Skocz do zawartości

Laktoza i pomiar blg


chomiczon

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze:

http://www.wiki.piwo.org/Laktoza

Po drugie:

http://www.piwo.org/topic/7889-laktoza/page__hl__laktoza

http://www.piwo.org/topic/6273-milk-stout-pytanie/page__hl__laktoza#entry137456

Po trzecie:

Ostatnio jak sprawdzałem Pan Wyszukiwarka nie ugryzł mnie, ale chyba niektórych bije i gryzie regularnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
A ja zachodzę w głowę co z moim sweet / milk stoutem nie tak :P Zamówiłem z zestawu na 14 blg, wyszło 17. Miałem 500g laktozy. Myślałem, że bardziej podnosi poziom, a tu tylko o 1,4 blg.

 

:) mam to samo. Właśnie mam na burzliwej sweet stouta miało wyjść 14Blg a miałem coś koło 17. Zastanawiałem się czy nie przesadziłem z wysładzaniem. Dolałem trochę wody żeby wyszło 15 i zobaczymy co wyjdzie.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie za to sporo podbiło ekstrakt! Przed gotowaniem miałem 24L 13Blg, a po gotowaniu i dodaniu 750g laktozy zostało 20L 18,5Blg. W rezultacie rozcieńczyłem do 22,5L 16,5Blg. Po 7 dniach test FFT pokazał 7,5Blg.Po 10dniach zlałem na cichą i mam nadzieję, że te 7-7,5Blg nie oznacza granatów w przyszłości.

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C.

 

Jak to robiłeś 3 tygodnie burzliwej ? :) Po prostu zostawiłeś w tym samym fermentatorze na cichą. Czyli miałeś coś około tygodnia burzliwej i 2 tygodnie cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C.

 

Jak to robiłeś 3 tygodnie burzliwej ? :) Po prostu zostawiłeś w tym samym fermentatorze na cichą. Czyli miałeś coś około tygodnia burzliwej i 2 tygodnie cichej.

 

Może się źle wypowiedziałem więc doprecyzuję.

Nie stosowałem cichej, cała fermentacja odbywała się w jednym wiadrze przez 3 tygodnie, później dekantacja do wiadra z kranem i rozlew.

Edytowane przez chomiczon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.