Jump to content
Mariuss

Drożdże safeale 04 czy lepiej płynne które najlepsze.

Recommended Posts

Witam ponownie jako nowicjusz mam pytań co nie miara.

Tym razem pragnę poruszyć temat jakie drożdże są lepszejsze do mocniejszych browarków

saftale s-04 suche bo takie posiadam albo kupić jakieś płynne, które będą się nadawały do rozmnażania?

Zamierzam naważyć stouta mlecznego a po nim dubbela.

Oraz aby odświeżyć temacik czy do spasteryzowanej brzeczki na rozmnażanie drożdży dodać tabletkę cynku?

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do milk stoutu S-04 są ok ale raczej do dubla będą kiepskie :)

Do piw belgijskich tylko dedykowane szczepy i to raczej w formie płynnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oraz aby odświeżyć temacik czy do spasteryzowanej brzeczki na rozmnażanie drożdży dodać tabletkę cynku?

 

A po co? Drożdże rozmnażają się w brzeczce same pod wpływem cukrów które im dostarczyłeś... najlepsze do rozmnażania drożdży jest też mieszadło magnetyczne! Poczytaj o tym więcej na wiki i na forum, często też występują porady pod hasłem "Zbieranie Gęstwy"

 

Safale S-04 nadają się do alesów i stoutów, niestety dubbla zdatnego do picia na nich nie uwarzysz musisz mieć odpowiedni szczep belgijskich drożdży typu Wyeast Trappist High Gravity albo Belgian Ardennes a to już są płynne drożdże i żeby je dobrze wykorzystać musisz sobie zaplanować kilka warek piwa belgijskiego ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oraz aby odświeżyć temacik czy do spasteryzowanej brzeczki na rozmnażanie drożdży dodać tabletkę cynku?

 

Można do startera dodać trochę pożywki dla drożdży Wyeast.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oraz aby odświeżyć temacik czy do spasteryzowanej brzeczki na rozmnażanie drożdży dodać tabletkę cynku?

 

Można do startera dodać trochę pożywki dla drożdży Wyeast.

Albo nawet zwykłej, z BIOWINU, ale jak nie dasz to też się rozmnożą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi czytałem o mieszadełkach i o zbieraniu gęstwy to już opanowane teraz czas poczytać o mrożeniu drożdży Pozdrawiam. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.