Jump to content
Gąska

Mętne piwo. Czy tak ma być?

Recommended Posts

Witam wczoraj tj. siedem dni po zadaniu drożdży pierwszy raz pobrałem próbkę do pomiaru gęstości. W ciągu tego tygodnia z 14Blg zeszło do 3,5Blg wszystko ok tylko piwo wydaje mi się być zbyt mętne (foto poniżej). Na szkle pozostawia biały drobny osad jakby mąka i w zapachu czuć mocno drożdżami. Drożdży użyłem US-05. Nie wiem czy to norma? Czy warto je przelewać na cichą i ewentualnie dodać żelatyny za parę dni czy zostawić? Boję się trochę ryzyka związanego z przelewaniem do balonu. Wolałbym jednak żeby było bardziej klarowne. Doradźcie coś bo już nie wiem jak będzie lepiej :/

post-5337-0-63299100-1354389898_thumb.jpg post-5337-0-25837700-1354389919_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

specem też nie jestem ale na klarowność to trzeba poczekać, kilka dni po zabutelkowaniu w pokojowej temp. i będzie sie klarować. 3,5Blg to jeszcze troszkę za wcześnie na butelkowanie - ryzyko granatów. poczekaj jeszcze 2-3 dni i zbadaj Blg i wtedy jak spadnie to butelkowanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdży użyłem US-05. Nie wiem czy to norma?

Norma kolego, norma. Więcej luzu, piwo jeszcze fermentuje a ty chcesz klarowne już mieć? Na US-05 jeszcze się naczekasz zanim się w butelkach wyklaruje. Cierpliwość to najlepsza cecha piwowara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje doświadczenie z US-05 mówi, że te drożdże słabo flokulują, więc tą mętnością się nie przejmuj. One po prostu wymagają czasu. A więc cierpliwości, piwko będzie ok :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze wyklaruje się na cichej, po drugie w butelkach. Po trzecie jeżeli ta menzurka jest plastikowa to też trochę przekłamuje.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wstaw piwko na cichą, później butelki. 2 dni w temp. której butelkujesz później postaraj się wstawić do chłodniejszego miejsca. Piwko się wyklaruje a przy przelewaniu do szkła po prostu postaraj się nie wzburzyć osadu z dna butelki. Smacznego.

P.S. odpuść sobie balon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam tylko balon. Ewentualnie mogę przelać piwo do fermentora z kranikiem. Umyć w międzyczasie i przepłukać pirosiarczynem potasu ten z burzliwej, i wlać do niego z powrotem. Trochę ryzykowny zabieg. Eh mogłem kupić 3 wiaderka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

P.S. odpuść sobie balon.

Dlaczego? Na burzliwą zgoda, ale na cichą/lagerowanie nie ma moim zdaniem nic lepszego.

US-05 tak miewają, tzn czasami są mętne, a czasami od razu po burziwej klarowne. Nie jest to kwestia infekcji, bo miałem taką sytuację ostatnio, że pierwsze piwo miałem mętne, a z jego gęstwy idealnie klarowne następne trzy. Żelatyny nie używaj, samo się z czasem wyklaruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

albo też całkiem olej cichą potrzymaj dłużej na burzliwej i będzie okej. I tak podczas rozlewania piwo będzie trochę mętne ale poleży i się wyklaruje będzie super zobaczysz

Share this post


Link to post
Share on other sites

3,5Blg to jeszcze troszkę za wcześnie na butelkowanie - ryzyko granatów. poczekaj jeszcze 2-3 dni i zbadaj Blg i wtedy jak spadnie to butelkowanie

 

Jak nie będzie spadać to butelkować, nie wprowadzaj kolegi w błąd. Swoją drogą już niżej raczej nie zejdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w czym masz teraz? W balonie czy w wiaderku?

 

 

Olo... możesz zlewać do balonu, czemu nie też raz robiłem w balonie. Tylko później szlag mnie trafiał z myciem no i niegdy nie masz pewności że balon jest dobrze wydezynfekowany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olo... możesz zlewać do balonu, czemu nie też raz robiłem w balonie. Tylko później szlag mnie trafiał z myciem no i niegdy nie masz pewności że balon jest dobrze wydezynfekowany

Na cichej osadów jest bardzo mało, a szkło jest na tyle gładkie, że schodzi bez problemów - pod warunkiem, że myjemy go od razu po opróżnieniu. Raz za to dodawałem żelatyny do balona i tego nie polecam - ślady po żelatynie są trudne do usunięcia bez dobrego dostępu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osady z balona schodzą i po burzliwej i po cichej - wystarczy zalać balon do pełna wodą i dodać szklankę ACE.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w czym masz teraz? W balonie czy w wiaderku?

W wiaderku, oprócz niego mam tylko wiaderko z kranikiem do filtracji i rozlewania no i ten balon 25L, z tym że ostatnie wino w nim spleśniało bo miałem nieszczelny korek. Odpuszczę sobie cichą z obawy o infekcje wszelakie. Potrzymam na wydłużonej burzliwej do 14 dni łącznie. W dziesiątym dniu zmierzę gęstość i powtórzę po czterech dniach, jeśli będzie się utrzymywać to w butelki. Tylko jeszcze muszę powalczyć z Brew Smithem bo nie wiem ile trzeba będzie dodać glukozy. Tak chyba będzie najlepiej czyt. najbezpieczniej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

3,5Blg to jeszcze troszkę za wcześnie na butelkowanie - ryzyko granatów. poczekaj jeszcze 2-3 dni i zbadaj Blg i wtedy jak spadnie to butelkowanie

 

Jak nie będzie spadać to butelkować, nie wprowadzaj kolegi w błąd. Swoją drogą już niżej raczej nie zejdzie.

 

 

 

no to tu w WIKI tak stoi !!

 

Zazwyczaj uważa się, że brzeczka powinna odfermentować co najmniej do 1/3 poziomu początkowej zawartości cukrów, ale całkowitą pewność daje tyko test. Jeżeli nie ma pewności, lepiej poczekać kilka dni dłużej, żeby nie skończyć z niedofermentowanym piwem, bo dopiero wtedy zaczyna się duży kłopot - mogą powstać tzw. granaty.

 

Jeżeli nie jesteś pewien czy już przelewać swoje piwo na klarowanie, to poczekaj kilka dni (2-4), po czym zmierz gęstość. Znowu poczekaj kilka dni (2-4) i ponownie zmierz gęstość. Jeżeli odczyty nie będą się różniły o więcej niż 1/4ºBlg, to możesz przelać piwo do klarowana. Jeżeli różnica będzie większa, to znów odczekaj kilka dni (2-4) i ponów pomiar. O ile zachowana została wystarczająca czystość w trakcie całego procesu to takie wydłużenie fermentacji w żaden sposób nie zaszkodzi piwu.

 

 

to jak ja w błąd wprowadzam i z czym. kolega w pierwszym poscie pisze, że raz pomiar robił i mia 3,5 blg to może jeszcze poczekać nie !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak napisałem wyżej poczekam i za dwa dni zrobię pomiar, i za dwa kolejne następny i mam nadzieję w butelki :D

Przy okazji pozwolę sobie zadać jeszcze dwa pytanka:

Co do nagazowania to czy w kalkulatorze powinienem wpisać objętość piwa uwzględniając już zaplanowaną objętość syropu?

Zostało mi w wiadrze 18,5L czy mogę zrobić syrop o objętości ok 1L, czy to bardzo negatywnie wpłynie na smak piwa?

Dzięki wszystkim za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

to jak ja w błąd wprowadzam i z czym.

 

Tym, że napisałeś, że jak spadnie to butelkować, a to błąd, Butelkować tylko wtedy gdy BLG nie będzie się zmieniało przez kilka dni.

 

 

Zostało mi w wiadrze 18,5L czy mogę zrobić syrop o objętości ok 1L, czy to bardzo negatywnie wpłynie na smak piwa?

 

Rozcieńczy to trochę piwo.

Ja rozpuszczam cukier w 200ml wody.

Edited by Acid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś kolejny raz zmierzyłem gęstość piwka i dalej ma 3,5Blg czyli w sobotę przeprowadzę wyszynk do butelek :D

Rozcieńczę do 19L czyli rozpuszczę te 116g glukozy w mniej więcej 500ml przegotowanej wody. Wystudzę i wleję do wiadra przeznaczonego do rozlewu, z kranikiem.

38 butelek dziś wyszorowałem szczotą i wyparzyłem wrzątkiem, dostały dodatkowo trochę piro. Przed samym rozlewem też popsikam piro.

Dzięki za dobre rady!

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.