Jump to content
Tani_Armani

Zwiekszenie BLG w brzeczce z brewkitu

Recommended Posts

witam

chcialem zwiekszyc BLG w brzeczce (z brewkitu), ale bez zmniejszania ilosci wody.

butelki i fermentator mam przygotowanie na 23l brzeczki...

zamierzalem nachmielony extrakt slodu rozpuscic z 1kg glukozy i w pozniejszym etapie dolac do tego 20l wody, ale wtedy BLG bedzie pewnie na poziomie 10 BLG, chcialbym uzyskac cos w okolicach raczej 20 BLG...

czy jezeli do calosci dodalbym jakis slod sypki (powiedzmy 1kg) lub plynny (opakowanie) czy wplynie to niekozystnie na koncowy smak i efekt warki??? i czy jednoczesnie podniesie BLG (raczej tak, ale pytam:)???

czy moze lepiej nie mieszac glukozy z slodami tylko uzyc np. 2kg glukozy lub np. 2 kg slodu sypkiego...???

z gory dziekuje za pomoc

Edited by Tani_Armani

Share this post


Link to post
Share on other sites

na pewno extrakt słodowy będzie najlepszym pomysłem (w tej sytuacji ) ja robiłem z brew kitów kilka warek i dawałem tylko 1kg glukozy + glukoza do refermentcji. i było całkiem dobre piwo . Natomiast zastanów się czy z blg 20 te drożdże sobie poradzą ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

na pewno extrakt słodowy będzie najlepszym pomysłem (w tej sytuacji ) ja robiłem z brew kitów kilka warek i dawałem tylko 1kg glukozy + glukoza do refermentcji. i było całkiem dobre piwo . Natomiast zastanów się czy z blg 20 te drożdże sobie poradzą ??

 

ja do pierwszego brewkitu dalem 1kg glukozy i przed fermentacja mialem 8 BLG (na 23l brzeczki)

do drugiego 1kg cukru ---> 7 BLG....

 

w obu przypadkach warka wyszla smakowo i aromatycznie bardzo pozytywnie.... chodzi mi raczej o poziom alkoholu...

w obu przypadkach mam wrazenie, ze wyszla mi oranzada.... nie jestem jakims specjalnym zwolennikiem upijania sie, naturalnie walory smakowe maja dla mnie wieksze znaczenie, ale chcialbym poczuc po wypiciu kilku budeleczek wlasnej warki przyjemny zawrot glowy... w moich dotychczasowych 2 warkach po wypiciu kilku nie ma zadnego efektu....

mialem nadzieje, ze zwiekszenie BLG w nrzeczce rozwiaze problem....

 

jezeli dobrze rozumuje to czy moglby mi ktos napisac jak tozrobic??? do jakiej ilosci zwiekszyc BLG zeby nie zepsuc smaku warki i zeby standardowe drozdzedolaczone do brewkitu poradzily sobie z cukrem???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do brew kitów nie powinno się tego robić.

Ale jeżeli chcesz "wzmocnić" swoje piwo to zastosuj suchy malt light. dodanie 1kg wzmacnia piwo o ok. 1,5% . Robię tak gdy wiem, że wpadną do mnie wypijacze koncerniaków i im chodzi tylko o % PRZY grilu.

W Szkocji bardzo popularny jest tzw. Beer enchancer (wzmacniacz piwa - mieszanka suchego słodu z cukrem browarnianym).

Ale gdy robisz piwo dla siebie to skup się raczej na smakach a nie na procentach.

Zawsze można zamówić setę i piwo jako zagrycha.

Wniosek: pucha obliczona jest optymalnie. i jakiekolwiek zwiększanie jej procentów skutkuje tym, że to będzie coś co przypomina "mocne dyskontowe"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem wprawdzie początkujący, ale nawet z gotowca WES dodając 1kg cukru w 23l wyszło mi 10,5Blg, a dodając 1kg glukozy i 2 szklanki suchego ekstraktu słodowego w 21l uzyskałem 12Blg...może jakiś błąd popełniłeś przy pomiarze Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem wprawdzie początkujący, ale nawet z gotowca WES dodając 1kg cukru w 23l wyszło mi 10,5Blg, a dodając 1kg glukozy i 2 szklanki suchego ekstraktu słodowego w 21l uzyskałem 12Blg...może jakiś błąd popełniłeś przy pomiarze Blg?

 

Byc moze masz racje, szczerze mowiac napisalem te wartosci w przyblizeniu (jezeli chodzi o scislosc mialem w obu przypadkach ok 10Blg, w przypadku cukru spozywczego troszke mniej) napisalem tak, aby podkreslic skale mojego problemu xD

 

Do brew kitów nie powinno się tego robić.

Ale jeżeli chcesz "wzmocnić" swoje piwo to zastosuj suchy malt light. dodanie 1kg wzmacnia piwo o ok. 1,5% . Robię tak gdy wiem, że wpadną do mnie wypijacze koncerniaków i im chodzi tylko o % PRZY grilu.

W Szkocji bardzo popularny jest tzw. Beer enchancer (wzmacniacz piwa - mieszanka suchego słodu z cukrem browarnianym).

Ale gdy robisz piwo dla siebie to skup się raczej na smakach a nie na procentach.

Zawsze można zamówić setę i piwo jako zagrycha.

Wniosek: pucha obliczona jest optymalnie. i jakiekolwiek zwiększanie jej procentów skutkuje tym, że to będzie coś co przypomina "mocne dyskontowe"

 

Mam wlasnie watpliwosci co do optymalnosci puch... Jak juz napisalem nie chodzi mi o to, zeby moja warka zalatywala bimbrem i zwalala z nog, ale zeby mozna bylo sie nia opic wypijajac powiedzmy 8 buteleczek....

Wydaje mi sie, ze piwo z nazwy powinno miec alkohol... moje warki mam wrazenie wychodza bezalkoholowe... walory smakowe maja rewelacyjne, ale tak jak pisalem chcialbym poczuc po kilku flaszeczkach blogie uczucie "metnosci umyslu" xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza tym są puchy i puchy są puszki na 10 litrów i są coopersy na 23litry ja używałem tylko Coopersów i 1 raz premiovego leżaka też puchę i tam do zawartości dodajesz tylko 1kilogram cukru/glukozy lub ekstraktu słodowego i wychodzi blg po 12-15 przy zachowaniu smaku. Ale i tak jestem pełen podziwu że nikt nie doradził Ci jeszcze ZACIERANIA !!!.

Gzie będziesz miał wpływ na cały proces na to czy będziesz zacierał na smak kosztem alkoholu czy na alkohol kosztem smaku. Zacieranie i tak wyjdzie Ci taniej jakby nie liczyć i muszę powiedzieć że po moich pierwszych próbach w tym temacie piwo wychodzi przednie i puchy się chowają (mimo iż nadal uważam, że są genialne na początek w ramach zapoznania się z procesem młodego piwowara)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coopers Australian Bitter 1,7 kg. + 1kg. suchego ekstraktu słodowego + 2 szklanki glukozy i Blg w 23litrach 14 (najpierw, za radą któregoś z forumowiczów, nalewam do fermentatora 21 litrów i przy ewentualnym za wysokim Blg dopełniam wodą)

Edited by AG1929

Share this post


Link to post
Share on other sites

z cukru to można robić bimber ,a nie ładować w takich ilościach do piwa ,ja robiłem zawsze 2 x 1,7kg ekstraktu plus własne chmielenie

wychodziło ok.23L 12-13 blg i wychodziło 5-6%alk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziekuje wszystkim za podpowiedzi... zebralem sobie wszystko do kupy i przemyslalem... moje plany na najblizsza przyszlosc:

 

kupie jeszcze jedna puche (Coopers Stout 1,7kg)

 

chcialbym tym razem uzyc ekstraktu slodowego sypkiego... czy jezeli to bedzie b.ciemna warka to czy ekstrakt slodowy powinien byc ciemny, czy moze byc light? i ile uzyc aby blg bylo na poziomie 12-15? myslalem o 1kg (po rozpuszczeniu calosci w ok 20l wody pomiar Blg i jezeli jest jeszcze niesatysfakcjonujacy dodawac stopniowo glukoze do pozadanego Blg) Czy to dobry pomysl???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zajmowałem się kiedyś tematem, bo miałem odbiorców. 3 kg plus puszka daje 19-20 blg, kg podnosi przeważnie o 3-4 blg, zależy jaka puszka, czym zwiększamy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zajmowałem się kiedyś tematem, bo miałem odbiorców. 3 kg plus puszka daje 19-20 blg, kg podnosi przeważnie o 3-4 blg, zależy jaka puszka, czym zwiększamy.

 

Jezeli dobrze zrozumialem do nachmielonego ekstraktu (brewkitu) dodawales 3kg suchego slodu??? czy taka ilosc slodu nie wplywala niekozystnie na koncowe walory smakowe warki??

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale wtedy drożdże dołączone do zestawu nie dadzą rady...jak dasz kg to drożdże ogarną sprawę, a Blg powinno być 12 przy 20-21l...tak mi się wydaje...

Edited by AG1929

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zajmowałem się kiedyś tematem, bo miałem odbiorców. 3 kg plus puszka daje 19-20 blg, kg podnosi przeważnie o 3-4 blg, zależy jaka puszka, czym zwiększamy.

 

Jezeli dobrze zrozumialem do nachmielonego ekstraktu (brewkitu) dodawales 3kg suchego slodu??? czy taka ilosc slodu nie wplywala niekozystnie na koncowe walory smakowe warki??

 

 

Wpłynie - będzie mało chmielowe i wtedy trzeba normalnie zagotować z suchym ekstraktem i dorzucić trochę chmielu. A z drugiej strony 20 Blg to będzie szatan !

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale wtedy drożdże dołączone do zestawu nie dadzą rady...jak dasz kg to drożdże ogarną sprawę, a Blg powinno być 12 przy 20-21l...tak mi się wydaje...

 

w takim ukladzie moje pytanie brzmi: jezeli zdecydowalbym sie do puchy dodac 1kg suchego slodu i powiedzmy 0,5-1kg glukozy (w zaleznosci od tego jakie bedzie Blg po dodaniu suchego slodu.... docelowo chcialbym osiagnac Blg w brzeczce na poziomie 12-15) jakie powinienem dokupic drozdze i w jakiej ilosci dodac, aby uporaly sie z cukrami???

 

 

 

Lusterko87 z tym 20 Blg to troche przesadzilem :) ale tak 12-15 Blg to bym chcial miec:P

dziekuje za podpowiedz z dochmieleniem... pomyslalem sobie o dodaniu tylko chmielu goryczkowego poniewaz wole bardziej gorzkie warki... czy 20g goryczkowego wystarczyloby, czy to raczej zaduzo? gotowanego przez 1h?

Edited by Tani_Armani

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz moje wątpliwości w wątku http://www.piwo.org/topic/7985-pomocy/

Wszystko skończyło się super warką (przynajmniej tak ją oceniłem przy próbie nagazowania tydzień po zabutelkowaniu ;)

Edited by AG1929

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz moje wątpliwości w wątku http://www.piwo.org/...7985-pomocy/��

Wszystko skończyło się super warką (przynajmniej tak ją oceniłem przy próbie nagazowania tydzień po zabutelkowaniu ;)

 

 

ciesze sie, ze wszystko skonczylo sie happy end'em... rozumiem, ze sugerujesz mi, ze drozdze z puchy powinny wystarczyc i nie dodawac nic extra???

 

p.s. a ile dodawales i czego do butelek przed rozlewaniem przy 4 Blg? klasycznie 4g, czy troche mniej??

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 utrzymywało się kilka dni...do butelek 0,5 dodałem dropsy fermentacyjne, a do 0,33 cukier odmierzony standardową miarką...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel zniknie to fakt, należy dochmielić, i rzeczywiście dobrze jest albo podwoić dawkę drożdży puszkowych, albo dać Safale S04. 12-16 blg to np. 1kg trzciny i słoik miodu, samą trzciną-na 15 blg 2,5kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel zniknie to fakt, należy dochmielić, i rzeczywiście dobrze jest albo podwoić dawkę drożdży puszkowych, albo dać Safale S04. 12-16 blg to np. 1kg trzciny i słoik miodu, samą trzciną-na 15 blg 2,5kg.

250 suchego ekstraktu to około 1 Blg w 20litrach, a można przeliczyć jakoś miód?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dużo, bo z jednego słoika miodu i 2 litrów wody można mieć 31 blg. Miód na czwórniaki daje przeważnie 26 blg (a wody jest raptem więcej o litr).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...