Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Blog Kopyra] Czy Artezan mógłby eksportować piwo do Indii?

Recommended Posts

czyli o India Pale Ale na przykładzie Artezan IPA. India Pale Ale to cała grupa stylów, zawierająca klasyczną angielską wersję, intensywnie chmieloną amerykańską i do tego jeszcze podwójną zwaną też imperialną, a niektórzy zaliczają tu nawet czarną tzw. Black IPA. … Continue reading

 

Wyświetl pełny artykuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzikie drożdże są powolne. Nie wiem czy miałeś do czynienia kiedyś z winem domowym, zwłaszcza w przypadku gdy winiarz nie ma zbyt wielkiej wiedzy o fermentacji. Jest słabe, płytko odfermentowane i fermentuje bardzo powoli. Myślę, że wypijali to piwo zanim Brettanomyces zjadły ekstrakt.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z jakiego ekstraktu? Te piwa miały często ok. 20° blg. Wysokie stężenie cukru mocno hamuje fermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanim pojawiło się zagranicą IPA, w Rosji, Polsce, etc, był Burton, później był też porter. Klamrą była duża gęstość tych piw; takich piw, poza browarami domowymi, już nie ma...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...