych butelek 0,5 po piwie i dzisiaj mam już 60.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wagę słodow i chmielu o połowę, czasy zostaw jakie są..

Jeśli zakupujesz gotowy zestaw słodów to przy zakupie poproś o zapakowanie każdego słodu oddzielnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szkło do rozlewu? 20 butelek to 7PLN w każdym sklepie, a przez 3 tygodnie fermentacji to jeszcze kilka chyba uzbierasz...

 

W jakim każdym? Jak u siebie w sklepach chodziłem i pytałem to cena za sztukę była min 2zł.

 

Jeśli zakupujesz gotowy zestaw słodów to przy zakupie poproś o zapakowanie każdego słodu oddzielnie.

Dzięki za radę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkło używane, nie nowe 0,35 zł za 1 szt.

10 litrów się nie opłaca, bo starty a próbkach :) zanim będzie dobra, zniknie, tym bardziej że dolniak, długo musi leżeć, 20 litrów będize mało, a rozlewać będziesz najszybciej za 3 tygodnie od warzenia

2 stopnie różnicy temp. różnicy nie robi, czyli jest OK

na początku nie kombinuj, wal z gotowego przepisu, jest ich pełno tu

http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szkło do rozlewu? 20 butelek to 7PLN w każdym sklepie, a przez 3 tygodnie fermentacji to jeszcze kilka chyba uzbierasz...

 

W jakim każdym? Jak u siebie w sklepach chodziłem i pytałem to cena za sztukę była min 2zł.

 

2 PLN to u mnie w sklepie kosztuje Korona 0,5 z Łomży, razem z butelką. Kaucja za butelkę 0,5 po piwie wynosi 0,35....

Edited by AG1929

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aaaaaa w ten sposób no spoko. Nie będę kombinować zrobię jak mówicie ;)

zajrzyj do hurtowni piwa na przeciwko Aldika - ul. Sobieskiego; dostaniesz butelki wraz ze skrzynka (koncern do wyboru) :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy moglibyście mi doradzić jakie wybrać?

1. Propozycja slotish`a na początek jest jak najbardziej na miejscu, a jeśli chodzi o inne dolniaki (nie są najłatwiejsze do warzenia) to polecam także wiedeńskiego lagera; będzie Pan zadowolony;

A jaki to problem uzbierać?

2. Flaszki - trochę czasu na obchód po knajpach, pogadanie z barmanami/właścicielami i za free można mieć całą baterię; z jednej knajpki dostaję opłukane po grolschu z krachlą i NRW pakowane w kartonach;

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie czekają słody lagera wiedeńskiego na 40l piwa :( zostaje mi tylko koledze pozazdrościć temperatury, a bo obawiam się, że nie uda mi się ich zrobić i będę musiał oddać bo mają ważność tylko do marca :(

a lager wiedeński naprawdę pyszne piwko :)

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites
zajrzyj do hurtowni piwa na przeciwko Aldika - ul. Sobieskiego; dostaniesz butelki wraz ze skrzynka (koncern do wyboru) :smilies:

miałem dziś taki zamiar ale zabrakło mi czasu jutro podskoczę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
zajrzyj do hurtowni piwa na przeciwko Aldika - ul. Sobieskiego; dostaniesz butelki wraz ze skrzynka (koncern do wyboru) :smilies:

miałem dziś taki zamiar ale zabrakło mi czasu jutro podskoczę :)

:okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

zadaj piwo dwoma uwodnionymi saszetkami drożdży w34/70

a po co dwoma? w zupełności wystarcza jedna (przynajmniej w moim wypadku)

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie czekają słody lagera wiedeńskiego na 40l piwa :( zostaje mi tylko koledze pozazdrościć temperatury, a bo obawiam się, że nie uda mi się ich zrobić i będę musiał oddać bo mają ważność tylko do marca :(

Komu chcesz je oddać? Kiedy je kupiłeś? Słód może długo leżeć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oddam koledze który ma warunki do warzenia lagera. słody zakupiłem z miesiąc temu ale na opakowaniu jest zaznaczone, żeby wykorzystać do 3.2013 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie stoi na przeszkodzie aby na tych słodach zrobić górniaka. Po 3.2013 z tego słodu również można zrobić piwo. No chyba, że po prostu bardzo chcesz obdarować kolegę :)

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

o panie kolego WiHuRa jakiego górniaka można zrobic? :)

 

zestaw zawiera:

 

  • Słód wiedeński Steinbach 3,8 kg
  • Słód karmelowy jasny Steinbach 0,4 kg
  • Chmiel Marynka, granulat 40 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.