Skocz do zawartości

Refermentacja AIPA


goral89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Czytam już forum blisko dwa lata, lecz dopiero dziś pisze pierwszego posta. Mam za soba już 6 uwarzonych warek. Jak dotąd wszytkie piwa wyszły bez problemu. Mam jednak pewien problem niewiem jaką ilość glukozy wykorzystać do zabutelkowania ok 21 litrów AIPA - wstępnie odmierzyłem 110 gram ? Czy będzie to ilość wystarczjąca ?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?13748177#tag przedział nagazowania dla India Pale Ale to 1.5-2.3, czyli przy 20°C 51.2g - 115g cukru, trzymaj się górnej granicy, ja do AIPA dałem 80g glukozy i 36g cukru, a do IPA 120g glukozy i wyszły bardzo dobrze nagazowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.