Jump to content
vojtol

„Wymuszona” otwarta fermentacja

Recommended Posts

to troszkę przesadziłeś z ilością tej brzeczki ale widok ładny tylko żeby sie żadna zaraza nie wdała bo ryzyko chyba spore przy otwartym fermentatorze. powodzenia i daj znać co z tego wyszło

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powstał już taki dawno temu ;)

 

O! Fajne! to dopiero lekcja podglądowa :)

 

Pod warunkiem, że w odpowiednim czasie zamknie fermentator.

 

Dziś rano ostatni raz zebrałem pianę i zamknąłem fermentor.

Case closed! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Użytkownik lolo dnia 12 grudzień 2012 - 15:00 napisał

nie powinno się wdać, ma osłonę co2

Pod warunkiem, że w odpowiednim czasie zamknie fermentator.

Taka burzliwa fermentacja trwa ok. 2-3 dni :) i należy pilnować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monster poszedł na cichą. Brak oznak zakażenia. W smaku i zapachu czuć fajną wędzonkę (w zasypie był 1 kg wędzonego i 1kg słodu „whisky”).

 

Edit: Zszedł z 18 do 4.5 °Blg

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałem do „Potwora” płatków dębowych, 20 g HT, 30 g MT+, 50 g MT i potrzymam jeszcze ze dwa tygodnie na cichej. Zakażenia brak (od uwarzenia minęło 24 dni, 12 burzliwej i 12 cichej).

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak w smaku? :D

 

Dobre! :) Wędzoność bardziej czuć właśnie w smaku niż zapachu, bo ten jest lekko owocowy, winny. Co tu dużo mówić, wyszło dokładnie takie jak chciałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...