Jump to content
sorashi

Czas na pierwszą warkę.

Recommended Posts

Mam zamiar w najbliższych dniach uwarzyć swoją pierwszą warkę.

Wybrałem gotowy śrutowany zestaw na belgijskie Pale Ale 12 Blg z browamatora.

Posiadam dwa gary jeden o poj. 23L a drugi o poj. ok. 40L, i zastanawiam się czy na 20L warkę wystarczy mi ten 23L czy lepiej robić w tym większym?

Mam jeszcze pytanie odnośnie wody jakiej użyć . Mam wodę z własnej studni ale jest ona bardzo twarda i zastanawiam się czy nie lepiej kupić np. w biedronce wodę w 5L baniakach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie ze wskazówkami browamatora (http://www.browamator.pl/zdjecia/1/1/1/14389_Zestaw_BA_BELGIJSKIE_PALE_ALE_wskazowki_www.pdf) potrzebujesz 22l do chmielenia :) więc rezerwy w garze masz aż jeden litr :)

Ja zacierałem i chmieliłem (20l piwa) w garze 40L. wygodniej, ale to wielki kolos :) Dlatego teraz mam gar 28L i spokojnie się mieści na mojej kuchni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do zacierania starczy ten mniejszy, ale do chmielenia już nie da rady w takim małym. Jak się obawiasz wody to kup biedronkową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wolał już swoją kranówę jak wodę najtańszą biedronkową. Używasz tej wody ze studni na co dzień? np. gotowania?

Edited by werek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wodę używam na co dzień, gotowanie, herbata itp. tylko dużo kamienia zawiera co widać po czajniku.

W smaku nie jest zła, chodzi mi o to czy ten kamień w wodzie może mieć jakiś wpływ na smak piwa ewentualnie fermentacje.

Edited by sorashi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też mam twardą wodę i jest OK. Może jak była by bardziej mięka piwko wyszłoby lepsze, ale tego nie wiem bo robię na tej co mam. Jak chcesz obniżyć twardość wody możesz ją wcześniej trochę pogotować pod przykryciem i przelać do innego naczynia zostawiając na dnie gara osad, który się wytrąci podczas gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupowałem do wina wodę z marketu 5 litrowe baniaczki w promocyjnej cenie. W ostateczności dałem kranówę przegotowaną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

te 23 litry to trochę za mało. Nie wiem ile ci wyparuje ale wdg moich kryteriów do chmielenia używam 24 ltr wody. Niestety mam przekłamany garnek ( opis podaje poj. 27 ltr a wchodzi 23 na max. Ratuję się tym, że gdy woda odparuje dodaje pozostały litr. Ze 3 litry odparowywują ok 1 ltr to strata po chmieleniu. Wychodzi 20 ltr. Stratę po fermentacji uzupełniam podczas dodawania cukru z 1 ltr wody podczas butelkowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie ze wskazówkami browamatora (http://www.browamato...kazowki_www.pdf) potrzebujesz 22l do chmielenia więc rezerwy w garze masz aż jeden litr

 

W tych wskazówkach jest zdanie, cytuję: "Zabutelkowane, trzymać w temp. 19-21 C przez co najmniej 3 tygodnie (refermentacja)"

Jakaś pomyłka? Aż 3 tygodnie? Słyszałem o tygodniu, żeby się w pełni nagazowało ale tutaj to chyba gruba przesada :)

Edited by bajo33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chodzi o wodę, to twardość węglanową można zmniejszyć poprzez przegotowanie - tutaj Filip dobrze Ci radzi. Jeżeli zamierzasz robić piwko górnej fermentacji, to twardość tak bardzo nie przeszkadza. Co innego dolniaki - podobno najlepsze wychodzą z miękkiej wody. Taki pils na przykład...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tych wskazówkach jest zdanie, cytuję: "Zabutelkowane, trzymać w temp. 19-21 C przez co najmniej 3 tygodnie (refermentacja)"

Jakaś pomyłka? Aż 3 tygodnie? Słyszałem o tygodniu, żeby się w pełni nagazowało ale tutaj to chyba gruba przesada :)

Po tygodniu można otworzyć aby zobaczyć czy wszystko idzie w dobrym kierunku.

Smaki układają się często właśnie dopiero po 3-4 tygodniach (czasami i dłużej) leżakowania po zabutelkowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie próbowałem nigdy tego ale jestem ciekaw czy nie ma żadnych przeciwwskazań żeby użyć do piwa wody demineralizowanej, doprawiając ją solami lub mieszając z kranówką. Może jakiś specjalista się wypowie. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tych wskazówkach jest zdanie, cytuję: "Zabutelkowane, trzymać w temp. 19-21 C przez co najmniej 3 tygodnie (refermentacja)"

Jakaś pomyłka? Aż 3 tygodnie? Słyszałem o tygodniu, żeby się w pełni nagazowało ale tutaj to chyba gruba przesada

Ja zauważyłem kiedy używałem cukry do refermentacji to potrzeba więcej czasu na nagazowanie mimo pokojowej temperatury. A przy glukozie po tygodniu już jest ładnie nagazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie u mnie po tygodniu już jest max nagazowane, po 2 miesiącach żadnej różnicy. Ale w sumie miałem na razie doświadczenie tylko z drożdżami s-04 a te wiadomo bardzo szybko fermentują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie próbowałem nigdy tego ale jestem ciekaw czy nie ma żadnych przeciwwskazań żeby użyć do piwa wody demineralizowanej, doprawiając ją solami lub mieszając z kranówką. Może jakiś specjalista się wypowie. :-)

W temacie piwowarstwa to jestem całkiem świeżutki, ale byłem spryciarzem z chemii i jedno dobrze zapamiętałem: woda demineralizowana (czyli przynajmniej raz destylowana) nadaje się wyłącznie do zabawy w chemię, bo przestaje być "woda " a staje się czystym H2O i nie specjalnie nadaje się do konsumpcji (sam sprawdzałem); to chyba tak jak herbata z cytryna a obok alternatywnie z chemicznie czystym kwasem cytrynowym. Smakuje prawie tak samo, ale to prawie czyni różnicę. Wydaje mi się że tu będzie podobnie. Piwo na pewno wyjdzie, ale woda i jej składniki pozostałe z pewnością mają jakiś wpływ na ostateczny efekt, ale w to, że jest to najważniejszy składnik piwa to oczywiście nie wierzę :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wolał już swoją kranówę jak wodę najtańszą biedronkową.

 

Woda z Biedrony spokojnie daje radę. Kiedyś pracowałem przy produkcji wody mineralnej i woda z ujęcia przechodzi przez system filtrów.

Syf w wodzie zdarzał się tylko z zewnątrz np. ze źle domytej butelki szklanej. Tutaj woda jest w baniakach jednorazowych więc niczym to nie grozi.

 

Ja kupuję 4 baniaki 5l wody z Biedrony na warkę i nawet jej nie przegotowuję. Bo dwa idą do gara z ekstraktami do chmielenia a dwa prosto do fermentora.

 

Większego syfu można chyba nabrać z niebadanej studni na wsi bo tam (nie obrażając nikogo) nadal podchodzi się dosyć swobodnie do zasad BHP, wywozu śmieci i wylewania gnojówki itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O właśnie mam pytanie co do wody Biedronkowej i jej zastosowania przy warzeniu piwa.

 

Jako że przygotowuję się do pierwszej warki to myślałem także o wodzie. Problem z tym że kranówka jest słabej jakości, a w Biedronce widziałem tanio wody 5l. Problem w tym, że na wiki przeczytałem, że woda nie powinna być wysoce zmineralizowana, podczas gdy biedronkowa zawierała strasznie duże ilości anionów i kationów (w porównaniu do droższej wody np. Żywiec Zdrój).

 

Pytanie: czy nie ma żadnych przeciwwskazań z używaniem tej wody do warzenia piwa? Nie chodzi mi o czystość tylko właśnie o stopień mineralizacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

O właśnie mam pytanie co do wody Biedronkowej i jej zastosowania przy warzeniu piwa.

 

Jako że przygotowuję się do pierwszej warki to myślałem także o wodzie. Problem z tym że kranówka jest słabej jakości, a w Biedronce widziałem tanio wody 5l. Problem w tym, że na wiki przeczytałem, że woda nie powinna być wysoce zmineralizowana, podczas gdy biedronkowa zawierała strasznie duże ilości anionów i kationów (w porównaniu do droższej wody np. Żywiec Zdrój).

 

Pytanie: czy nie ma żadnych przeciwwskazań z używaniem tej wody do warzenia piwa? Nie chodzi mi o czystość tylko właśnie o stopień mineralizacji

 

Woda twardsza jest odpowiednia to piw w stylu "ale" natomiast miękka do piw w stylu "pils"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posiadam dwa gary jeden o poj. 23L a drugi o poj. ok. 40L, i zastanawiam się czy na 20L warkę wystarczy mi ten 23L czy lepiej robić w tym większym

Gar 23l jest zdecydowanie za mały do chmielenia.

Obliczając początkową objętość brzeczki do chmielenia należy uwzględnić kilka czynników tj :

1). Ubytek przez odparowanie - w zależności od intensywności i czasu gotowania podczas chmielenia odparowuje od 2 do 5 litrów.

2). Rozszeżalność cieplna cieczy - schłodzona gotowa do zadania drożdży brzeczka ma o ok. 4% mniejszą objętość od brzeczki w stanie wrzenia.

3). Ubytek przy oddzielaniu chmielin i osadów gorących - w zależności od ilości i rodzaju chmielu (granulat, szyszki) oraz umiejętności piwowara ubywa od 0,5 do 1,5 litra.

4). Dla końcowej objętości piwa ma również znaczenie ubytek po fermentacji (drożdże, osady, umiejętności przy zlewaniu).

 

Dla uzyskania miary do gara 40l wlej 25/26 litrów wody, na jakimś patyku zaznacz ile woda zajmuje miejsca w garze i po zacieraniu wysładzaj dotąd, aż uzyskasz w garze 25/26 litrów brzeczki - dzięki temu uzyskasz finalnie ok. 20 litrów piwa.

W naszym warzeniu stosujemy różny sprzęt, występują różnice w grzaniu i czasie chmielenia itp. - każdy sam musi w swoich warunkach ustalić ilość brzeczki do chmielenia, na 1 raz ilość 25/26 litrów powinna być ok.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj uwarzyłem swoją pierwszą warkę, czy będzie zdatna do picia to się jeszcze okaże:)

Mam pytanie co do fermentacji, fermentator zamknąłem pokrywką tak że część pokrywki jest dociśnięta a część nie dociśnięta i zastanawiam się czy tak zostawić czy lepiej zamknąć pokrywka szczelnie i dać rurkę fermentacyjną?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak masz może być. Chyba, że masz pokrywkę z dziurką na rurkę, to daj jak będziesz spokojniejszy. Ale wtedy przeczytaj wszelkie tematy ze słowem "bulkanie" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie co do fermentacji, fermentator zamknąłem pokrywką tak że część pokrywki jest dociśnięta a część nie dociśnięta i zastanawiam się czy tak zostawić czy lepiej zamknąć pokrywka szczelnie i dać rurkę fermentacyjną?

 

Zostaw tak jak masz. Ja rurki w ogóle nie używam, wieko zamykam po całym obwodzie, lekka dziurka jest w miejscu gdzie do fermentatora wchodzi sonda termometru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to daj jak będziesz spokojniejszy

Teraz też jestem spokojny.

Poprostu ciekawy jestem jak to u was wygląda.

Z zestawu który kupiłem miało wyjść 20l, 12Blg, wyszło mi jakieś 19,5L i jakies 11,5Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.