Jump to content
Mariuss

Refermentacja z rezerwy

Recommended Posts

Witam wszystkich piwowarów jestem początkujący i proszę o radę w sprawie refermentacji z rezerwy mam zamiar użyć rezerwy z tej samej warki, zawartość brzeczki 20 L 12 BLG ile zostawić rezerwy 2 L?? aby było dobrze nagazowane do 2,5 Może jest jakiś wzór na obliczenie? ściągnąłem program do obliczania rezerwy ale tam wychodzi 0,5L 12 BLG z tej samej warki, wydaje mi się że za mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawartość cukrów fermentowalnych jest zależna od sposobu zacierania. Tyle samo będzie ich w rezerwie co w brzeczce i na tym trzeba się opierać.

 

Ważne żeby odfermentowało do końca.

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za podpowiedzi.

Wnioskując z odp Wesołego, czyli jak naważyłem 100 L Bohemiana Pilsnerka poczatkowe 12 BLG końcowe 1Blg będę tak długo trzymał na cichej, to muszę mieć 7,5L rezerwy do butelek super bo zostawiłem sobie 12 litrów rezerwy w trzech słoikach to jeden przeznaczę na rozmnożenie drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może lepiej poczekać aż odfermentuje do końca? czyli do zera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie czy jeżeli uwarzę stouta 15 BLG to powinienem zwiększyć rezerwę czy trzymać się tych 7,5% do flaszek.Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.