Skocz do zawartości

Lager - chmielenie na zimno


5k18a

Rekomendowane odpowiedzi

Przygotowuję lagera, po tygodniu fermentacji Blg spadło z około 12 do 4,5 i jeszcze trochę potrzymam bo widać , że burzliwa się jeszcze nie skończyła. Podczas mierzenia Blg spróbowałem oczywiście próbkę. Piwo jest świetne bardzo delikatne o barwie bursztynu, mocno mętne. Podczas fermentacji wyczuwałem przyjemne dla nosa nutki owocowe - wiśnie i czereśnie nie było czuć drożdży co mnie zdziwiło.. Tyle o samym piwie ;)

 

Po spróbowaniu piwka uznałem, że muszę koniecznie trochę je dochmielić, ponieważ ma niewiele goryczki a aromat chmielu nie jest zbytnio wyczuwalny. Jaką metodę chmielenia na zimno polecacie? Wrzucić szyszki / granulat do wora i zanurzyć to na cichej, czy może nie szczypać się i zrobić herbatkę? Jeżeli zanurzać w woreczku to jak długo trzymać w fermentatorze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydawało mi się że wyszukiwarka działała ostatnio... dużo na temat chmielenia na zimno było dam linka bo widzę że nie chce się szukać:

http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__hl__%20chmielenie%20%20na%20%20zimno

http://www.piwo.org/topic/8103-chmielenie-na-zimno-kilka-watpliwosci/

;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.