Jump to content
elroy

Katalog browarów - zapraszam, otwarte!

Recommended Posts

Witajcie!

 

Nowy drobny dodatek ułatwiające piwowarskie życie już oddany do użytku. Nazwałem go katalogiem browarów i myślę, że oddaje jego istotę.

Wiem, że po szybkim rozeznaniu wrócicie tutaj z kilkoma pytaniami, zatem postanowiłem zrobić krótkie FAQ. :)

 

Q: Czy da się dodać recepturę, surowce, połączyć z moim sterownikiem pid oraz aplikacją na iOS/Android. Dlaczego nie widać moich warek automatycznie i gdzie jest import z BeerSmitha.

A: Nie da się i nie będzie. Z założenia ten prosty programik ma być prosty i nie jest odpowiedzią na Wielkie Pytanie o Życie, Wszechświat i całą resztę ;) Zmiany funkcjonalne będą, ale bez rewolucji.

 

Q: W takim razie po co mi to

A: Bo łatwo możesz podać komuś parę istotnych szczegółów o swoim browarze, nie przebijając się przez forum, galerię itp. Możemy zbudować prostą i przejrzystą bazę browarów, której myślę dotychczas nie ma w Internecie od czasów dawno nie aktualizowanej Brewzilli.

 

Q: Ile mogę dodać browarów. Warzę w domu i rzemieślniczo

A: Możesz dodać maksymalnie dwa browary

 

Q: Czy ilość zdjęć jest ograniczona i jakie rozmiary są akceptowalne

A: Możesz dodać tyle zdjęć ile chcesz, maksymalny rozmiar 1280x1024 / 2MB

 

Q: Skąd inni piwowarzy dowiedzą się, że mam taki wpis w katalogu

A: Tak w wątkach na forum, jak i w twoim profilu pojawią się odpowiednie znaczniki i linki. Również na bocznym panelu forum znajdziesz odpowiednie informacje.

 

Q: Ma jednak uwagi.

A: Pisz w tym wątku

 

Zapraszam zatem do używania aplikacji. Znajdziecie ją pod adresem http://www.piwo.org/katalog/ lub górnym menu (ze względu na nie mieszczące linki zostanie ona przebudowana, dlatego nie podaję konkretnego miejsca)

 

Podziękowania dla kolegi Pablo za dzielne beta-testowanie :)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jak trzeba - pewnie:) Dodam ale raczej jutro. Mam problem z ręką poważny i muszę odejść od komputera, bo będzie po mnie. Już i tak mi słabo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajny pomysł i realizacja. Mógłbyś dodać balon szklany do pojemników fermentacyjnych. Ja osobiście nie używam, ale może komuś tej opcji zabraknąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oki, dzięki za sugestię. Będą jeszcze oczywiście szlify, bo dopiero na prawdziwych wpisach wychodzą pewne niuanse. Podziałam w weekend.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prośba kosmetyczna dotycząca miniatur grafiki. Wszystko domyślnie rozciąga do prostokąta przez co dziwnie wygląda.

Umieszczenie browaru w katalogu skłoniło mnie do porządku w browarze i zakończenia prac adaptacyjnych :) Potem będą zdjęcia i wątek w zapiskach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zacieraniu brakuje opcji dla lodówkowiczów, ja zacieram w lodówce, a to różnica, może można to jakoś dodać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oki, tą opcję jak i sugestię Kuby dodam. Ale to za 2-3 dni jak się zbierze więcej rzeczy, żeby jednym rzutem wprowadzić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przydałoby się doprecyzowanie opisów kategorii (wydawały mi się dość precyzyjne) np: czy posiadanie mechanicznego mieszadła kwalifikuje browar jako półautomatyczny? Zauważyłem, że w kategorii browarów tradycyjnych pojawiły się takie posiadające to udogodnienie. Sam posiadam system trójstopniowy grawitacyjny z palnikami gazowymi, więc w zasadzie odbywa się wszystko manualnie tylko to nieszczęsne mechaniczne mieszadło skłoniło mnie do być może pochopnego umieszczenia swojego ustrojstwa w kategorii browarów półautomatycznych. Być może przydałaby się możliwość wyboru więcej niż jednej z cech browaru np: mogę zacierać za pomocą grzałek a gotować w innym naczyniu za pomocą gazu, używać do fermentacji lodówki i piwnicy itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się, jak sklasyfikować swój browar pod kątem zasilania przy zacieraniu i warzeniu - warzę po dwie warki naraz używając płyty indukcyjnej do jednej i palnika gazowego do drugiej.

 

Pomysł bądź co bądź genialny - są praktycznie nieskończone możliwości rozbudowy tego działu - kalendarze przy browarach z planami warzenia, historia browaru (kiedy i co zostało rozbudowane), lista warek itp... Wszelakie informacje które mogły by być interesujące dla innych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istniejąca forma nie odda stanu faktycznego, powszechnie stosowane są w tym samym browarze różne formy prowadzenia tych samych czynności np. zasilanie gazowe i/lub elektryczne, filtracja fałszywe dno i/lub rurka miedziana lub ........, fermentacja w fermentorze z tworzywa sztucznego i/lub gąsiorze szklanym lub........., itd itp. Bez uwzględnienia różnorodności w jednym browarze uzyska się zafałszowany obraz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istniejąca forma nie odda stanu faktycznego, powszechnie stosowane są w tym samym browarze różne formy prowadzenia tych samych czynności np. zasilanie gazowe i/lub elektryczne, filtracja fałszywe dno i/lub rurka miedziana lub ........, fermentacja w fermentorze z tworzywa sztucznego i/lub gąsiorze szklanym lub........., itd itp. Bez uwzględnienia różnorodności w jednym browarze uzyska się zafałszowany obraz.

Czyli ogólnie przydałyby się w przyszłości pola wielokrotnego wyboru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy będzie jakaś opcja dodawania komentarzy w opisie browarów ?

 

Gotowe.

Jednocześnie, jeżeli chcemy być powiadomieni o komentarzach do swojego browaru, należy ustawić sobie odpowiednie powiadomienie (nie robię tego masowo, bo każdy ma inne preferencje).

Ustawienia -> Opcje powiadomień, lub na skróty http://www.piwo.org/...a=notifications

Na samym dole, sekcja Browar i można sobie wybrać, czy wewnętrznym powiadamiaczem, mailem, czy też na telefon komórkowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przydała by sie opcja komentowania poszczególnych zdjęć dodanych w browarach ;) coś ala'fejsbuk :okey:

To ja tutaj zaśmiecę temat i skomentuje zdjęcie profilowe Kolegi:

Proszę je zmienić bo wygląda strasznie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja myślę że dodanie do każdej części (zaciernie, warzenie itd) możliwości dodatkowego opisu (takiego jak w części podstawowej) by pomogła pokazać co się tak naprawdę w browarze znajduje bo na razie te odpowiedzi testowe nie do końca na to pozwalają. A jakby jeszcze była pod spodem możliwość zadawania pytań w formie komentarza to już w ogóle byłby cud miód i orzeszki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.