Jump to content
sebek

Wędzona IPA

Recommended Posts

Witam.

 

Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie? Znalazłem w sieci taką recepturę: http://hopville.com/recipe/733406 kusi mnie, żeby zrobić coś takiego, ale z większą ilością słodu wędzonego. Bardzo lubię wędzonkę w piwie, ale nie miałem okazji smakować tychże aromatów w IPA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem i była przepyszna.Nr 36

www.piwo.org/topic/6392-browar-arkowy/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co piszesz nie było czuć wędzonki no i nie dałeś amerykańskich ani angielskich chmieli. Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie?

Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli.

Chodzi Ci o AIPA? Piłem chyba dwa lata temu w Żywcu coś takiego. Kentaki lał z beczki, popytaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też bym chętnie wypróbował, ale musi zaczekać na swą kolej. Myślę, że nie ma co teoretyzować, tylko spróbować i zobaczyć jak wyjdzie :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

To był jasny wędzony (100%) lager, turbo chmielony po amerykańsku. Eksperyment wyszedł ciekawie, ale aromaty chmielowe prawie całkowicie zamaskowały wędzonkę. Mi to piwo bardzo smakowało i zachęcam do takich eksperymentów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To był IPA z HB + wędzony.Robiłem go 2 razy i wiem,że w którymś wędzonka była dobra ale nie nachalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie?

Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli.

Chodzi Ci o AIPA? Piłem chyba dwa lata temu w Żywcu coś takiego. Kentaki lał z beczki, popytaj.

W sumie to nie wiem o co mi chodzi jeszcze.Aamerykańskie dałem tak na przykład. Może być te angielska IPA.

Myślę, żeby dać z 5kg wędzonego, troche karmelowego i cos na kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem klasyczne IPA gdzie dodałem 1kg wędzonego(belgia) na ogólnie 6kg słodu. Wyszło ciekawe piwo , bardzo mi smakuje. 5kg to raczej trochę za dużo, chyba że, będzie to weyermann podobno jest słabo wędzony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.