Skocz do zawartości

Piwo a praca, obowiązki rodzinne i hobby (inne)


e-prezes

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście najlepiej mieć słody ześrutowane w pojemniku (np. dzień wcześniej) i nastawić wodę do zacierania w trakcie innych czynności domowych. Ja śrutowałem słody w trakcie grzania wody i musiałem trochę opóźnić zasyp.

Nie wiem jakie masz warunki, ja do zacierania daję ciepłą z kranu 55°C, wystarczy 5 min podgrzać i już sypać słód na przerwę scukrzającą.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzy godziny są jak najbardziej realne, ale potrzeba do tego trochę więcej sprzętu:

 

Zacieranie - 60 minut (wcześniejsze podgrzanie wody można zaprogramować na włączniku czasowym, np. na moment przyjścia z pracy)

Filtracja + wysładzanie - 30 minut (woda do wysładzania grzeje się w czasie zacierania, brzeczka leci wprost do drugiego włączonego kociołka z Lidla)

Gotowanie - 90 minut (licząc czas na doprowadzenie do wrzenia - w międzyczasie można umyć co nieco)

Chłodzenie - 15 minut

 

Posprzątać można rano.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj, a w zasadzie wczoraj, zyskałem dwa duże punkty u LP - zafundowałem jej wykład na temat przygotowywania drożdży piekarskich do ciacha :smilies:, odnośnie temperatury, pożywki i natleniania - zaczyn rósł jak nigdy :okey: . LP poczuła wymierną korzyśc z piwowarstwa w codziennych pracach domowo-kuchennych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.