Skocz do zawartości

Czas na pierwszą warkę.


sorashi

Rekomendowane odpowiedzi

Piwko ładnie fermentuje czwarty dzień, w instrukcji z BA jest napisane żeby zlać na "cichą" po tygodniu.

Piwko zeszło aktualnie z 11,5 Blg do 6 Blg. Zastanawiam się jak już przeleje na "cichą" to przy ilu Blg później butelkować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Mam zamówiony identyczny zestaw i mam pytanko odnośnie zacierania. Jak miałeś w instrukcji napisane i jak zrobileś. Wg instrukcji jest chyba jedna przerwa tylko, zgadza się?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Mam zamówiony identyczny zestaw i mam pytanko odnośnie zacierania. Jak miałeś w instrukcji napisane i jak zrobileś. Wg instrukcji jest chyba jedna przerwa tylko, zgadza się?

W instrukcji z BA jest jedna przerwa 67-68 °C i tyle starałem się trzymać. Po około 50 minutach i negatywnej próbie jodowej podgzrzałem do 76°C i filtrowałem. Generalnie robiłem tak jak jest napisane w instrukcji.

Podczas zacierania podgrzewać możesz np. dolewając wrzątku.

Ja sobie napisałem wcześniej na kartce co mam robić.

Nic sie nie martw, dasz radę:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja sobie napisałem wcześniej na kartce co mam robić.

 

he he też planuje napisać algorytm postępowania:))

 

Kocioł był jakoś zaizolowany czy zwykły garnek?

ile czasu mniej więcej trzymało temperaturę?

Ile końcowo miałeś brzeczki po dolewaniu?

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używałem gar 40L emaliowany, nie był izolowany.

Co 10-15min mieszałem słód i mierzyłem temp.

Brzeczki po wysładzaniu miałem 23L ale myśle że można było jeszcze ze 2-3 litry więcej wyciągnąc.

Jak nie masz chłodnicy to musisz sie przygotować że na zewnątrz jak wystawisz gar to ze 4 godz, napewno zejdzie zanim się brzeczka schłodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pewnie bylo by więcej, ale musisz wziąść pod uwagę że podczas chmielenia Ci troche odparuje.

Więc żeby uzyskać 20L brzeczki do fermentacji musisz mieć koło 24 litrów.

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

tu masz wszystko opisane, jak wysładzać też.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.