Jump to content
Sign in to follow this  
henzzik

Pierwsza warka

Recommended Posts

Wczoraj zrobiłem swoją pierwszą warkę-lager. Fakt z brewkita bo oprócz puszki byly inne potrzebne rzeczy. Nie bulga w rurce ale tym się nie przejmuje bo mam pewnie nieszczelny pojemnik i uchodzi na łaczeniu zamknięcia bo czuć prace drożdży wokół wieka. Pytanie moje brzmi: kiedy po całej fermentacji przelewać do butelek jak °Blg spadnie do 1°Blg czy jak spadnie do 1/3°Blg początkowego. Balling początkowy wynosił 12.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

potrzymaj tyle co producent brewkita zaleca potem zmierz Blg i wtedy sie będziesz martwił albo raczej nie będziesz sie martwił bo będzie ok. u mnie 2 puszki zrobione i blg spadało do 0

Edited by mckolek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj aż spadnie i już nie zmieni wartości prze kolejne 3-4dni. Jeśli będzie to wysokie wg .Ciebie BLG rozważyłbym cichą, a jeśli zatrzyma się powiedzmy na 5/6 to możesz podpytać a lepiej poszukać :) ... na razie jednak zalecałbym zapomnieć o tej brzeczce na jakiś czas :)

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites

W czwartek to co najwyżej możesz tam pierwszy raz zerknąć! Jeśli będzie zadowalająco (a raczej nie będzie) to następnie sprawdzisz ponownie w poniedziałek czy dalej jest tyle samo. Jeśli będzie niżej to poczekasz do kolejnego czwartku itd itd :) cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cierpliwości nabrałem przy robieniu serów :D tu mnie postu mnie interesuje jak ściśle trzeba się trzymać instrukcji dołączonej do brewkitu. Jak się nie mylę to tam pisali coś o okolicach tygodnia. Wiadomo to tylko wytyczne i nie należy się ich trzymać sztywno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra zasada mówi, że trzymasz z klucza dwa tygodnie. Pod koniec tego okresu zaczynasz mierzyć i jeśli stwierdzisz, że fermentacja się zakończyła - butelkujesz.

 

Pamiętaj: w piwowarstwie to nie czas jest wyznacznikiem, ale pomiar. Oczywiście, czasem fermentacja może się skończyć wcześniej, ale trzeba też dać drożdżom opaść na dno itd.

 

Poczytaj forum i wiki, na to pytanie odpowiadano już setki razy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za namową kolegi gottri dziś pierwszy raz zaglądnąłem do fermentatora. Na ściankach widać linie do której pracowały drożdże, wziąłem 1 próbkę i °Blg=0.5. Czy w najbliższym czasie przystąpić do rozlewu do butelek czy się jeszcze wstrzymać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo rozlane do butelek i przeniesione do chłodnej piwnicy, teraz tylko czekać :|

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brew kity, jeżeli nie dojdzie do zakażenia, udają się w 99%. Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to prawda, Brewkit to jak zupka chińska, zalać wodą doprawić wedle uznania :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.