Jump to content
chomiczon

Laktoza i pomiar blg

Recommended Posts

Cześć.

 

Przymierzam się do uwarzenia Milk Stout ale zastanawiam mnie pomiar Blg po chmieleniu i dodaniu laktozy. Czy przy 20l litrach chłodzonej brzeczki z dodaną laktozą w ilości 500g bardzo wzrośnie Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze:

http://www.wiki.piwo.org/Laktoza

Po drugie:

http://www.piwo.org/topic/7889-laktoza/page__hl__laktoza

http://www.piwo.org/topic/6273-milk-stout-pytanie/page__hl__laktoza#entry137456

Po trzecie:

Ostatnio jak sprawdzałem Pan Wyszukiwarka nie ugryzł mnie, ale chyba niektórych bije i gryzie regularnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja zachodzę w głowę co z moim sweet / milk stoutem nie tak :P Zamówiłem z zestawu na 14 blg, wyszło 17. Miałem 500g laktozy. Myślałem, że bardziej podnosi poziom, a tu tylko o 1,4 blg.

Edited by karawela

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja zachodzę w głowę co z moim sweet / milk stoutem nie tak :P Zamówiłem z zestawu na 14 blg, wyszło 17. Miałem 500g laktozy. Myślałem, że bardziej podnosi poziom, a tu tylko o 1,4 blg.

 

:) mam to samo. Właśnie mam na burzliwej sweet stouta miało wyjść 14Blg a miałem coś koło 17. Zastanawiałem się czy nie przesadziłem z wysładzaniem. Dolałem trochę wody żeby wyszło 15 i zobaczymy co wyjdzie.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie za to sporo podbiło ekstrakt! Przed gotowaniem miałem 24L 13Blg, a po gotowaniu i dodaniu 750g laktozy zostało 20L 18,5Blg. W rezultacie rozcieńczyłem do 22,5L 16,5Blg. Po 7 dniach test FFT pokazał 7,5Blg.Po 10dniach zlałem na cichą i mam nadzieję, że te 7-7,5Blg nie oznacza granatów w przyszłości.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C.

 

Jak to robiłeś 3 tygodnie burzliwej ? :) Po prostu zostawiłeś w tym samym fermentatorze na cichą. Czyli miałeś coś około tygodnia burzliwej i 2 tygodnie cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem bez cichej. 3 tyg. burzliwej. Z 16 Blg zeszło do 6Blg, zabutelkowałem. Na razie stoi 1,5 tyg w 22°C, w niedziele wędruje do piwnicy gdzie mam obecnie 13°C.

 

Jak to robiłeś 3 tygodnie burzliwej ? :) Po prostu zostawiłeś w tym samym fermentatorze na cichą. Czyli miałeś coś około tygodnia burzliwej i 2 tygodnie cichej.

 

Może się źle wypowiedziałem więc doprecyzuję.

Nie stosowałem cichej, cała fermentacja odbywała się w jednym wiadrze przez 3 tygodnie, później dekantacja do wiadra z kranem i rozlew.

Edited by chomiczon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...