Jump to content
bajo33

Przestrzeń w szyjce butelki przy rozlewie

Recommended Posts

Czytałem już kilkanaście instrukcji i każda mówiła aby zostawić parę cm wolnej przestrzeni w szyjce butelki. Nigdzie natomiast nie było napisane w jakim celu należy zrobić tę przestrzeń i dlatego się zastanawiam o co tu chodzi. Czy jest jakaś różnica w czymkolwiek jeśli zostawimy 2 cm wolnego miejsca a np. 6 cm, lub w ogóle całą butelkę napełnimy piwem. Wiem taka pierdoła trochę ale jednak ciekawi mnie ten fakt, ktoś coś wie na ten temat? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

podejrzewam że chodzi o granicę między granatem a pożądanym nagazowaniem. za mało miejsca=zbyt duże ciśnienie jak na butelkę, za dużo miejsca=mniejsze ciśnienie/nagromadzenie co2 w wolnej przestrzeni zamiast rozpuścić się w piwku... taką mam koncepcję :D

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdzie natomiast nie było napisane w jakim celu należy zrobić tę przestrzeń i dlatego się zastanawiam o co tu chodzi

Przestrzeń potrzebna na powstający podczas refermentacji gaz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

podejrzewam że chodzi o granicę między granatem a pożądanym nagazowaniem. za mało miejsca=zbyt duże ciśnienie jak na butelkę, za dużo miejsca=mniejsze ciśnienie/nagromadzenie co2 w wolnej przestrzeni zamiast rozpuścić się w piwku... taką mam koncepcję :D

Czyli jaka jest prawidłowa przestrzeń aby piwo nagazować według programu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

taka przy której butelka nie zostanie rozerwana, ;) jak chcesz się dowiedzieć dokładnie to eksperymentuj, jak nie to zostawiaj ze 2-3 cm w szyjce i ...

... mniej książków...
czy jakoś tak :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdzie natomiast nie było napisane w jakim celu należy zrobić tę przestrzeń i dlatego się zastanawiam o co tu chodzi

Przestrzeń potrzebna na powstający podczas refermentacji gaz.

Gaz to się ma w piwie rozpuścić.

Zostawiaj tyle mniej więcej miejsca co w koncerniakach, czyli jeżeli używasz rurki do rozlewu, to lej do pełna. Po wyciągnięciu rurki zostaje tyle miejsca ile trzeba. Ogólnie, czym mnie, tym lepiej, ale też nie może być pod sam kapsel, choćby ze względu na zmianę objętości wraz ze wzrostem temperatury piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gaz to się ma w piwie rozpuścić.

Zostawiaj tyle mniej więcej miejsca co w koncerniakach, czyli jeżeli używasz rurki do rozlewu, to lej do pełna. Po wyciągnięciu rurki zostaje tyle miejsca ile trzeba. Ogólnie, czym mnie, tym lepiej, ale też nie może być pod sam kapsel, choćby ze względu na zmianę objętości wraz ze wzrostem temperatury piwa.

 

Konkretnie i na temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak napełniasz rurką to do samej góry,a jak wyjmiesz to będzie akurat

 

A co też sobie nabije posta.

 

Jak walisz z rury to lej do pełna. Jak wyjmiesz będzie w pyte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta przestrzeń jest potrzebna.. to coś jak amortyzator. Ile jej ma być to pewnie i tak nikt naukowo z nas nie określi.. Jak nie będzie to wzrost ciśnienia po nagazowaniu i choćby zwiększeniu temperatury piwa radykalnie zwiększy prawdopodobieństwo pęknięcia butelki. Ciecz jest bardzo mało ściśliwa, a więc przy nagazowaniu i podniesieniu temperatury raczej pewne, że butelka pęknie. Jak zostanie co nieco wolnej przestrzeni (mix powietrza i CO2 z refermentacji) to pierwsze uderzenie pójdzie właśnie w te przestrzeń.. a że gazy są ściśliwe i i tylko będzie większe psyk... i tyle..

 

A ile pozostawić??.. a to już nie apteka.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

podejrzewam że chodzi o granicę między granatem a pożądanym nagazowaniem. za mało miejsca=zbyt duże ciśnienie jak na butelkę, za dużo miejsca=mniejsze ciśnienie/nagromadzenie co2 w wolnej przestrzeni zamiast rozpuścić się w piwku... taką mam koncepcję :D

Skłaniam się ku temu samemu. To coś jak zawleczka w granacie ręczny - jak się tego pozbyc moga byc kłopoty :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wolfgang Vogel w publikacji "Piwa warzone w domu" piszę żeby zostawić ok 3 cm przestrzeni co pomoże wyrównać zmiany ciśnienia i nie dopuści do rozerwania butelek.

Ps. ja tak nalewam i na 14 warek po 50 butelek jeszcze granata nie miałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przestrzeń potrzebna jest po to ,abyś przy otwieraniu butelki usłyszał to charakterystyczne pssssss. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdzie natomiast nie było napisane w jakim celu należy zrobić tę przestrzeń i dlatego się zastanawiam o co tu chodzi.

 

Podstawową funkcją jaką pełni pozostawiona przestrzeń to dostarczenie tlenu drożdżom.

Do refermentacji w butelkach potrzebny jest cukier i tlen, które drożdże zamieniają na CO2.

Nie zostawisz powietrza to nie będzie nagazowane.

"Granaty" natomiast powstają z ze zbyt dużej ilości cukru. Jak zostawisz za dużo powietrza a cukru będzie odpowiednio to nie wybuchną.

 

Co do ilości powietrza w większości zaleca się ok. 5cm czyli tyle ile zostaje po wyjęciu rurki z zaworkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Podstawową funkcją jaką pełni pozostawiona przestrzeń to dostarczenie tlenu drożdżom.

Do refermentacji w butelkach potrzebny jest cukier i tlen, które drożdże zamieniają na CO2.

Nie zostawisz powietrza to nie będzie nagazowane.

Powietrze (a dokładnie tlen) jest potrzebny drożdżom do rozmnażania, a nie do fermentacji, która jest procesem beztlenowym. CO2 nie powstaje dzięki powietrzu, tylko w procesie rozkładu węglowodanów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Nie zostawisz powietrza to nie będzie nagazowane.

 

naprawdę nie wiem jakim cudem moje piwa są nagazowane, zdarza się nawet że przegazowane .....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Nie zostawisz powietrza to nie będzie nagazowane.

 

naprawdę nie wiem jakim cudem moje piwa są nagazowane, zdarza się nawet że przegazowane .....

 

Im więcej czytam forum tym bardziej mam mętlik :) :) :) :) :)

Myślałem , że wolna przestrzeń ma pełnić rolę bufora dla nadmiaru gazu. Co do nagazowania to jaki ma wpływ wolna przestrzeń? przecież dwutlenek węgla wytwarza się w piwie i jego nadmiar spręża się właśnie w tej wolnej przestrzeni. No chyba ,że jak mu zabraknie miejsca " wraca " do piwa , żeby go bardziej nagazować :)

Edited by marcin_l85

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w czym ta wolna przestrzeń ma pomóc, jeżeli zabutelkujesz nie do końca odferentowane piwo? W 20 litrowej warce, 1°Blg, który odfermentuje w butelce to tyle co 200 g cukru w całej warce. Przed granatami ochronić Cię może zdrowy rozsądek, a nie te kilka centymetrów wolnej przestrzeni w butelce. Jedyny plus, w takiej sytuacji, większej wolnej przestrzeni w butelce, to łatwiejsze odgazowywanie piwa przez podnoszenie kapsla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podstawową funkcją jaką pełni pozostawiona przestrzeń to dostarczenie tlenu drożdżom.

Do refermentacji w butelkach potrzebny jest cukier i tlen, które drożdże zamieniają na CO2.

Nie zostawisz powietrza to nie będzie nagazowane.

Powietrze (a dokładnie tlen) jest potrzebny drożdżom do rozmnażania, a nie do fermentacji, która jest procesem beztlenowym. CO2 nie powstaje dzięki powietrzu, tylko w procesie rozkładu węglowodanów.

Cześć :)

 

Nie zostawisz powietrza to nie będzie nagazowane.

 

naprawdę nie wiem jakim cudem moje piwa są nagazowane, zdarza się nawet że przegazowane .....

 

Szanowni Gold Eksperci.

Zamiast wyjaśnić temat od ręki i napisać od razu jak powinno być to umiecie się tylko przyczepić do innych i bić pianę.

Jak wiecie to napiszcie żeby młodsi stażem mogli uniknąć błędów.

Ale większość znawców pozjadała wszystkie rozumy i umie odpisać, że "to już było wałkowane na forum i wszystko jest we Wiki".

 

A teraz cytuję Wiki.

Po napełnieniu butelki wyjmujemy rurkę (w butelce musi zostać ze 2-4 cm powietrza, dla drożdży).

 

Więc może ktoś nam powie skoro nie ma powietrza to jakim cudem się nagazowało?

 

I w tym wątku odpuście już sobie polemikę bo nie zamierzam jej ciągnąć.

Po prostu napiszcie co wiecie a czego "słabsi" nie wiedza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szanowni Gold Eksperci.

Zamiast wyjaśnić temat od ręki i napisać od razu jak powinno być to umiecie się tylko przyczepić do innych i bić pianę.

Jak wiecie to napiszcie żeby młodsi stażem mogli uniknąć błędów.

Szanowny kolego, czytaj ze zrozumieniem:

Zostawiaj tyle mniej więcej miejsca co w koncerniakach, czyli jeżeli używasz rurki do rozlewu, to lej do pełna. Po wyciągnięciu rurki zostaje tyle miejsca ile trzeba. Ogólnie, czym mnie, tym lepiej, ale też nie może być pod sam kapsel, choćby ze względu na zmianę objętości wraz ze wzrostem temperatury piwa.

Ale większość znawców pozjadała wszystkie rozumy i umie odpisać, że "to już było wałkowane na forum i wszystko jest we Wiki".

Kto Ci tak napisał? Chyba udzieliłem Ci rzeczowej odpowiedzi:

Powietrze (a dokładnie tlen) jest potrzebny drożdżom do rozmnażania, a nie do fermentacji, która jest procesem beztlenowym. CO2 nie powstaje dzięki powietrzu, tylko w procesie rozkładu węglowodanów.

Więc może ktoś nam powie skoro nie ma powietrza to jakim cudem się nagazowało?

I w tym wątku odpuście już sobie polemikę bo nie zamierzam jej ciągnąć.

Po prostu napiszcie co wiecie a czego "słabsi" nie wiedza.

Przeczytaj, co wcześniej napisałem. Tlen jest potrzebnu drożdżom do rozmnażania, a podczas butelkowania natlenisz piwo na tyle, że do refermentacji wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przy rozlewaniu piwa do butelek zostawiałem miejsca na oko, głównym moim punktem odniesienia była podstawa szyjki. Też mnie to ciekawiło jak dużo nalewać więc dwie butelki nalałem pod kapsel. Później otworze jedną butelkę z miejscem w szyjce i bez tego miejsca i porównam. Mi się wydaje ze miejsce w szyjce powinno być aby drożdże miały trochę powietrza i gdzie nie rozpuszczone CO2 mogło by się zmieścić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podstawową funkcją jaką pełni pozostawiona przestrzeń to dostarczenie tlenu drożdżom.

Do refermentacji w butelkach potrzebny jest cukier i tlen, które drożdże zamieniają na CO2.

Nie zostawisz powietrza to nie będzie nagazowane.

Powietrze (a dokładnie tlen) jest potrzebny drożdżom do rozmnażania, a nie do fermentacji, która jest procesem beztlenowym. CO2 nie powstaje dzięki powietrzu, tylko w procesie rozkładu węglowodanów.

Cześć :)

 

Nie zostawisz powietrza to nie będzie nagazowane.

 

naprawdę nie wiem jakim cudem moje piwa są nagazowane, zdarza się nawet że przegazowane .....

 

Szanowni Gold Eksperci.

Zamiast wyjaśnić temat od ręki i napisać od razu jak powinno być to umiecie się tylko przyczepić do innych i bić pianę.

Jak wiecie to napiszcie żeby młodsi stażem mogli uniknąć błędów.

Ale większość znawców pozjadała wszystkie rozumy i umie odpisać, że "to już było wałkowane na forum i wszystko jest we Wiki".

 

A teraz cytuję Wiki.

Po napełnieniu butelki wyjmujemy rurkę (w butelce musi zostać ze 2-4 cm powietrza, dla drożdży).

 

Więc może ktoś nam powie skoro nie ma powietrza to jakim cudem się nagazowało?

 

I w tym wątku odpuście już sobie polemikę bo nie zamierzam jej ciągnąć

 

Ja także polemiki nie bedę ciągnął. Przecież napisawlem: nie wiem jakim cudem. A jak nie wiem to co Ci mam napisać?

 

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.