Jump to content
korek

chmielenie pilsa

Recommended Posts

Witajcie koledzy.

Jutro zamierzam warzyc pilsa wg. receptury: 3,5 kg pilznenskiego i 0,5 kg monacha. ma tego byc docelowo 20 l, 12° blg. Dysponuje chmielami magnum (szyszki) i Hallertau Mittelfrueh (granulat). Chcę ich użyć następująco:

 

Magnum: 18g 70 min

Hallertau Mittelfrueh: 15g 25 min

Hallertau Mittelfrueh: 15g 1 min

 

Kalkulator brewzor podaje mi docelową gorączkę 40,61 IBU.

 

Co o tym myślicie? Chciałbym uzyskać piwo gorzkie i aromatyczne. Myślicie, że to dobry plan na taki rezultat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goryczke miało być.. Mój głupi słownik w telefonie nie zna tego wyrazu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej zmniejsz IBU tak do 25, bo wyjdzie gorzki potworek.

 

To gdzie odjąć?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeśli korek lubi piwa mocno chmielone? 40 IBU to jeszcze nie potworek, są piwa mocniej chmielone, do 70 IBU

 

Czytając forum można znaleźć opisy receptur o jeszcze większym udziale chmieli goryczkowych, z dobrym efektem. Jest chociażby świeży wątek o AIPA http://www.piwo.org/topic/8122-aipa-prosba-o-ocene-receptury/page__st__40

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Musicie zauważyć, że na goryczkę ma wpływ woda na jakiej będzie warzone piwo, jak będzie zacierane, typ chmielu i jak był przechowywany.

Warząc pierwszy raz pilsa niekoniecznie się trafi w to co chcielibyśmy uzyskać, ba warząc nawet 100 raz na innych surowcach może wyjść nie do końca to co planujemy.

Może nie ma sensu dyskutować czy lepiej zrobić 25 czy 40 IBU, tylko zrobić piwo i wyciągnąć wnioski na przyszłość.

 

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woda przy pilsie, zwłaszcza bohemskim, moim zdaniem najważniejsza. Musi być miękka, bardzo miękka. Przy twardej taki poziom goryczki jest nie do przełknięcia - bo jest "brudna", cierpka i ściągająca.

 

typ chmielu i jak był przechowywany

Mosher w "Radical brewing" sugeruje, że do bohemiana są lepsze szyszki, bo dają czystszy smak i aromat niż granulat. Rzekomo w trakcie robienia granulatu niszczone są komórki chmielu co powoduje bardziej trawiasty smak. Niestety - moja percepcja tego nie odnotowała, podaję to jako ciekawostkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brewtarget liczy wydajność po amerykańsku.

Wg "naszej" metodologii to wydajność na poziomie 62%, czyli mało optymistyczna ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na przyszłość dodaj też chmiel żatecki do pilsa fajnie współgra z niemieckimi chmielami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...