Jump to content
Sign in to follow this  
Infam

Browar Staśka S20 2009.05.04

Recommended Posts

Ponad 3-letnie piwko (dolniaczek ciemniaczek)

Piwko z takim terminem należy opisać. Tym bardziej, że nie jest to mocarz. Jak więc się przechowało takie piwko "na strychu", czyli w zmiennych warunkach leżakowania?

 

Aromat: delikatna, aksamitna, lekka paloność i właściwie tyle. Bardzo czyste, bez naleciałości. Wnoszę, że jest to poporterowy ciemniaczek.

 

Barwa: ciemnobrunatna, idealna klarowność. Ale czego oczekiwać po trzy i pół letnim piwku ;-)

Piana: średniej granulacji i takiej też trwałości.

 

Smak: lekka, stonowana kwaskowość

Goryczka: mała, przyjemna, ułożona

 

Odczucie w ustach: lekkie, sesyjne piwko. Brakuje trochę "ciała" ale dobrze, że jest ta delikatna paloność. To nadaje posmaku i pijalności temu wdzięcznemu piwku. Jaki tu możemy mieć balling? ósemka? Staś wygrzeb zapiski sprzed 3,5 roku ;-)

 

Ogólne wrażenie: czysto uwarzone bardzo dobre, sesyjne piwo, zharmonizowane, delikatne, lekkie. Bardzo pijalne. Jeśli nie byłoby daty na kapslu nie uwierzyłbym, że to piwo przechodziło takie ekstrema temperaturowe (0..40°C - zima/lato x 2) podczas przechowywania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Krzysiu :beer:, ależ wykopaliska robisz. :) Jest duże prawdopodobieństwo że to jedna z ostatnich butelek z tej warki.

S20 to Brown Ale - 9,5°Blg - no proszę: tak lekkie piwo a po przeszło 3,5 roku w butelce jest jeszcze tak dobrze pijalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S20 to Brown Ale - 9,5°Blg

Brown Ale... czułem jakieś landrynki ale nie chciałem o tym pisać ;-))) tak gwoli usprawiedliwienia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.