Jump to content
Gąska

Browar Angry Goose

Recommended Posts

Witajcie!Po paru miesiącach przemyśleń i przygotowań postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwo.No i stało się! Skorzystałem z Waszej pomocy przy ustaleniu receptury. Dziękuję wszystkim za pomoc!Lista warek:

  1. Warka #1 Fly Ale - 23.11.2012r
  2. Warka #2 Mad Cow - 28.12.2012r
  3. Warka #3 Pils - 07.02.2013r
  4. Warka #4 Maibock - 02.03.2013r
  5. Warka #5 Bock - 25.03.2013r
  6. Warka #6 Polskie Ale - 02.05.2013r
  7. Warka #7 India Pale Ale - 24.05.2013r
  8. Warka #8 American India Pale Ale - 27.06.2013r
  9. Warka #9 American Amber Ale- 12.07.2013r
  10. Warka #10 Malinowe (Na resztkach AAA)
  11. Warka #11 Cesky Lezak Svetly (TB) - 18.10.2013r
  12. Warka #12 Tasmanian Red Ale (TB) -25.10.2013r
  13. Warka #13 Biały Kot - 28.01.2014r
  14. Warka #14 Czarny Kot - 07.02.2014r
  15. Warka #15 Ale Wrzesień - 08.09.2014r
  16. Warka #16 Smashing Pumpkins - 29.09.2014r
  17. Warka #17 SMaSH the Citra - 30.09.2014r
  18. Warka #18 SupermasiveBlackHole - 22.11.2014r
  19. Warka #19 Grodzisz -
  20. Warka #20 Grätzer

post-5337-0-45750500-1360585504_thumb.jpg

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #1 Fly Ale

Zasyp:

  • Pale Ale - 4kg
  • Karmelowy 30 - 250g
  • +Mucha (czytaj dalej)

Zacieranie:

  • 68'C przez 60min

Wysładzanie:

  • 3x5L.

Efekt 24L brzeczki o gęstości 11,5Blg

 

Chmielenie:

  • Challenger - 25g na 60min
  • Fuggles - 20g na 20min
  • Fuggles - 30g na 0min

Drożdże US-05 (rehydratacja)

Efekt finalny 19L brzeczki o gęstości 14Blg. Postanowiłem tego nie rozcieńczać i nie wiem czy dobrze zrobiłem :(Dziś rano tj. 24.11.2012r. Po całonocnym studzeniu trafiło na burzliwą, pozostaje czekać cierpliwie na efekty.08.12.2012r. Zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy i 500ml wody.P.S Pod koniec zacierania postanowiłem bliżej się przyjrzeć czarnej plamce pływającej w garze, okazała się być muchą, która trafiła tam razem ze słodem najwidoczniej. Stąd też nazwa pierwszego piwka :DPozdrawiam!

 

 

Po siedmiu dniach burzliwej fermentacji postanowiłem zmierzyć gęstość i ku mojemu zaskoczeniu z 14blg spadło ładnie do 3,5blg.

Teraz zastanawiam się nad przelaniem go jutro na cichą do szklanego balona na jakiś tydzień i ewentualnie potraktuję je jeszcze żelatyną na jakieś 3 dni przed rozlewem. Młode piwo w smaku całkiem całkiem, dosyć mocno goryczkowe, ale co mnie martwi - dosyć mocno czuć drożdże w smaku i zapachu.

Barwa znacznie jaśniejsza niż przed fermentacją, no i niestety bardzo mętne, zostawia biały osad na szkle stąd pomysł z żelatyną. Mile widziane rady i sugestie.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na US-05 daj temu mu nawet więcej niż chwilę. I nie kombinuj z żelatyną na razie. Cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość to dopiero 7 dni a Ty chcesz klarowne piwo. Takie to tylko w najbliższym markecie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstość przez ostatni tydzień wynosi niezmiennie 3,5Blg. Postanowiłem zabutelkować po 14 dniach fermentacji.

Warka Fly Ale poszła w butelki ze 130g glukozy, czyli jakieś 3,5g glukozy na butelkę. Mam nadzieję, że nie wysadzę piwa w powietrze! Wyszło 37 butelek 0.5L. Pierwszą butelkę otworzę po 10 dniach i obadam co i jak.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 Mad Cow (Sweet Stout) (Zmodyfikowany przepis Kopyra)

 

Zasyp:

  • Pale Ale - 3,6kg
  • Pszeniczny - 0,5kg
  • Karmelowy 30 - 0,8kg
  • Płatki owsiane - 0,5kg
  • Jęczmień prażony 0,35kg
  • Słód barwiący 0,15kg

Zacieranie:

  • 68'C - 30min (słody jasne)
  • 72'C - 25min

Wsypanie słodów ciemnych.

  • 72'C - 10min

Podgrzanie do 76'C i filtracja.

 

Wysładzanie:

  • 3x6L

Efekt 24L brzeczki 13Blg.

 

Chmielenie:

  • Marynka 20g na 60min
  • Lubelski 25g na 20min
  • Laktoza 750g na 20min

28.12.2012r. Zadane drożdżami Safale S-04 (rehydratacja).

 

Efekt finalny to 20L brzeczki o gęstości 18,5Blg. Rozcieńczyłem to wodą źródlaną do 22,5L o gęstości 16,5Blg.

 

02.01.2013 - Test FFT - 7,5Blg

07.01.2013 - Przelane na fermentację cichą

24.01.2013 - Zabutelkowane z dodatkiem 105g cukru.

post-5337-0-57775600-1361823114_thumb.jpg

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3 Pils

 

Zasyp:

  • Pilzneński - 5kg
  • Słód zakwaszający Wayermann - 0.1kg

Zacieranie:

  • 16L wody 45°C - Zasyp słodów.
  • 53°C - 15min
  • 63-62°C - 20min
  • Odebranie dekoktu ok. 1/3 zacieru.
  • 72°C - 10min (dekokt)
  • 100°C - 20min (dekokt)
  • Powrót do zacieru głównego.
  • 73-71°C 40min
  • 75°C do filtracji.

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 28L

Efekt 28L o gęstości 11Blg.

 

Chmielenie: (80min)

  • Marynka - 35g na 60min
  • Saaz - 20g na 25min
  • Saaz - 20g na 10min
  • Mech irlandzki 8g na 5min

Efekt finalny to 20L brzeczki o gęstości 13,5Blg.

 

08.02.2013r. Zadane uwodnionymi drożdżami w-34/70.

Fermentacja burzliwa w temp. ok. 10°C 14 dni. (6Blg po 10 dniach)

Przerwa diacetylowa w temp ok 15°C 3 dni

25.02.2013r. Przelane na cichą fermentację w temp. ok. 6°C (bardzo klarowne. 2Blg po 17 dniach)

17.03.2013r. Rozlew z dodatkiem 110g cukru + 1L wody i łyżeczką gęstwy w34/70 po Maibocku.

post-5337-0-32703500-1360585612_thumb.jpg

post-5337-0-10998600-1361821942_thumb.jpg

post-5337-0-79548200-1361822183_thumb.jpg

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 Maibock

 

Zasyp:

  • Wiedeński - 3,5kg
  • Pilzeński - 2.0kg
  • Monachijski - 1.0kg
  • Karmelowy Czerwony - 0.5kg

Zacieranie:

  • 21L wody 45°C - Zasyp słodów.
  • 53°C - 15min
  • 63-62°C - 25min
  • Odebranie dekoktu ok. 1/3 zacieru.
  • 72°C - 15min (dekokt)
  • 100°C - 20min (dekokt)
  • Powrót do zacieru głównego.
  • 73-71°C 25min
  • 75°C do filtracji.

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 28L

Efekt 28L o gęstości 15Blg.

 

Chmielenie: (60min)

  • Magnum - 25g na 60min
  • Saaz - 20g na 15min
  • Mech irlandzki 8g na 5min

Efekt finalny to 23L brzeczki o gęstości 17-17,5Blg.

02.03.2013r. Zadane całością gęstwy w-34/70 w temp. 15°C i schłodzone do 9-10°C w ciągu 7 godzin. Gęstwy było ok 350ml, zebranej 5 dni wcześniej po przelaniu Pilssa na cichą.

Fermentacja ruszyła bardzo szybko. Po paru godzinach wiadrem aż trzęsło.

FFT zeszło do 3,5-4,0Blg

Fermentacja burzliwa w temp. 10°C 14 dni (po 7 dniach 6Blg)

13.03.2013r. Przerwa diacetylowa w temp 15°C 3 dni

16.03.2013r. Przelanie na fermentację cichą w temp ok 6°C Blg 4-4,5Blg

17.04.2013r. Zabutelkowane z dodatkiem 127g cukru.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 Bock

 

Zasyp:

  • Monachijski - 3kg
  • Pilzeński - 2.5kg
  • Wiedeński - 0.5kg
  • Karmelowy 300 - 0.5kg
  • Karmelowy Czerwony - 0.25kg

Zacieranie:

  • 21L wody 45°C - Zasyp słodów.
  • 53°C - 15min
  • 63-62°C - 25min
  • Odebranie dekoktu ok. 1/3 zacieru.
  • 72°C - 15min (dekokt)
  • 100°C - 20min (dekokt)
  • Powrót do zacieru głównego.
  • 73-71°C 25min
  • 75°C do filtracji.

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 28L

Efekt 28L o gęstości 13-14Blg.

 

Chmielenie: (75min)

  • Magnum - 20g na 60min
  • Hallertau Hersbrocker - 20g na 15min
  • Mech irlandzki 8g na 15min

Efekt finalny to 21L brzeczki o gęstości 17Blg.

25.03.2013r. Zadane gęstwa W-34/70

Fermentacja przebiegła szybko i sprawnie, bez przelewania do innego pojemnika.

18.04.2013r. Zabutelkowane.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #6 Polskie Ale

 

Zasyp:

  • Pilzeński - 4.0kg
  • Karmelowy 30 - 0.2kg
  • Bursztynowy - 0.2kg

Zacieranie:

  • 14L wody 40°C - Zasyp słodów i podgrzewanie do 61°C
  • 60-62°C 10-15min
  • 70-72°C 45min
  • 75-76°C 10min

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 28L

Efekt 28L o gęstości 10Blg.

 

Chmielenie: (90min)

  • Marynka - 35g + Magnum - 5g na 90min
  • Lubelski - 35g na 35min
  • Lubelski - 35g na 10min
  • Mech irlandzki 8g na 10min
  • Lubelski - 25g na ostatnie 4 dni cichej fermentacji.

Efekt finalny to 21L brzeczki o gęstości 12,5Blg.

02.05.2013r. Zadane uwodnionymi US-05

FFT - 2,5Blg

14.05.2013r. Zlane na cichą fermentację, gęstość 2,5Blg.

Po przelaniu z przezroczystego fermentora z AlePiwo do fermentora z BA okazało się, że jest tylko 18L :(

17.05.2013r. Chmielenie na zimno. 30g granulatu chmiel Lubelski wsypane luzem do fermentora.

20.05.2013r. Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru (750ml syrop). Wyszło 36 butelek 0.5L

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7 India Pale Ale

 

Zasyp:

  • Pale Ale - 4.5kg
  • Pszeniczny - 0.5kg
  • Karmelowy czerwony - 0.25kg
  • Karmelowy 300 - 150g
  • Cukier trzcinowy - 0.3kg

Zacieranie:

  • 16,5L wody 72°C Zasyp słodów.
  • 66-68°C - 90min

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 27L

Efekt 27L o gęstości 12Blg

 

Chmielenie: (60min)

  • Challenger - 50g na 60min
  • Fuggles - 25g na 30min
  • Fuggles - 25g na 10min
  • Fuggles - 25g na 0min
  • Mech irlandzki 8g na 10min
  • Cukier trzcinowy - 300g na 10min
  • Fuggles - 25g na 7 dni cichej.
  • East Kent Goldings - 25g na 7 dni cichej.

Efekt finalny to 21-22?L o gęstości 15 - 15,5Blg

24.05.2013 - zadane gęstwą US-05.

28.05.2013 - FFT - 2Blg.

03.06.2013 - Przelane na fermentację cichą. 2Blg.

10.06.2013 - Zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru.

(liczyłem na mocniejszy aromat chmielowy i łagodniejszą goryczkę. następnym razem użyję więcej chmielu na koniec gotowania i na cichą, a mniej na początek gotowania)

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8 American India Pale Ale

 

Zasyp:

  • Pale Ale - 5kg
  • Pilzeński - 0.5kg
  • Karmelowy czerwony - 0.2kg
  • Karmelowy 30 - 0.22kg
  • Karmelowy 300 - 100g

Zacieranie:

  • 18L wody 72°C Zasyp słodów.
  • 66-68°C - 90min

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 27L

Efekt 27L o gęstości 13Blg

 

Chmielenie: (60min)

  • Chinook - 25g na 60min
  • Cascade - 25g na 25min
  • Citra- 25g na 15min
  • Amarillo - 25g na 5min
  • Citra - 25g na 0min
  • Amarillo - 25g na 0minj.
  • Mech irlandzki 8g na 10min

Efekt 21L 15,5-16Blg

27.06.2013 - Zadane całością gęstwy us-05.

FFT - 2-2,5Blg

04.07.2013 - Przelane na cichą z 50g Amarillo (2-2,5Blg).

12.07.2013 - Zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru. (38 butelek 0,5L)

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #9 American Amber Ale

 

Zasyp:

  • Pale Ale - 1.3kg
  • Pilzeński - 1kg
  • Wiedeński - 1kg
  • Karmelowy 30 - 0.6kg
  • Pszeniczny - 0.5kg
  • Bursztynowy - 300g

Zacieranie:

  • 16L wody 66°C Zasyp słodów.
  • 62°C - 15min
  • 72°C - 60min
  • 78°C - 10min

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 28,5L

Chmielenie: (60min)

  • Chinook - 15g na 60min
  • Cascade - 15g na 15min
  • Cascade - 10g na 5min
  • Mech irlandzki 8g na 10min

Efekt 23L 12Blg

 

12.07.2013 - Zadane rehydratyzowanymi S-04.

22.07.2013 - zabutelkowane z dodatkiem x cukru.

18.08.2013 - prawie nie nagazowane i ogólnie niesmaczne, zdecydowanie za mało chmielu \resztki\ i chyba za dużo karmelowych)

Po 3 miesiącach piwo okazało się być wyjątkowo dobrym lekkim ejlem o lekkiej goryczce i ciekawym aromacie.

Z 12L zielonego piwa postanowiłem zrobić piwko malinowe. Dodałem 2 syropy malinowe (herbapol) i 7L wody.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #11 cesky lezak svetly TB

 

Zasyp:

  • Pilzneński - 4.6kg
  • Monachijski - 0.4kg
  • Karmelowy jasny - 150g

Zacieranie:

  • 13L wody 45°C - Zasyp słodów.
  • 53°C - 15min
  • 63-62°C - 20min
  • Odebranie dekoktu ok. 1/3 zacieru.
  • 72°C - 10min (dekokt)
  • 100°C - 20min (dekokt)
  • Powrót do zacieru głównego.
  • 73-71°C 40min
  • 75°C do filtracji.

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 28L

Chmielenie: (70min)

  • Premiant - 35g na 70min
  • Saaz - 15g na 20min
  • Saaz - 25g na 5min

Efekt finalny to 22L brzeczki o gęstości 10,5 - 11Blg.

 

18.10.2013r. Zadane uwodnionymi drożdżami w-34/70

Fermentacja w "styropianie" temp. 8°C

Po 12h pierwsze objawy fermentacji :) Pierwszy raz do napowietrzenia użyłem miksera i chyba przy tym zostanę :D

FFT - 2Blg

31.10.2013 - 3 - 3.5Blg temp. w komorze podniesiona do 12°C (Przerwa diacetylowa)

02.11.2013 - 2,5Blg

15.11.2013 Przelane na cichą\lagerowanie w temp. ok. 3°C.

15.12.2013 Zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru ( 1L syropu)

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #12 Tasmanian Red Ale TB

 

Zasyp:

  • Pale Ale - 3.8kg
  • Karmelowy czerwony - 0.4kg
  • Karmelowy 300 - 0.2kg
  • Black of Black - 30g (na ostatnie 10min zacierania)

Zacieranie:

  • 12,5L wody 72°C - Zasyp słodów.
  • 68°C - 90min
  • 78°C - 10min i do filtracji.

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 26,5L

Chmielenie: (60min)

  • Topaz - 5g na 60min
  • Topaz - 15g na 10min
  • Topaz - 20g na 5min
  • Topaz - 15g na 2min

Efekt finalny to 20L brzeczki o gęstości 12Blg.

25.10.2013 Zadane rehydratyzowanymi US-05

Fermentacja w temp. otoczenia 15-17°C

FFT - 2Blg.

03.11.2013 Przelane na cichą 2Blg. Temp. 13-14°C

15.11.2013 Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru (1L syropu). 41 butelek 0.5L.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam, że tak późno, ale nie zaglądam tu za często (tylko jak warzę w sumie). Muszę włączyć powiadomienia w wątku :P Te piwo było robione z zestawu z Twojego Browaru. Wcześniej dodawany był tam słód Black of Black nie podano skąd. Teraz widzę, że dodają po prostu Jęczmień Palony.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #13 Biały Kot

 

Zasyp:

  • Pszeniczny - 2.5kg
  • Pilzneński - 2.2kg

Zacieranie:

  • 16L wody 47°C - Zasyp słodów.
  • 44-40°C - 10min
  • Odebranie dekoktu ok. 1/3 zacieru.
  • 64-63°C - 45min (dekokt)
  • 72°C - 15min (dekokt)
  • 100°C - 20min (dekokt)
  • Powrót do zacieru głównego.
  • 64-63°C - 30min
  • 72°C - 30min
  • 76°C - 15min do filtracji

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 27,5L

Chmielenie: (80min)

  • Hellertau Hersbrucker - 30g (3.5%Ak) na 65min

Efekt finalny to 20L brzeczki o gęstości 12,5 Blg.(po korekcie 13,5Blg)

 

Schłodzone do 24°C i wstawione do 16-18°C.

 

28.01.2014r. Zadane uwodnionymi drożdżami Mauribrew Weiss.

02.02.2014r. FFT- 3,5Blg(po korekcie 4,5Blg). Przy okazji pomiaru okazało się, że mój Balingometr na czystej wodzie w temperaturze wyskalowania(16°C) pokazuje -1Blg. To tłumaczyło by ciut niską wydajność przy ostatnich warkach. Teraz będę go sprawdzał co pomiar.

07.02.2014r. Zabutelkowane z dodatkiem 170g cukru (40 butelek 0,5L)

// Po 10 dniach od zabutelkowania to piwo to bomba estrów bananowych skontrowanych goździkiem i bardzo lekką goryczką . Po pierwszych łykach czuję jakbym jadł banany, jest wręcz syte :) pasuje mi to, na pewno powtórzę to piwo. Po tej warce przekonałem się wreszcie do pszenicy :) żadne komercyjne Franciszkanery, Erdingery czy Paulanery nie smakowały mi tak jak to piwo. Wszystkie te weizeny ze sklepu wydają mi się takie puste, bez wyrazu, może dla tego, że nie miałem okazji pić ich świeżych.

Poniżej zdjęcie pszeniczki w nowym kufelku 1L :D

post-5337-0-54722200-1393610616_thumb.jpg

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #14 Czarny Kot

 

Zasyp:

  • Pszeniczny - 2.5kg
  • Pilzneński - 2kg
  • Karmelowy Pszeniczny - 300g
  • Karmelowy 300 - 270g
  • Czekoladowy 1200 - 150g (pod koniec zacierania)

Zacieranie:

  • 17,5L wody 45°C - Zasyp słodów.
  • 44-42°C - 90min
  • 62°C - 20min
  • 72°C - 45min
  • 76°C - 10min (Czekoladowy 1200)
  • 78°C - 5min i do filtracji

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 27L

Chmielenie: (80min)

  • East Kent Goldings - 25g (4.06%Ak) na 60min

Efekt finalny to 21L brzeczki o gęstości 13Blg.

 

Schłodzone do 20°C i wstawione do 18°C.

 

07.02.2014r. Zadane gęstwą Mauribrew Weiss ok. 120ml.

//Nie ogarniam już mojego areometru :/ dziś znowu pokazuje 0Blg na wodzie. Chyba czas zakupić refraktometr...

11.02.2014r. FFT wskazało 5Blg!

18.02.2014r. Zabutelkowane z dodatkiem 190g cukru 1L syropu.

// Chyba jakaś infekcja :/ Przez kilka chwil po nalaniu czuć winem jabłkowym, ew. lekko octem winnym. Piana znika w kilka sekund nie pozostawiając po sobie ani śladu. Za to spod niej wyłania się delikatny film na powierzchni. W smaku ok, lekko kwaskowe, choć dosyć puste jak na 5Blg. Nic tylko wypić i zapomnieć :P

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #15 Ale Wrzesień

English India Pale Ale 13 Blg ~40 IBU

Zasyp:

  • Pale Ale - 4.5kg
  • Karmelowy pszeniczny - 0.2kg
  • Zakwaszający - 0.1kg

 

Zacieranie:

  • 16L wody 72°C Zasyp słodów.
  • 68-66°C - 90min

 

Wysładzanie:

Do uzyskania 28L

 

Chmielenie:  (75min)

  • Target - 25g na 60min
  • Fuggles - 20g na 10min
  • Chinook - 8g na 0min
  • Fuggles - 30g na whirlpool (20min 75°C-65°C)
  • Target - 25g na ostatnie 4 dni.

 

Efekt 21L 13Blg

 

08.09.2014- Zadane rehydratyzowanymi US-05.

Drożdże zadane do brzeczki o temp. 18°C i wstawione do komory 14°C. Po 4 dniach temperaturę otoczenia stopniowo podniosłem do 20°C.

FFT - 2.5Blg.

21.09.2014 - Po 13 dniach obniżam do ilu tylko się da zamrożonymi pet'ami czyli do 4°C

27.09.2014 - 2.5Blg. Przelewam , zbieram gęstwę i sypię 25g Target. 5°C

01.10.2014 - Rozlew 20L +115g cukru.

Pale Ale (EIPA) Angry Goose

 

Wygląd: Złote, lekko mętne. Piana wysoka, prawie mi wyskoczyła ze szkła, redukuje się do kożuszka, lejsing jest.

Zapach: Całkiem intensywny jak na Anglię kwiatowy, ziołowy zapach chmieli, przebija się rześka cytrusowa nuta plus delikatnie słody. Wychodzi lekkie alko.

Smak: Głównie chmiele, bardzo przyjemne jak wyżej, ale brakuje tu podstawy słodowej. Trochę ściągająco, taninowo. Za bardzo kwaskowate (mierzysz pH? może nie potrzebnie ten słód zakwaszający). Wysycenie za wysokie. Goryczka ok.

Wrażenia: Piwo to przypomina mi Durham Bombay 106, ale jest lepsze. Jak coś tam czytałem o historycznych angielskich IPAch to wyszło na to, że tak one kiedys wyglądały, tzn mocne odfermentowanie plus dużo chmielu, zero słodowości. Mi jednak brakuje tu tego ostatniego, osobiście zastosowałbym jakieś angielskie drożdże i celował tak by te 3 - 3,5 Plato zostało. Cieszę sie również, że wyczułem te 8gr Chinooka, bo dopiero później zczaiłem, że został on dodany. Tjuning dobry, ale czy moralny? :D

cytowany wątek

post-5337-0-12042400-1419540159_thumb.jpg

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #16 Smashing Pumpkins

(na podstawie Pumpkin Ale od Scooby_Brew)

Pumpkin Ale 15 Blg ~25 IBU

 

Zasyp:

  • Pale Ale - 4.5kg
  • Dynia Hokkaido - 1.7kg
  • Victory - 0.5kg
  • Karmelowy Pszeniczny - 250g
  • Karmelowy czerwony - 250g
  • Czekoladowy 1200 - 58g

 

Zacieranie:

  • 66-72°C - 20min (zapomniałem wyłączyć gaz)
  • 72°C-66°C - 60min
  • 66°C-78°C - 15min
  • 78°C - 5min i do filtracji

 

Wysładzanie:


  • Do uzyskania 28L

 

Chmielenie: (60min)

  • Willamette- 25g (6.4%Ak) na 60min
  • Willamette - 25g (6.4%Ak) na 15min
  • Mech irlandzki - 6g na 15min
  • Pumpkin Spice - 13g na 5min

 

Efekt finalny to 21L brzeczki o gęstości 15Blg.

 

29.09.2014 Zadane dwudniową gęstwą US-05 ok 200ml.

15.10.2014 Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru.

 

post-5337-0-16380300-1414922745_thumb.jpgpost-5337-0-73425300-1414922964_thumb.jpgpost-5337-0-49817900-1414923515_thumb.jpg

Lecimy dalej wczoraj rozpiłem sobie dwa Pumpkiny jeden od browaru Angry Goose, a drugi komercyjny Charon z Olimpu, a o to efekt degustacji domowego piwa:

 

Barwa: Ciemny brąz, klarowne.

Piana:Piana poezja, piękny gęsty kożuszek, drobnopęcheżykowy, pozostający do samego końca i oblepiający szkło. Piana biała.

Aromat: Na dzień dobry przyprawy, czuć pierniczka, cynamon i imbir głównie. Druga rzecz to lekkie miodowe nuty, wydaje mi się, że to lekkie utlenienie.

Smak : Ogólnie piwo dość wytrawne i wodniste jak na 15 blg, w smaku nic szczególnego nie ma, lekka słodkość, z finiszem kwaśnym, lekko mdłym, dalej przyprawy i lekki karton, do tego też leciutenka dynia. Po ogrzaniu już nie jest tak dobrze, wychodzi lekki rozpuszczalnik, ale nie jest źle. Goryczka w połowie piwa zaczyna być trochę męcząca i taninowa.

Ogólne wrażenia: No powiem, że po Pumpkinie spodziewam się większej pełni to piwo było dość mocno wysycone, do tego wodniste, trochę nie na takie piwo miałem ochotę. Ale ogólnie dobre piwo bez większych wad i wysoko pijalne, przez swoją wodnistość ale jednak brakło trochę charakteru temu piwo ot taki wodnisty ale z przyprawami... Jedyne co bym poprawił to właśnie pełnię.

 

Dodam jeszcze że twoje piwo przy Charonie z Olimpu, który chyba jest patronem rzeki gotowanych warzyw i siarkowodoru wypadło 1000 razy lepiej. No to Olimp po Kentaurosie i właśnie Charonie wrócił na czarną listę u mnie... Przestrzegam ludzi którzy mają ochotę kupić te piwa nie róbcie tego. Chyba że chcecie się podszkolić sensorycznie... Charona wylałem do zlewu Twoje Gąska spiłem z smakiem w porównaniu z tym co mi Olimp dał... Porażka musiałem przepłukać usta swoim American Stoutem bo zalegały mi warzywa na języku...

cytowany wątek

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...