Jump to content
Mariuss

Rozmnażanie drożdży

Recommended Posts

Mam pytanko od jakiegoś czasu rozmnażam drożdże Wyeast Bohemian LGR wszystko jest ok, ale nurtuje mnie jak długo można je rozmnażać? i jak rozpoznać że zostały skażone.

Czy takich drożdży mogę użyć do Stouta, Dubbla czy może konkretnie kupić do górnej fermentacji i rozmnażać kolejne. Mam piwnicę w której mam 10 do 14 stopni Celsjusza.

Potem flaszki pszenoszę do innej piwnicy gdzie mam 4 stopnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze względu biologicznego drożdże można rozmnażać w nieskończoność, wystarczy im dać ciepło, cukier i nie doprowadzić do choroby, bo one rozmnażają się przez pączkowanie. Ze względu piwowarskiego nie wiem, dopiero się uczę i tu rady trzeba zasięgną i bardziej doświadczonych kolegów, ale sądzę ze nic wielkiego im nie będzie.

Edited by henzzik

Share this post


Link to post
Share on other sites

przydałoby się jeszcze źródło azotu, fosforu, cynku.... tak drożdże mogą się mnożyć w nieskończoność (w sumie jak ludzie), ale w pewnym momencie stracą pożądane cechy (jak arystokracja parząca się we własnym sosie przez pokolenia) i stracą swoje zastosowanie piwowarskie, ale to zależy od szczepu i warunków w jakich pracowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nurtuje mnie jak długo można je rozmnażać?

 

Chciałoby się odpowiedzieć: do momentu zadania ich do świeżo schłodzonej brzeczki ;)

Poza tym BDVL to drożdże dolnej fermentacji, nie uwarzysz na nich smacznych piw górnej fermentacji.

 

jak arystokracja parząca się we własnym sosie przez pokolenia

 

Zapachniało rewolucją :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapachniało rewolucją :D

nie przypomnę sobie nazwy ale byłem w jakimś zamku gdzie były portrety rodowe i każde kolejne pokolenie to był efekt chowu wsobnego - każde kolejne pokolenie coraz bardziej zdegenerowane - tak samo jest z drożdżami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

każde kolejne pokolenie coraz bardziej zdegenerowane

 

Wiktor - czas napisać - wzorem Pareto i jego "Teorii krążenia elit" - "Teorię krążenia elit drożdżowych" :D

 

PS. no i przepraszam za offa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przechowuję drożdże w lodówce gdzie mam 3 stopnie przed zadaniem kolejnych drożdży do brzeczki na rozmnażanie w słoiku wszystko mam wysterylizowane, myślę że dowiem się chyba kiedy będzie jakiś dziwny zapach w słoiku teraz na razie wiem ze jest czysty dwutlenek pod sreberkiem. Dzięki za odpowiedzi więc do stouta kupię drożdże górnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A z drożdży s-23 też w temp. pokojowej?

Tak, drożdże rozmnaża się w warunkach które im najlepiej odpowiadają, a nie piwowarowi. Temperatury dolnej fermentacji są niekorzystne dla drożdży, z tym że dolniaki są w stanie w tych niekorzystnych warunkach funkcjonować, a górniaki "idą spać".

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.