Jump to content
Sign in to follow this  
niesfiec

Moja pierwsza

Recommended Posts

Zauważyłem, że każdy piwowar umieszcza tu swoje spostrzeżenia i przygody związane z utratą dziewictwa. Nie mogę więc być gorszy i też mam zamiar się pochwalić

 

Zacznę od tego, że pierwotnie miał być Hefe-Weizen by Anteks, ale pewne zaistniałe okoliczności spowodowały uwarzenie czegoś innego.

 

Na początku wszystko szło zgodnie z planem (wyciągnięcie śrutownika, rozpakowanie paczki z BA), Ale gdy drugi raz dla pewności rzuciłem okiem na recepturę, wiedziałem, że dałem plamę. Chciałem uwarzyć 40l od razu wiec odpowiednio zamówiłem x2 więcej słodów, z tym, że nie wiedzieć czemu stwierdziłem, że 5kg słodu pszenicznego wystarczy skoro do jednej potrzebuje tylko 2,8kg. Całe szczęście, że pilzneńskiego zamówiłem trochę więcej. Śrutowanie poszło elegancko. Pilzneński grubiej a pszeniczny na mąkę (myślałem, że automatyzowanie tego procesu przez podłączanie wiertarki to przesada, ale teraz wiem, że jednak nie).

Tak więc zasyp wyglądał tak:

słód pilzneński 1,5kg

słód pszeniczny 2,5kg

Drożdże też musiałem dać inne bo tych z receptury nie znalazłem dlatego zamówiłem WB-06. Potem doczytałem, że spora część użytkowników forum narzeka na nie. No ale trudno stało się.

 

Warzenie przebiegło zadziwiająco dobrze. Ale potem przyszedł kumpel z pracy z angielską wódą i już nie było tak łatwo. Chciałbym się bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek zapytać czy popełniłem błąd wysładzając wszystko na jeden raz. Być może trochę z lenistwa trochę z niedoczytania wysładzałem całość od razu w fermentorze 30l przez wężyk 50cm i raz czy dwa wszystko porządnie przemieszałem. Nie ukrywam, że szło dość topornie ale miałem czas bo stosunkowo wcześnie zacząłem.

Po chmieleniu ok. 50-55g zmierzyłem Blg i wyszło mi 15 i ok. 37l. Dlatego przed zadaniem drożdży dolałem w sumie 3l wody mineralnej (nie wiem czy tak można) i wszystko ładnie ruszyło.

Podsumowując. Siedząc i czytając forum wydaje się to wszystko łatwe i przyjemne ale jak się zacznie robić to samemu wtedy wkrada się chaos. Pomimo tego, że w chacie bałagan straszny (are you f*** kidding me??) to sprawiło mi to ogromną frajdę. I chociaż zapomniałem zrobić próby jodowej oraz wstawić fermentorów do wanny na noc, a przeliczanie ilości potrzebnej wody czy wydajności to dla mnie na razie abstrakcja to mam nadzieję, że piwko będzie pitne.

Rozumiem, że fermentację chichą powinienem sobie odpuścić ale nie wiem kiedy lać do butli. Wiem, że WB-06 mają opinię żarłoków wiec ile powinno być Blg?

 

Już mam plan robić następną wareczkę bo TO naprawdę wciąga.

Pozdrawiam wszystkich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak więc zasyp wyglądał tak:

słód pilzneński 1,5kg

słód pszeniczny 2,5kg

 

Z 4kg słodów wyszło Ci 37l 15°Blg??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak więc zasyp wyglądał tak:

słód pilzneński 1,5kg

słód pszeniczny 2,5kg

 

Z 4kg słodów wyszło Ci 37l 15°Blg??

 

nie z 4kg tylko z 8. Robiłem x2. Może faktycznie nie dość ściśle się wyraziłem.

Edited by niesfiec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym się bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek zapytać czy popełniłem błąd wysładzając wszystko na jeden raz.

 

Ja tak robię od kilku warek. Nazywa się to bodajże batch sparging czy jakoś tak. Mniej roboty niż z wysładzaniem na raty, a wydajność wg. mnie nieco wyższa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak więc zasyp wyglądał tak:

słód pilzneński 1,5kg

słód pszeniczny 2,5kg

 

Z 4kg słodów wyszło Ci 37l 15°Blg??

 

nie z 4kg tylko z 8. Robiłem x2. Może faktycznie nie dość ściśle się wyraziłem.

 

to i tak za gęsto, 4kg słodu, 18,5L piwa i 15BLg

nie chce zapeszać ale coś mi tu śmierdzi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

to i tak za gęsto, 4kg słodu, 18,5L piwa i 15BLg

nie chce zapeszać ale coś mi tu śmierdzi :D

 

Pewnie pomiar był na ciepłej brzeczce ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale się czepiliście tej wydajności. :)

Blg mierzone na zimno przed zadaniem drożdży. Jedyne gdzie się mogłem pomylić To litrarzowanie fermentora

(robione na szybko, w syfie i przy red label whisky). Dam znać ile poszło w butle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to i tak za gęsto, 4kg słodu, 18,5L piwa i 15BLg

nie chce zapeszać ale coś mi tu śmierdzi :D

 

Miałem podobny wynik przy 4kg Pale Ale i 250g karmelowego wyszło mi 19L 14Blg. Gęstość mierzyłem balingometrem alla France czy jakoś tak w temp. 16'C. Nie wiem nawet jak policzyć jaka to wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.