Jump to content
rpaloha

bez cichej i bez refermentacji

Recommended Posts

Witam chciałbym zapytać czy da się teoretycznie wyliczyć kiedy butelkować/keg bez sztucznego nagazowania fermentacja w butelce bez cukru ,głownie chodzi o ale, które chciałbym butelkować po 4-5dniach bez 'dodatków'

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaje mi się, że jeśli chciałbyś po burzliwej wlać piwo do butelek, zawsze będzie ryzyko przegazowania/niedogazowania. Można oczywiście robić jakieś testy fermentacji brzeczki, ale ja bym temu nie zawierzał.

Nagazowanie będzie oczywiście zależało od momentu, w którym wlejesz piwo do butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i będzie masa osadów drożdżowych

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja czasami keguję szybkie Ale, bez refermentacji i sztucznego nagazowania. Używam do tego drożdży London ESB, a piwa nie mają więcej niż 11blg. Pijalne po 10 dniach od zadania drożdży. Ostanie lałem do kega przy 5-6blg (było gdzieś pośrodku). Piwo z kega klarowne i średnio nagazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można fermentować w kegu z zaworem ciśnieniowym lub z "rurką fermentacyjną" o wysokości słupa wody 4-5m albo wodę zastąpić rtęcią ;) Do czego nikt nie namawia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś na forum jest wypowiedź Kolegi (chaba Jana Szały), gdzie opisuje sposób butelkowania piwa niedofermentowanego.

Pełne odfermentowanie nastepowało w butelce i przez to nagazowanie.

 

http://www.piwo.org/...ie/#entry152391

Edited by pershi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.