Jump to content
ostek

Brewkity WES - opinie

Recommended Posts

Bardzo proszę o opinie doświadczonych kolegów na temat brewkitów formy WES. Mam okazję kupić zestaw startowy w bardzo dobrej cenie z takim wlasnie brewkitem i zastanawiam się czy warto czy moze lepiej wziac brewkita z popularnego Coopers'a???

Share this post


Link to post
Share on other sites

spokojnie z tym chmieleniem i zacieraniem !!.

też jestem początkujący i pisze o porady a tu większość pisze o zacieraniu i chmieleniu. niech sie tych pierwszych warek popełni z brewkitów i potem coś kąbinowac modyfikować. Ja wiem że dla doświadczonych "browarników" brewkity to słabe piwo ALE dla niektórych to początki i może max mozliwości technicznych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobrze prawisz mckolek nauka ta potrzebna ale bardzo droga w porównaniu z zacieraniem.

Tak czy inaczej jestem zdania że puchy są potrzebne na początku nowej drogi życia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swoje pierwsze piwo robiłem z WESa jasnego. Wyszło bardzo dobre, mnie i wszystkim współpróbowaczom bardzo smakowało. Jeżeli zostanie poprawnie przyrządzone (czystość, temperatury, te sprawy), może zadowolić. Zrobiłem 10,5 Blg, myślę, że przy 12 Blg początkowym byłoby jeszcze lepsze. Poprawiłoby to też goryczkę, przy moim rozcieńczeniu była jednak ona trochę słaba. Nie piłem co prawda nic z Coopersa, ale nawet w porównaniu ze swoim zacieranym piwem WES jakościowo nie wypada źle. Więc moja rada - próbuj go śmiało (;

Share this post


Link to post
Share on other sites

spokojnie z tym chmieleniem i zacieraniem !!.

Przemowi chodziło o chmielenie ekstraktu, nie zacieranie. Efekt lepszy niż w brewkicie, a filozofii wielkiej nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednego WESa zrobiłem z dodatkiem cukru, a drugiego z glukozą z małym dodatkiem suchego ekstraktu.Do Coopersa dodałem suchy ekstrakt i trochę glukozy. Przy sprawdzaniu nagazowania tych trzech trunków, Coopers jest zdecydowanie najlepszy wg mojej oceny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy sprawdzaniu nagazowania tych trzech trunków, Coopers jest zdecydowanie najlepszy wg mojej oceny.

Powinieneś raczej napisać - brewkit z suchym ekstraktem jest zdecydowanie najlepszy wg mojej oceny. Ważniejszy od marki jest tu właśnie ten ekstrakt. Trudno porównywać Coopersa z ekstraktem do WES-a z cukrem i na tej podstawie sugerować komuś zakup puchy konkretnego producenta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dzisiaj zlewam WESa na cichą. Fermentuję drożdżami lagerowymi w temperaturze około 11st. zamiast cukru dodałem jeszcze jedną puchę ekstraktu niechmielonego WESa. Po spróbowaniu smak jest naprawdę fajny, tylko strasznie mało nachmielony. Dlatego dorzucam jeszcze dzisiaj trochę granulatu chmielowego na kilka dni, żeby sobie postał i zyskał na smaku i aromacie. Co z tego wyjdzie, dam znać za miesiąc ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wlasnie problem z brewkitami WESa jest taki ze nie moge znalezc pewnej informacji czy z jednego brewkita da rade zrobic te 20-23 litry piwka. Opinie są podzielone. Czytalem gdzies ze przy jednym brewkicie po dodaniu 1,7 kg ekstraktu zamiast cukru wychodzi te 23 litry calkiem niezlej jakosci.

 

Prosilbym o opinie osob ktore warzyly WESy o podpowiedz. Jesli okaze sie ze na 23 litry potrzebne sa dwa brewkity to zdecyduje sie na ktoregos Coopersa bo to po prostu bedzie sie bardziej oplacalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzymajta się podanej tabelki na stronie WESa http://wes.pl/index.php w zakładce "piwowarstwo domowe - jak warzyć" czyli dla warki ok. 25L 2 puchy 1,7kg ekstraktu jasnego niechmielonego, nie podnosiłbym ekstraktu cukrem czy suchym ekstraktem, tylko jak już, to większą ilością ekstraktu słodowego, a chmielenie wg własnych upodobań i wyjdzie całkiem dobre piwko.

P.S. I nie patrzcie tak dokładnie na cenę, choć przepłacać też nie ma co, bo niestety, hobby kosztuje :)

Edited by przemo70

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do Coopersa też najlepiej dodać 1,7 kg ekstraktu zamiast cukru.Dwa WESy nachmielone wyjdą około 80 PLN. Coopers i 1,7 kg ekstraktu będzie kosztować też około 80 PLN....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli okaze sie ze na 23 litry potrzebne sa dwa brewkity to zdecyduje sie na ktoregos Coopersa bo to po prostu bedzie sie bardziej oplacalo.

Taniej to może wyjdzie, jak dodasz do tego coopersa cukier. Pozatym jesteś tam skazany na ich drożdże. Jak chcesz żeby było taniej - kup dwa ekstrakty niechmielone i sam je nachmiel - gotowe zestawy są np. w HB. Tylko spróbowałbym wymienić za dopłatą drożdże, np. na US-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli rozważać dwa WESy nachmielone ,a dwa WESy niechmielone to różnica finansowa około 12PLN.WES drożdży do puchy nie dołącza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam okazję kupić zestaw startowy w bardzo dobrej cenie z takim wlasnie brewkitem i zastanawiam się czy warto czy moze lepiej wziac brewkita z popularnego Coopers'a???

 

Prosilbym o opinie osob ktore warzyly WESy o podpowiedz. Jesli okaze sie ze na 23 litry potrzebne sa dwa brewkity to zdecyduje sie na ktoregos Coopersa bo to po prostu bedzie sie bardziej oplacalo.

 

Ja na 21 litrów 10,5 Blg użyłem 1,7 kg chmielonego + 1,2 kg niechmielonego. Jak już pisałem, efekt zadowalający. Teraz już wiem, że lepiej byłoby zobić trochę mniej, ale 12 Blg, lub niechmielonego dać też 1,7 kg zamiast 1,2 kg.

 

Ale ogólnie, odpowiadając na pierwsze pytanie z wątku - jeżeli masz możliwość tanio dostać WESa, to się nie zastanawiaj i bierz, powinieneś być zadowolony. Coopersa w normalnej cenie zawsze możesz dla spróbowania i tak dokupić później.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupy poczynione. Wybór padł na WES Jasne 1,7 + ekstrakt niechmielony 1,7.

 

Czekam na wszystkie graty i w miedzy czasie zbieram buteleczki (strasznie opornie to idzie - żonka pilnuje ;) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupy poczynione. Wybór padł na WES Jasne 1,7 + ekstrakt niechmielony 1,7.

 

Czekam na wszystkie graty i w miedzy czasie zbieram buteleczki (strasznie opornie to idzie - żonka pilnuje ;) )

Mało chmielu jak na mój gust w tym zestawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie mało chmielowe są te WES. Ja użyłem jasnego 1,7 chmielonego i uzupełniłem bursztynowym 1,2 plus kilka łyżek cukru. Wyszło niedochmielone. Na cichej dodałem chmielu aromatycznego i moczyłem przez 4 dni. Przy zlewaniu mogłem wyczuć delikatny aromat chmielu. W smaku jest w miarę ok, o ile można coś powiedzieć przy zlewaniu do butelek. Teraz tą warkę czeka lagerowanie przez około 1,5-2 miesiące w temperaturze 4-5st. Mam nadzieje że się nagazuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.